Transformările fizice spectaculoase de pe marele sau micul ecran îi aduc în lumina reflectoarelor pe artiştii care îndrăznesc să intre în pielea unor astfel de personaje.
Pe lista curajoşilor se află o mulţime de actori care au îmbrăcat straie femeieşti (Robbin Williams - Mrs Doubtfire; Dustin Hoffman - Tootsie; Patrik Swayze, Wesley Snipes, John Leguizamo - To Wong Foo Thanks for Everything, Julie Newmar; Jack Lemmon, Tony Curtis - The War Between Man and Woman etc.), dar nu la fel de numeroase sunt actriţele care au interpretat roluri mustind de testosteron. Temerare există însă, iar partiturile bărbătoase au rămas în istoria cinematografiei şi în inimile cinefililor.Barbara Streisand a fost Yentl, un tânăr de-a dreptul fermecător în filmul cu acelaşi nume din 1983, peliculă regizată chiar de Streisand. Actriţa s-a descurcat de minune interpretând o femeie care se deghizează în haine bărbăteşti în dorinţa de a avea acces la educaţie religioasă, de vreme ce opinia publică i-a înfierat pe puritanii de la Academia Americană de Film, pentru că nu au nominalizat-o la un Oscar pe care l-ar fi meritat din plin.
PREMIU DUPĂ PREMIU
După succesul pe care l-a avut cu "Sunetul muzicii" şi "Mary Poppins", Julie Andrews a spart gura târgului cu rolul din "Victor/Victoria", pentru care a şi fost nominalizată la Oscarul pentru cea mai bună actriţă în rol principal în anul 1983. Ce-i drept, nu este simplu să interpretezi o soprană care, disperată că nu-şi găseşte un loc de muncă, se angajează la un cabaret unde trebuie să treacă drept bărbat... iar bărbatul trebuie să apară în faţa publicului costumat în femeie. Bărbătoasă nevoie mare a fost însă Linda Hunt în filmul "The Year of Living Dangerously", în care a jucat rolul unui fotograf pe jumătate chinez, Billy Kwan, ajutorul corespondentului Guy Hamilton (Mel Gibson).
Pentru modul extrem de convingător în care a interpretat un bărbat în filmul regizat de Peter Weir, Linda Hunt a primit în 1984 Oscarul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar. Interesant a fost şi turul de forţă realizat de Whoopi Goldberg în "Asociaţii" (1996) cu rolul Laurel Ayres, o tânără economistă de culoare, care încearcă să răzbată pe Wall Street, în lumea bărbaţilor, dar reuşeşte numai după ce se dă drept asociatul ei imaginar şi alb, Robert Cutty. Cate Blanchett a făcut un rol magistral în pelicula "I'm not there" personificându-l pe nimeni altul decât Bob Dylan. Mai exact, filmul şi-a propus să urmărească şase etape din viaţa şi cariera marelui artist, fiecare etapă fiind întruchipată de un alt actor.
Cate Blachett a fost singura femeie care a trebuit să treacă drept bărbat, alături de Richard Gere, Christian Bale, Heath Ledger, Ben Whishaw şi Marcus Carl Franklin. Pe Felicity Kendall Huffman o ştiţi mai degrabă din serialul "Neveste disperate", în care o joacă pe Lynette Scavo. Dar Felicity şi-a dovedit talentul cu partitura din "Transamerica", unde a dat viaţă unui bărbat, Bree, care îşi doreşte să devină femeie şi face o operaţie de schimbare de sex. Pentru acest rol, actriţa a primit Globul de Aur în 2006 şi a fost nominalizată la Oscar. Un joc la fel de bun a făcut şi Hillary Swank în filmul "Boys don't cry" şi a fost răsplătită pentru performanţă cu Oscarul pentru cea mai bună actriţă în rol principal, cu Globul de Aur şi cu un premiu BAFTA.
La rândul ei, frumoasa Gwyneth Paltrow s-a dat drept băiat în "Shakespeare in Love" şi îndrăzneala i-a adus Oscarul pentru cea mai bună actriţă în rol principal, dar şi un Glob de Aur. De asemenea, senzuala Angelina Jolie şi-a ascuns pletele sub perucă şi s-a deghizat în bărbat în cel mai recent film de pe marile ecrane, "Salt", în care interpretează un spion.