x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Vot final - Retrocedarea Castelului Bran este ilegală

Vot final - Retrocedarea Castelului Bran este ilegală

de Jurnalul National    |    25 Sep 2007   •   00:00
Vot final - Retrocedarea Castelului Bran este ilegală

Deputaţii au adoptat Raportul subcomisiei de anchetă privind Castelul Bran, care stabileşte că restituirea acestuia nu s-a făcut către toate persoanele indreptăţite, iar actele prin care s-a făcut retrocedarea sunt lovite de nulitate absolută.

• Raportului subcomisiei de anchetă parlamentară privind cercetarea legalităţii retrocedării Castelului Bran • Adrian Iorgulescu: "O să demonstrăm că Branul a fost retrocedat in mod corect" • Avocatul familiei Habsburg cere daune de 150 de milioane de euro statului romăn

Deputaţii au adoptat Raportul subcomisiei de anchetă privind Castelul Bran, care stabileşte că restituirea acestuia nu s-a făcut către toate persoanele indreptăţite, iar actele prin care s-a făcut retrocedarea sunt lovite de nulitate absolută.

„Din analiza făcută in legătură cu modul in care a fost retrocedat Castelul Bran şi iniţiată procedura de scoatere la vănzare a acestuia, precum şi din examinarea legislaţiei in vigoare a rezultat că au fost comise mai multe ilegalităţi, au fost ignorate dispoziţii legale şi constituţionale in materia proprietăţii şi incălcate reguli procedurale in materia succesiunilor", se menţionează in document.

Raportul şi proiectul de hotărăre au fost adoptate cu 159 de voturi „pentru", 56 „impotrivă„ şi 4 abţineri.

„Ceea ce s-a votat aici oricum va avea o altă finalitate in justiţie. Daunele materiale pe care statul le va plăti ca urmare a votării acestui raport propun să le plătească cei care au votat pentru aprobarea de azi", a declarat liberalul Mihăiţă Calimente.

La răndul său, deputatul PRM Ilie Merce a catalogat rezultatul votului drept un „semnal de alarmă pozitivă, semn că lucrurile incep să meargă".
„Imi pare foarte rău că unii dintre colegii noştri, care in această sesiune au devenit membri ai PPE, for de dreapta, prin votul dat azi denotă faptul că nu au ce căuta in acest for, ci intr-unul de stănga", a susţinut şi Marton Arpad (UDMR), făcănd referire la votul dat de democraţi şi la aderarea lor la Partidul Popular European.

„Din acest raport rezultă că, in cazul acestei retrocedări, s-a procedat cu amatorism, nu cu profesionalism", a spus deputatul independent Dragoş Ujeniuc.

„PSD a votat pentru adoptarea raportului. Este prima comisie care a finalizat o anchetă. Retrocedarea in natură, mai ales in ceea ce priveşte clădirile de patrimoniu naţional, nu o putem accepta", a declarat, la răndul său, deputatul PSD Titus Corlăţean.

„Prin votul pe care l-aţi dat, se urmăreşte repunerea in legalitate şi sesizarea instituţiilor abilitate", a afirmat şeful subcomisiei de anchetă, democratul Dumitru Puchianu.

Luni, disputele dintre deputaţii PNL şi UDMR, pe de o parte, şi cei ai celorlalte formaţiuni politice au durat peste două ore, aceasta fiind a treia şedinţă in care s-a discutat acest document.

Deputaţii PNL şi cei ai UDMR au insistat pe procedură, susţinănd că un Raport nu se votează, ci doar se dezbate şi că acesta ar trebui să aibă avizul Comisiei Juridice şi pe cel al Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor.

„In Biroul Permanent am solicitat ca acest proiect de Hotărăre să fie trimis la două comisii de specialitate spre avizare, respectiv la Comisia juridică şi la cea pentru Cultură", a spus de la tribuna şedinţei de plen deputatul UDMR Marton Arpad.

La răndul său, liberalul PNL Titu Gheorghiof a precizat că, potrivit Regulamentului de funcţionare al Camerei Deputaţilor, după ce Raportul subcomisiei se dezbate in plen, observaţiile trebuie cuprinse intr-o Hotărăre care trebuie trimisă de Biroul Permanent Comisiilor competente.

In replică, deputatul PRM Marcu Tudor a afirmat că „PNL are un singur scop - să pună măna pe averile statului".
„Şi UDMR are interes. Se teme să nu se pună in discuţie alte retrocedări care s-au făcut ilegal către ei", a spus deputatul PRM Marcu Tudor.

Şi deputatul PC Dragoş Dumitriu a susţinut că „PNL şi UDMR răspund unei comenzi politice de ultimă oră".

„Mă surprinde habotnicia unor colegi, care caută să găsească fel de fel de fantezii creatoare pe marginea acestui raport, fel de fel de chichiţe. Trag concluzia că unora le-a intrat cuţitul la oase. Nu inţeleg de ce teama, frica, de constatările finale ale unor organe abilitate ale statului, care să verifice dacă a fost sau nu retrocedat legal castelul Bran. Este vorba aici, se pare, şi de ceva şpagă luată, mai ales că acum mai avem un castel in judeţul Hunedoara de cedat, la care se caută cumpărător", a declarat şi deputatul PRM Ilie Merce.

Dezbaterile au conţinut şi unele remarci jignitoare pe care deputaţii şi le-au adus.

Supărat pe colegii din PRM, liberalul Mihăiţă Calimente a sugerat că aceştia nu cunosc istoria reală a castelului Bran.

„Eu le recomand să citească, dacă nu inţeleg despre ce este vorba", a spus Calimente de la microfonul Camerei Deputaţilor.

Replica nu s-a lăsat aşteptată, Olguţa Vasilescu susţinănd că nu este suficiant să citeşti, trebuie să mai şi inţelegi.

„Dreptul meu la replică este ca IQ-ul domniei-sale. Nu merită nici un drept la replică", a mai spus deputatul PRM.

Hotărărea Camerei Deputaţilor referitoare la raportul acestei subcomisii de anchetă va fi trimisă la Guvern, la Parchetul de pe lăngă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la Curtea Constituţională, pentru analiza şi adoptarea măsurilor propuse in raport.

In conformitate cu art. 78, alin. 3 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, Guvernul şi celelalte autorităţi sesizate cu hotărărea Camerei Deputaţilor şi cu raportul comisiei de anchetă parlamentară au obligaţia ca, in termen de 30 de zile, să prezinte Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor un raport asupra modului in care au fost realizate măsurile aprobate de Camera Deputaţilor.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor va prezenta plenului Camerei Deputaţilor o informare referitoare la modul in care au fost aduse la indeplinire măsurile propuse şi aprobate pentru restabilirea ordinii de drept.

  • Mediafax

• Raportului subcomisiei de anchetă parlamentară privind cercetarea legalităţii retrocedării Castelului Bran

×