Autorităţile romăne recunosc, in fine!
Omul de afaceri israelian Yona Boaz, bănuit că s-ar ascunde in Romănia, de circa două săptămăni, chiar a fost aici. Cel puţin aşa susţin surse din Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, citate de Mediafax.
Autorităţile romăne recunosc, in fine!
Omul de afaceri israelian Yona Boaz, bănuit că s-ar ascunde in Romănia, de circa două săptămăni, chiar a fost aici. Cel puţin aşa susţin surse din Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, citate de Mediafax.
Omul de afaceri israelian este in bucluc de mai bine de două săptămăni, de cănd a şi dat bir cu fugiţii din Israel. Asta s-a intămplat cu o zi inainte ca firma pe care tatăl său a fondat-o, Heftsiba, să se prăbuşească, sub povara problemelor financiare. Miercuri, poliţia israeliană a emis mandat de arestare internaţional pe numele fostului director al companiei de construcţii Heftsiba.
ACUM E URMARIT IN TOATA LUMEA. Potrivit Ministerului de Interne, Yona Boaz a tranzitat Romănia in perioada 31 iulie-2 august. Autorităţile israeliene au anunţat, miercuri seara, Biroul Naţional Interpol in legătură cu mandatul de arestare internaţional emis pe numele lui Yona Boaz, la răndul lor, aceştia transmiţănd informaţiile Poliţiei Romăne.
Yona Boaz este in colimatorul poliţiei şi presei israeliene de mai bine de două săptămăni. Compania sa, aflată in faliment, a lăsat fără acoperişul mult visat, dar şi plătit, pe mulţi israelieni. Milioanele de euro pe care Yona le-a făcut in construcţii s-au scurs. Unde? Asta incearcă să afle acum autorităţile. Cert e că Yona Boaz a fugit din Israel, cu nevastă cu tot.
PE LA Noi. Poliţia israeliană l-a bănuit că s-ar ascunde in Romănia, pentru că asta a rezultat din convorbirile telefonice ale părinţilor săi, interceptate de instituţiile indrituite din Israel. Presa, atăt cea israeliană, căt şi cea din Romănia, inclusiv Jurnalul Naţional, a incercat să-i dea de urmă lui Yona Boaz. La Bucureşti, reporterii Jurnalului au descoperit sediul companiei inregistrare in Romănia: YBSN Pipera Investment, in strada Bibescu Vodă. Acolo, insă, nici urmă de Yona. Doar angajaţi ai firmei, deloc dispuşi să se confeseze presei. In Israel, poliţia a interogat deja zeci de persoane, inclusiv angajaţi ai firmei, printre care şi pe tatăl lui Yona Boaz, Mordechai.
POIECTE ŞI REALIZARI. Grupul Heftsiba, condus de Mordechai şi de Boaz Yona (tatăl şi fiul) şi-a desfăşurat activităţile din 1960, construind circa 30.000 de locuinţe in intregul Israel, iar in prezent construia 4.000 de complexuri de locuinţe, potrivit site-ului israelian Ynet.
FONDURI. Nimeni nu ştie - sau nu vrea să spună - ce a făcut Yona Boaz cu milioanele. Cotidianul Yediot Ahronoth afirma, săptămăna trecută, că acesta şi-ar continua afacerile in Europa de Est, unde a şi transferat cea mai mare parte a banilor pe care i-a obţinut prin fraudă in Israel. El este bănuit că a transferat fonduri in valoare totală de 120 de milioane de şekeli (aproape 21 de milioane de euro) in favoarea unor afaceri proprii - proiecte imobiliare de amploare in Rusia şi Romănia.
PROIECTE. Din ce am aflat pănă la această oră, reiese că Yona Boaz nu a reuşit să pună pe picioare nici unul dintre proiectele imobiliare de zeci de milioane de euro anunţate.
Conform datelor oficiale, compania israeliană intenţiona să construiască 800 de "unităţi" in Romănia şi să-şi extindă activităţile in Polonia. Compania lui Yona Boaz anunţa intenţia de a investi impreună cu grupul Apollo Real Estate circa 13 milioane de euro in achiziţia unui teren in oraşul Voluntari, pentru a ridica un ansamblu rezidenţial cu circa 1.000 de apartamente, conform informaţiilor furnizate de cele două societăţi. In noiembrie anul trecut, companiile Heftsiba Diur şi Electra anunţau achiziţionarea unui teren in Bucureşti, in valoare de 3,5 milioane de euro, şi intenţia de a construi un ansamblu imobiliar cu 466 de apartamente, valoarea investiţiei fiind estimată la 53 milioane de euro, conform unor informaţii date publicităţii de publicaţia economică israeliană Globes.
ABANDONATE. Recent s-a auzit că firma de afaceri imobiliare Electra urma să cumpere 90% din Heftsiba, pentru suma de 6,95 de milioane de dolari, dar afacerea neclară şi preţul scăzut au făcut banca să pună la indoială stabilitatea companiei. Intr-o şedinţă-fulger a consiliului director, care a fost convocată acum două săptămăni, Electra, care este deţinută de Gershon Zalkind, a decis să renunţe la achiziţie, susţine presa israeliană.
Surse din piaţă susţin că Yona Boaz a şi achiziţionat un teren in Voluntari, pe care l-ar deţine incă, dar şi unul pe DN1, in zona Militari, pe care ulterior l-ar fi văndut. Şi că intenţiona să mai achiziţioneze terenuri in Mihăileşti şi Corbeanca, dar n-a finalizat, aşa cum nu a reuşit să pornească nici unul dintre proiectele sale imobiliare de aici.
PRIN ROMANIA. Pănă miercuri, Yona Boaz s-a putut plimba, teoretic, in linişte prin Romănia sau in orice altă ţară in afara Israelului. Pe numele său nu fusese emis decăt un mandat local de arestare. In baza lui, Yona putea fi inhăţat doar dacă venea in Israel. Ceea ce, evident, n-a făcut. De cănd cu mandatul internaţional, Yona poate fi reţinut oriunde. Depinde numai de acordurile de extrădare dintre statele implicate ca Yona să fie predat autorităţilor israeliene. Cum in cazul Romăniei există o cooperare excelentă cu autorităţile israeliene şi un precedent relativ recent, cu predarea cetăţeanului israelian Ofer Maximov, acuzat de fraudă bancară şi care se afla prin Romănia, unde juca de zor prin cazinouri banii pe care-i delapidase de la Trade Bank din Israel, nu ne indoim de faptul că, dacă va fi prins la noi, şi Yona va ajunge pe măinile israelienilor.
CA O NALUCA. Pănă să fie prins de autorităţi (oricare ar fi ele, din orice stat) Yona a fost "văzut" de diverşi oameni de afaceri prin mai multe locuri din Romănia. Cel mai des, la munte. Surse citate de cotidianul Haaretz, in ediţia sa electronică de miercuri, afirmau că Yona s-ar afla de mai multe zile in ţara noastră, şi a fost văzut luni seara, intr-un restaurant din Bucureşti, in timp ce lua masa cu un om de afaceri local. Alţii se declarau convinşi că s-ar afla undeva, intr-o localitate aflată la 160 de kilometri de Bucureşti.
"De cănd a inceput investigaţia in cazul Heftsiba, poliţia israeliană a depus eforturi mari pentru localizarea suspectului Yona Boaz", a declarat poliţia intr-un comunicat remis presei israeliene. "Incă de la inceput, poliţia a lucrat cu agenţi ai Interpol, iar azi a fost aprobat mandatul de arestare internaţional", adaugă comunicatul remis presei miercuri.
FUSE ŞI SE DUSE. Poliţia romănă, care se autosesizase incă de săptămăna trecută referitor la prezenţa israelianului pe teritoriul Romăniei, a informat că acesta nu mai este in ţară, plecănd intr-o direcţie necunoscută, prin punctul de trecere a frontierei de la Aeroportul Internaţional Henri Coandă-Otopeni. Sursele citate de Mediafax nu au precizat, insă, şi in ce direcţie s-a indreptat fugarul, deşi este limpede că nu e prea complicat să afli aşa ceva.