CADRU FESTIV. La ceremonie vor lua parte ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, Ştefan Gheorghiu, preşedintele juriului concursului organizat de Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC) pentru atribuirea viorii Guarnieri, şi violonistul Gabriel Croitoru. Gazda evenimentului va fi Laura Manolache, directorul Muzeului Naţional "George Enescu". După festivitatea de înmînare a viorii, reprezentanţii presei vor asista la primul concert susţinut de Gabriel Croitoru (acompaniat la pian de Viorica Boerescu) pe vioara Guarnieri. Din program fac parte "Sonata a 3-a pentru pian şi vioară «în caracter popular românesc»", de George Enescu, "Sonata nr.3" de E. Ysaye, "Poemul" lui E. Chausson şi "Sonata (fragmentul solistic)" de J. S. Bach. Violonistul Gabriel Croitoru a cîştigat, pe 21 martie, concursul organizat de Muzeul Naţional "George Enescu", pentru darea spre folosinţă, pe o perioadă de trei ani, a viorii Guarnieri 1731, care i-a aparţinut compozitorului George Enescu şi a cărei valoare este estimată la două milioane de dolari.
I-A CONVINS. Gabriel Croitoru a fost singurul candidat la concursul organizat de Muzeul Naţional "George Enescu", instituţie din subordinea Ministerului Culturii şi Cultelor (MCC). Artistul a impresionat juriul, cîştigînd concursul organizat la Palatul Cantacuzino, actualul sediu al Muzeului "George Enescu" din Bucureşti, cu unanimitate de voturi. "A cîntat, pe vioara proprie, fragmente la solicitarea comisiei din repertoriul impus în concurs, Bach, Enescu, Chausson şi Ceaikovski. Apoi, la solicitarea juriului, Gabriel Croitoru a cîntat şi pe vioara Guarnieri. Juriul a deliberat prin vot, în unimitate, atribuirea viorii lui Gabriel Croitoru", declara la acea vreme Laura Manolache, directorul Muzeului Enescu şi membru al juriului. Repertoriul impus în concurs, care s-a vrut a fi un omagiu adus lui Enescu, a cuprins "Sonata a III-a pentru pian şi vioară «în caracter popular romînesc»" de George Enescu, "Sonata" de C. Franck, "Sonata no. 3" de E. Ysaye, "Poemul" de E. Chausson, "Concertul pentru vioară şi orchestră" de Beethoven, "Concertul pentru vioară şi orchestră", Brahms, "Concertul pentru vioară şi orchestră" de Ceaikovski, "Concertul pentru vioară şi orchestră" de Sibelius. Gabriel Croitoru a fost audiat de un juriu format din: violonistul Ştefan Gheorghiu, violonistul Daniel Podlovschi, violoncelistul Marin Cazacu, dirijorul Horia Andreescu şi Laura Manolache, directorul Muzeului "George Enescu". "Este o mîndrie să cînt pe vioara lui George Enescu, aşa ceva nu ţi se întîmplă de multe ori în viaţă. Mă bucur că am ajuns să cînt pe vioara pe care a cîntat şi maestrul Enescu", a declarat pentru agenţia Mediafax Gabriel Croitoru. El a precizat că are deja programate concerte, în ţară şi străinătate, primul fiind pe 29 martie. "Nu cred însă că voi intra pînă atunci în posesia viorii Guarnieri", a explicat la acea vreme Croitoru.
CONDIŢII. Muzicianul va primi în folosinţă vioara Guarnieri, în baza unui contract şi a unui Regulament, pentru o perioadă de trei ani. Contractul va fi încheiat în termen de 60 de zile lucrătoare de la data semnării procesului-verbal de consemnare a rezultatului de către membrii comisiei de concurs. MCC a anunţat, în primăvara anului trecut, că vrea să reintroducă în circuitul artistic o vioară Guarnieri care i-a aparţinut lui George Enescu, instrumentul fiind, în prezent, depozitat la Muzeul Naţional "George Enescu" din Bucureşti. În acest sens, în urmă cu cîteva săptămîni, MCC a anunţat concursul organizat de Muzeul Enescu, pentru darea în folosinţă a viorii Guarnieri. Concursul a fost deschis violoniştilor români cu vîrsta de pînă în 45 de ani, absolvenţi ai instituţiilor de învăţămînt superior de specialitate şi care pot face dovada unei importante cariere solistice naţionale şi internaţionale (cîştigarea a cel puţin cinci premii la concursuri internaţionale de specialitate). Vioara urma să fie cedată pentru o perioadă de trei ani violonistului care cîştiga concursul. Vioara Guarnieri a fost clasată, în urmă cu cîteva săptămîni, în categoria "tezaur" a patrimoniului cultural naţional. În prezent, reprezentanţii Muzeului "George Enescu" negociază asigurarea viorii Guarnieri, a cărei valoare este estimată la două milioane de dolari, cu firma Asiban, după cum a declarat, în martie, Virgil Niţulescu, secretar general al Ministerului Culturii. Violonistul Gabriel Croitoru ar fi trebuit să folosească şi vioara Stradivarius după un concurs organizat în 1999 de Ministerul Culturii şi Fundaţia "Ion Voicu". Cu toate acestea, Fundaţia nu i-a cedat vioara, iar anul trecut, instrumentul, recuperat de statul român prin Ministerul Culturii şi Cultelor, a fost scos din nou la concurs. Gabriel Croitoru nu s-a mai înscris la noul concurs, vioara Stradivarius, cumpărată de statul român în anul 1956, fiind cîştigată de violonistul Alexandru Tomescu. Gabriel Croitoru s-a născut la Galaţi, în 1966. A absolvit Liceul "George Enescu" din Bucureşti, în 1983, şi Universitatea de Muzică din Bucureşti, în 1987. Prima apariţie a lui Gabriel Croitoru pe scenă s-a produs la 9 ani, cînd a cîntat cu Orchestra Simfonică din Galaţi. Croitoru a cîştigat numeroase premii, printre care: Premiul I la Concursul Internaţional de Vioară Pablo Sarasate, Premiul I la Concursul Internaţional de vioară H. Wieniawski, Premiul al II-lea la Concursul internaţional de vioară Zino Francescatti, Premiul al III-lea la Concursul Internaţional de vioară Nicolo Paganini. În 1988, a înregistrat un CD alături de Orchestra Filarmonică din Nisa, iar în 1994 - trei CD-uri alături de Orchestra din Malaga, condusă de Jacques Bodmer. A cîntat alături de London Royal Philharmonic, Gewandhaus Leipzig Orchestra, Queen Sofia Chamber Music Orchestra, Marseille Orchestral Ensemble, Lucerne Chamber Orchestra, South-west Symphony, Filarmonica din Bucureşti, Timişoara, Cluj. Cîntă frecvent în Europa şi SUA.