PSI
Cum sa te descurci cu semenii
care te secatuiesc de energie...
Ce naiba mai vrea ala de la mine? Nu vede ca nu am timp? E al treilea telefon pe ziua de astazi, si colega aia careia nu-i mai tace gura. Ce ma intereseaza pe mine de rochia ei si de petele care nu mai ies? Uf, ca iar vine sa ma intrebe ceva⦠Cam asa se desfasoara pentru unii dintre noi "ostilitatile" de la serviciu. Si cand chiar spun "ostilitati", nu cred ca gresesc. La capatul zilei ma doare capul, nu mai am chef de nimic si ma simt sleit de putere. Rezultatul Vampirilor de la serviciu.
Vampirii energetici. Cei care iti toaca ziua si nervii si te lasa, spre seara, golit de orice continut. Oare ce este de facut?
INTREBARI. Albert J. Bernstein incearca sa raspunda la cateva intrebari in volumul "Vampirii energetici - invata sa traiesti cu semenii care te secatuiesc de energie". Treaba este destul de simpla: un om care se innebuneste pe el insusi are nevroze sau psihoze. Cand ii innebuneste pe altii, are tulburari de personalitate. Bernstein identifica mai multe grupuri si tipuri de vampiri, care traiesc alaturi de tine. Te poti uita in jur si ii poti identifica. Vampirii antisociali sunt dependenti de senzatii tari. "Se numesc antisociali nu pentru ca nu le plac petrecerile, ci pentru ca nu tin seama de regulile sociale." Tot ce vor de la viata este putina actiune si cauta cu orice pret distractia de moment. Vampirii dramatici sunt alta categorie. Ei traiesc pentru atentie si acceptare. Histrionicilor le place sa se dea in spectacol. Ei nu isi vad reflexia in oglinda, pentru ca sunt experti in a-si ascunde propriile motivatii de ei insusi. Vampirii narcisisti traiesc permanent in fanteziile lor de grandomanie. Ei sunt cei mai buni, cei mai talentati. Ei nu se gandesc ca sunt mai buni decat ceilalti, pentru ca nu se gandesc deloc la ceilalti oameni. Vampirii obsesivi-compulsivi sunt cei dependenti de siguranta, pe care ei cred ca o pot obtine prin controlul total. La bine si la rau, obsesiv-compulsivii sunt singurii care se asigura ca noi toti ceilalti nu o luam pe aratura prea mult. Poate ca nu ii placem mereu, dar avem nevoie de ei. Vampirii paranoici gasesc ceva atragator in iluziile de persecutie. Acestia traiesc dupa reguli concrete, despre care ei cred ca sunt batute in cuie. Ei sunt mereu in cautare de dovezi de abateri de la reguli si, de obicei, le gasesc cumva.
CONCLUZIE. Pornind de la aceasta clasificare, Bernstein iti ofera "leacuri" pentru fiecare tip de vampir.
Nu cruci si usturoi, ci "chestii" destepte, care te vor ajuta. "Cele mai bune arme de aparare de care dispui sunt cunoasterea, maturitatea si buna judecata", crede Bernstein.Citește pe Antena3.ro