x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Visul din realitate - Teorii contradictorii: ce e adevarat, viata sau Matrix?

Visul din realitate - Teorii contradictorii: ce e adevarat, viata sau Matrix?

02 Dec 2004   •   00:00

MISTERE
"Gandire profunda", supercomputerul imaginat de romancierul Douglas Adams obtinea o performanta incredibila: reusea sa creeze viata. Ideea a fost preluata ulterior de un savant obisnuit sa lucreze cu cifre abstracte.
RADU POPA

Viata virtuala, in spatele monitoarelor de calculator
Sir Martin Reese, membru al Societatii Regale din Londra, profesor de astronomie la Univesitatea Cambridge, sustine o ipoteza uimitoare. Universul si tot ceea ce cuprinde acesta nu ar fi decat "o simulare pe computer", oamenii fiind redusi la stadiul de "biti" ai programului rulat.

Existenta iluzorie

Reese pretinde ca oamenii pot realiza in prezent computere atat de puternice, incat pot da nastere unui intreg Univers virtual. Posibilitatea ca lucrurile pe care le vedem in jurul nostru sa nu existe in realitate a fost evocata chiar si de filozofii din Grecia antica, fiind reluata, ulterior, de nenumarate ori. In prezent, filmele si cartile apartinand genului "science-fiction" abordeaza pe larg subiectul respectiv. Pe de alta parte, exista si numerosi cercetatori ce sustin contrariul: Universul este mult prea complex si prea consistent pentru a fi doar o simpla simulare. In ciuda opiniilor lor, teoria a fost preluata cu succes de producatorii unor filme SF, precum "Vanilla Sky", cu Tom Cruise sau "Matrix", cu Keanu Reeves.

Intrebarea finala

Teoria oamenilor creati de computer a fost reluata de Douglas Adams, decedat in anul 2001, in cartea sa intitulata "Ghidul Galaxiei".

In paginile lucrarii este amintit computerul "Gandire Profunda", ce ar fi creat Pamantul si locuitorii acestuia, ca o metoda de calcul pentru aflarea raspunsului la "intrebarea finala".

Realizatorii unui senzational documentar de televiziune, intitulat sugestiv "Ceea ce nu stim inca", sustin ca, peste cateva zeci de ani, computerele vor inregistra o evolutie spectaculoasa.

De la simularea unor fenomene simple, efectuata in prezent, acestea vor ajunge sa dea nastere unor adevarate "lumi virtuale" proprii, caracterizate prin incredibil de multe detalii.

Lumi complicate

Reese este de parere ca, daca actuala tendinta va continua, este posibil ca oamenii sa construiasca insa computere mai performante decat cele actuale, capabile sa simuleze "lumi" chiar mai complicate decat cea in care noi ne inchipuim ca traim in prezent.

Respectiva ipoteza da nastere urmatoarelor intrebari: Putem noi sa traim in cadrul unei astfel de stimulari? Putem noi sa credem ca Universul este un fel de "colt de Rai", fata de ceea ce este in realitate?

Intr-un fel, oamenii ar putea fi rezultatele unei astfel de simulari. Reese sustine ca este doar o teorie.

In ultimul timp insa, aceasta a constituit o tema si pentru John Barrow, profesor de matematica la Universitatea Cambridge. El este de parere ca Universul are un mecanism propriu de reglare, foarte fin, care il face sigur pentru organismele vii.

Chiar si o mica variatie a unei forte fundamentale sau a unei constante, precum gravitatia, ar face ca stele "sa ia foc", atomii sa se divida, iar viata, asa cum o stim noi, sa devina imposibila.

Acest "reglaj fin" poate reprezenta o dovada a faptului ca un "regizor din umbra" actioneaza in mod constant asupra existentei noastre.

Civilizatii putin mai avansate decat cea umana vor putea sa simuleze Universuri in cadrul carora entitati inzestrate cu constiinta proprie vor putea lua nastere, vor fi capabile sa comunice intre ele si vor lua anumite decizii.

Existenta onirica

Ideea potrivit careia viata, Universul si tot ceea ce contine acesta ar putea fi doar o iluzie a aparut in urma cu peste doua milenii.

Filozoful chinez Chuang Tzu, decedat in anul 295 i. Ch., se intreba, cu putin inainte de a muri, daca, in realitate, intreaga sa viata nu a fost altceva decat un vis. Rene Descartes, filozoful francez din secolul al XVII-lea, si-a pus intrebari asemanatoare. In cele din urma, el a fost considerat un adept al existentialismului, datorita celebrei maxime pe care a emis-o in timpul vietii: "Cuget, deci exist". Teoria a fost reluata in secolul XX, in special, de Bertrand Russell.

El a sugerat ideea ca oamenii ar putea doar niste simple "creiere in borcan", ce pot fi stimulate cu ajutorul reactii chimice sau de impulsuri electrice. Seth Lloyd, profesor de inginerie mecanica cuantica la "Massachussetts Institute of Technology", este de parere ca o lume creata de computer ar fi inimaginabil de mare si de complexa. El crede ca Ghidul mentionat este o carte buna, dar ca, in cele din urma, constituie totusi o fictiune.

EXPLICATII "VOODOO"
Universitatea americana "Howard" a primit o solicitare din partea membrilor Asociatiei Studentilor Haitieni pentru organizarea unui program intitulat "Ziua Tuturor Sufletelor-Demistificarea «Voodoo»". Examinarea fenomenului, in insulele din Marea Caraibilor. Scopul lor era de a inlatura legendele si acuzatiile la adresa practicilor respective. Organizatorii au oferit materiale despre radacinile "voodoo", dimensiunile fenomenului si metodele de a nu-i mai privi negativ pe practicantii acestuia, cum recomanda preceptele religiei crestine.

RITUALUL UCIGAS
In ciuda puterilor supranaturale pe care se prespune ca le confera practicile oculte, se pare ca este necesar si un anumit "antrenament" in domeniu. O pregatire prealabila se pare ca a lipsit si victimei unui ritual de purificare practicat de indienii americani, desfasurat in sudul Australiei. Un barbat, in varsta de 20 de ani, a decedat, ca urmare a unei severe deshidratari suferite in timpul ritualului. (Radu Popa)
×