x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Vorbitul la telefon provoacă "orbire neintenţionată"

Vorbitul la telefon provoacă "orbire neintenţionată"

de Irina Cristea    |    21 Oct 2009   •   00:00

Sunt periculoşi şoferii care vorbesc la mobil în timp ce conduc, dar nu mai puţin periculoşi sunt pietonii care, din acelaşi motiv, nu dau atenţie traficului şi pot provoca accidente. Descoperirea nu este nouă, dar partea interesantă este identificarea, de către un grup de cercetători americani, a principalelor "greşeli" pe care pietonii le fac şi prin care îşi pun în pericol atât propriile vieţi, cât şi pe ale altora, transmite AFP.

Experţii de la Universitatea Western Washington au folosit campusul universitar drept cadru pentru a studia comportamentul "pietonal" al 317 persoane, împărţite în trei grupuri: cei care merg vorbind la telefon, cei care ascultă muzică la căşti şi cei care pălăvrăgesc în timp ce merg.  

Cercetătorii au înregistrat toate schimbările de direcţie, deplasarea în zig-zag şi paşii greşiţi ai celor care vorbesc la telefon în timp ce merg şi le-au amplasat pe traseu, în cadrul unui test, un element care să îi distragă ­ un clovn plimbându-se pe un monociclu. O privelişte foarte rară într-un campus universitar. Surpriză sau nu, doar un sfert din cei care vorbeau la telefon în timp ce mergeau au observat insolita apariţie. Dintre cei care ascultau muzică, 61% au remarcat clovnul. Cei mai receptivi la provocare s-au dovedit pietonii care pălăvrăgeau între ei în timp ce se deplasau dintr-un punct al campusului în altul.

Concluzia studiului: persoanele care vorbesc la telefon poartă ochelari de cal, nu observă mai nimic din ce se petrece în jur. Fenomenul este denumit "orbire neintenţionată".

×