x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Vas de croazieră, cu un român la bord, a eşuat în Antarctica

Vas de croazieră, cu un român la bord, a eşuat în Antarctica

de Ovidiu Ciutescu    |    18 Feb 2009   •   00:00
Vas de croazieră, cu un român la bord, a eşuat în Antarctica

Ocean Nova, o navă de croazieră sub pavilonul statului Bahamas, a eşuat în Antarctica, lângă o bază a forţelor argentiniene. Conform proprietarului vasului, niciunul dintre pasageri nu se află în pericol. Echipajul acestui vas are în componenţă şi un român.



Conform Agerpres, la bordul ambarcaţiunii se află  64 de pasageri şi 41 de membri ai echipajului. Ocean Nova a eşuat la circa 2 km de baza San Martin, fiind împins "de vânturi foarte puternice" într-o zonă cu stânci abrupte, a declarat preşedintele companiei Quark Expeditions, care operează vasul, Patrick Shaw. Compania din statul american Connecticut a indicat într-un comunicat anterior că vasul lung de 73 de metri, construit în Danemarca, nu pare să fi fost avariat grav. "O evaluare iniţială a pagubelor produse indică faptul că nu există un pericol iminent şi că nu sunt ameninţate vieţile celor aflaţi la bord. Nu există semne că ar exista spărturi de orice fel", a precizat Quark Expeditions.

Printre pasageri şi membrii echipajului se aflau 21 de americani, 18 filipinezi, 17 britanici, şapte canadieni şi tot atâţia australieni, cinci germani, cinci irlandezi şi cinci sud-africani, câte trei cetăţeni din Olanda, Noua Zeelandă şi Danemarca, doi argentinieni şi câte o persoană din Elveţia, România, Ucraina, Panama, Guatemala, Columbia, Rusia, Indonezia şi Honduras. Pasagerii se aflau în cea de-a opta zi a unei expediţii de aproape două săptămâni de explorare a cercului polar, care a avut drept punct de plecare oraşul argentinian Ushuaia. Oficiali aflaţi pe nava Ocean Nova au informat baza San Martin că vasul ar putea porni de unul singur, odată cu fluxul. "Vom evacua toţi pasagerii pentru a fi absolut siguri", a declarat Shaw. Inspectarea navei ar putea dura ceva timp, iar compania doreşte ca pasagerii să poată relua expediţia cât mai curând, a adăugat el. Forţele navale din Chile şi Argentina au trimis în zonă nava Hesperides, sub pavilion spaniol, şi vasul Clipper Adventure pentru a participa la evacuarea pasagerilor

×
Subiecte în articol: lumea