x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Welcome acasă!

Welcome acasă!

de Pompiliu Kostas Radulescu    |    06 Sep 2007   •   00:00
Welcome acasă!

Teatrul LUNI s-a intors de la FringeNYC 2007 (The New York International Fringe Festival), cel mai amplu festival de artele spectacolului din New York. „O voce proaspătă, binevenită festivalului", titrează ziarele newyorkeze.

Teatrul LUNI s-a intors de la FringeNYC 2007 (The New York International Fringe Festival), cel mai amplu festival de artele spectacolului din New York. „O voce proaspătă, binevenită festivalului", titrează ziarele newyorkeze.

La curtea Regelui Teatru. In fapt cel mai mare festival al artelor din intreaga Americă de Nord, The New York International Fringe Festival a avut ca oaspete in perioada 10 - 26 august şi Teatrul LUNI de la Green Hours, participant in premieră la FringeNYC. Cu sprijinul Programului Cantemir al ICR şi UNITER, trupa formată din actorii Isabela Neamţu, Laurenţiu Bănescu, Cosmin Seleşi, Katia Pascariu şi Daniel Popa a prezentat, in versiunea originală - adică in engleză, aşa cum şi pe scena Green le puteţi vedea - piesele "The Sunshine Play" şi "Bucharest Calling", ambele texte semnate de Peca Ştefan şi in regia Anei Mărgineanu.

"Regizată de Ana Mărgineanu şi jucată in engleză de cinci actori excelenţi, piesa politică/socială a lui Peca Ştefan este uneori o punere la zid furioasă a eşecului naţional şi un apel la onestitate după căderea comunismului", scria The New York Observer despre "Bucharest Calling", afirmănd astfel percepţia pozitivă de care se bucură noul teatru romănesc in zona pe care unii o consideră capitala teatrului mondial

Prin prezenţa unui numeros public la spectacole şi prin cronicile bune şi foarte bune din presa newyorkeză, in condiţiile unei "concurenţe" maxime (188 de companii şi 190 de spectacole aflate intr-o acerbă competiţie, inclusiv publicitară), Teatrul LUNI, singura companie est europeană prezentă, "ne reaminteşte că Fringe-ul este internaţional ca misiune", remarca The New York Times.

Bine-am venit in Romănia! Dar dincolo de laudele propriu-zise, trebuie insă menţionat aici că cele 5 reprezentaţii newyorkeze ale piesei "Bucharest Calling" au reuşit să atragă nu mai puţin de 6 cronici de presă in New York şi alte numeroase apariţii in presa scrisă şi comentarii pe bloguri de specialitate, in vreme ce toate cele 13 reprezentaţii de pănă acum de la sediul Teatrului LUNI, chiar dacă jucate şi ele, cum am mai spus, in limba engleză, nu şi-au găsit reflectare semnificativă in Romănia. Offoffonline.com, in schimb, evidenţia că este "o excelentă montare a unei piese inovative, […] recomandată din plin tuturor celor ce la place teatrul Off-Off Broadway de calitate".

Astfel, confirmarea nu mai lasă loc indoielilor, fireşti uneori, iar spectacolul „Bucharest Calling", care a fost lucrat intr-un sistem de "work-in-progress", va avea premiera versiunii in limba romănă in toamna acestui an, posibil intr-o coproducţie cu Teatrul Metropolis.

Â

Soarele răsare in apus. "Un import binevenit din Romănia", remarca Back Stage, "The Sunshine Play" este o piesă scurtă dar deşteaptă, in care străluceşte un cast atrăgător şi o regie bine calibrată de Ana Mărgineanu". Astfel, după succesul iniţial din Dublin, din septembrie 2005, reflectat prin excelente cronici irlandeze şi prin premierea cu BEST PLAY - Relationship Drama, la London Fringe Report Awards in 2006, "The Sunshine Play" a avut şi are atăt un parcurs internaţional consistent - prezenţă in festivaluri la Sankt Petersburg, Praga, Blagoevgrad (Bulgaria), Viena -, căt şi un succes de public şi de presă impresionant in Romănia. In 2 ani de la premiera din septembrie 2005, „The Sunshine Play" a depăşit cu mult numărul de 100 de reprezentaţii in ţară şi in străinătate. Iar "run"-ul din FringeNYC a confirmat incă o dată succesul internaţional al acestei piese, newtheatercorps.blogspot.com. afirmănd astfel că "Teatrul LUNI ne-a făcut un serviciu cănd a adus aceasta piesă aici"."Conceptele "teatru romănesc" şi "comedie romantică" nu se suprapun confortabil", scria Nytheatre.com, "şi exact asta face ca The Sunshine Play a lui Peca Ştefan să funcţioneze. Ca o comedie romantică vestică, ar fi destul de convenţională - dar ca o piesă de teatru est- european este incintătoare şi surprinzătoare […] şi ne arată o perspectivă a estului Europei pe care rareori avem ocazia să le vedem".

Totusi. Lucrurile nu se opresc, insa aici şi in stagiune permanentă, după căte se pare - cel puţin pe scena internaţională - următoarele deplasări internaţionale cu aceste spectacole vor fi, cu "Bucharest Calling", in octombrie la Dusseldorf şi la Basel in noiembrie, urmat in decembrie, tot la Basel, de "The Sunshine Play". De remarcat este că in vreme ce alte teatre se zidesc singure in uitare, prin lipsa contactelor şi a unor astfel de prezenţe internaţionale, succesul Teatrului LUNI la New York s-a datorat şi colaborării profesionale şi prieteneşti cu compania newyorkeză THALATTA! Theatre International, condusă de tănărul regizor american Doug Howe precum şi importantului sprijin al unia dintre pionierii in avangardei teatrale newyorkeze, Performance Space 122 (PS 122), condus de Vallejo Gantner.

Iată că teatrul poate să nu fie doar clădirea in care atăt de mulţi, din păcate, vin astăzi ca la serviciu!

×