x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Ziarişti slovaci tălhăriţi

Ziarişti slovaci tălhăriţi

04 Ian 2008   •   00:00
Ziarişti slovaci tălhăriţi

Nu pentru toţi cei poposiţi in Romănia cu ocazia sărbătorilor de iarnă vizita in ţara noastră a fost sub semnul bucuriei. Doi ziarişti slovaci au fost tălhăriţi tocmai cănd incercau să consemneze tradiţiile de sfărşit de an dintr-un sat bihorean.



Nu pentru toţi cei poposiţi in Romănia cu ocazia sărbătorilor de iarnă vizita in ţara noastră a fost sub semnul bucuriei. Doi ziarişti slovaci au fost tălhăriţi tocmai cănd incercau să consemneze tradiţiile de sfărşit de an dintr-un sat bihorean.

După cum au declarat fotoreporterii Vladimir Kampf şi Jana Cavojska, in ultimii zece ani ambii au vizitat in nenumărate rănduri Romănia şi nu numai pentru a realiza articole şi fotoreportaje despre cum se transformă ţara noastră, ci şi din motive umanitare.

Sub egida Asociaţiei Oamenii in pericol din Bratislava dar şi pe baza contactelor personale au adus repetate ajutoare umanitare in judeţul Bihor, unde trăieşte comunitatea slovacă din Romănia. Dar aceste ajutoare (medicamente, haine, calculatoare, cazan de incălzire, diferite echipamente) au fost de folos tuturor oamenilor din zonă, indiferent de naţionalitate.


Inainte de Revelion ambii ziarişti au revenit din nou in zona Bihorului, cu scopul de a efectua un fotoreportaj despre cum sărbătoresc localnicii sărbătorile de iarnă. Trecănd prin satul Borod au fost contactaţi de unul dintre romii din sat, Radu Rostaş, care ducea lemne din pădure. Săteanul le-a permis să facă poze in casa lui iar ziariştii drept mulţumire i-au dat o sticlă de vin şi biscuiţi pentru copilul lui. „La inceput toţi cei din casă au fost prietenoşi şi ospitalieri, ne-au oferit bere de băut" a declarat domnul Kampf, „insă cănd ne-am ridicat să plecăm, Radu Rostaş s-a postat in faţa uşii cu un cuţit şi un topor. Nu ne-a lăsat să ieşim din casă şi a inceput să ne ameninţe cu moartea dacă nu-i dăm toţi bani şi chiar ne-a insultat." Situaţia penibilă in cadrul căreia Radu Rostaş cu cuţitul in mănă a incercat să demnonstreze cum vor fi injunghiaţi vizitatorii lui a durat cca 20 de minute pănă cănd cei doi fotoreporteri au reuşit să-l convingă pe atacant şi soţia sa Angela că au in buzunare doar 7 lei şi un mobil. Această mică „atenţiune" a permis vizitatorilor să evadeze prin uşă cu Radu Rostaş injurănd şi cu toporul in mănă pe urmele lor.


Surpriza neplăcută insă a intervenit căteva clipe mai tărziu la postul local de poliţie, unde ofiţerul de servici a refuzat să intocmească procesul verbal despre acest eveniment (chiar dacă unul dintre poliţai a ştiut limba slovacă), iar colega sa de birou a atacat verbal pe cei doi păgubiţi invocănd că cele intămplate sunt de fapt din vina lor şi că familia Rostaş ar trebui să depună plăngera impotriva reporterilor slovaci pentru viol de domiciliu. Poliţia din Borod a incercat să recupereze mobilul ziaristei slovace, dar fără succes. „Nu e vorba de mobil," au declarat cei doi păgubiţi. „Am vrut doar să depunem plăngerea, pentru că a fost periclitată viaţa noastră şi credem că acest fapt n-ar trebui să rămăne nepedepsit. Ni se pare bizar, că poliţia nici n-a adus pe Radu Rostaş la post, pentru confrontare. Cei de la poliţie ne-au spus că atacantul n-a contestat faptul şi s-a apărat cu vorbe: >Ştiau că sunt ţigan. De ce au venit la mine acasă? Se puteau aştepta la aşa ceva...

Neprimind ajutorul aşteptat din partea poliţiei bihorene locale, fotoreporterii slovaci au fost nevoiţi să „internaţionalizeze" cauza, cănd au depus plăngerea acasă la poliţia din Bratislava. Vladimir Kampf subliniază: „Vizita in casa romilor şi pozele realizate au fost făcute cu acordul celor fotografiaţi."
Jaromir Novak
Bratislava, free-lancer
Fotografii: Vladimir Kampf, Jana Cavojska

Povestea sus menţionată ca şi fotografiile transmise acordăm spre libera folosire a redacţiei dumneavoastră. Sunteţi unicul ziar din Romănia la care trimitem acest material.
Â

×
Subiecte în articol: magazin