Studioul Pixar, ai carui protagonisti au fost jucarii, masini, animale, super-eroi si monstri, va aduce pe marile ecrane prima lui printesa, in "Brave", debutand astfel pe piata filmelor cu personajul feminin impus in cinema-ul de animatie de "Frumoasa din padurea adormita", realizat de Disney, informeaza Mediafax.
Pixar, care si-a construit reputatia prin filme care ies din sfera animatiei traditionale, a avut nevoie de sapte ani pentru a lansa "Brave", un lungmetraj de animatie care va ajunge vineri pe marile ecrane nord-americane.
A fost un proces exceptional de lung pentru un film care le-a cauzat numeroase dureri de cap directorilor studiourilor, mult timp nesatisfacuti de acest proiect.
Dupa cinci ani de conceptie si dezvoltare, americanul Mark Andrews a preluat fraiele proiectului din mainile Brendei Chapman - o veterana in domeniul animatiei, care a lucrat la Disney si DreamWorks, inainte de a ajunge la Pixar - si a avut o singura solicitare: "Dati-ne o poveste buna!".
Este adevarat ca Pixar, in general salutat pentru calitatea scenariilor sale, s-a lansat intr-o dubla provocare cu proiectul "Brave": sa faca un film cu printese - un gen la care au lucrat vreme de cateva decenii studiourile Disney, compania-mama a studiourilor Pixar - si sa incredinteze rolul principal, pentru prima oara in filmografia studioului, unui personaj feminin.
"Brave" prezinta aventurile printesei scotiene Merida, o fata baietoasa si foarte temperamentala, care respinge toate traditiile familiale, mai ales casatoria ei cu unul dintre mostenitorii unui clan puternic din regat.
Hotarata sa schimbe ideile si mentalitatile mamei sale Elinor, o pastratoare a traditiilor, Merida cere ajutorul unei vrajitoare, care va arunca asupra reginei un blestem pe cat de puternic pe atat de neasteptat, care o va obliga pe Merida sa isi revizuiasca prioritatile.
Desi este conceput sub forma unei calatorii initiatice, "Brave" prezinta inainte de toate relatia mama-fiica, dar abordeaza si alte teme, precum evolutia personala, acceptarea celor din jur si pretul care trebuie platit pentru a ajunge la maturitate.
Filmul prezinta o multime de realizari tehnice, mai ales in animatia parului printesei - rosu, bogat si buclat - si in scenele in care apar peisajele scotiene.
Prin filmul "Brave", Pixar spera sa faca uitata contraperformanta peliculei "Cars 2" (2011), cel mai recent film al sau. "Cars 2", desfiintat de criticii de specialitate si neselectionat la Oscaruri, a generat incasari de "abia" 550 de milioane de dolari pe plan mondial, reprezentand jumatate din incasarile aduse de "Toy Story 3" (2010).