x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Zombi, mortii vii

Zombi, mortii vii

de Radu Popa    |    01 Dec 2006   •   00:00
Zombi, mortii vii

Un zombie este o persoana care, desi nu mai este in viata, nu e nici moarta, potrivit religiei afro-caraibiene Vodoun sau Voodoo. "Oamenii care nu sunt morti" sunt entitati care, desi decedate, se comporta ca si cum ar fi vii.

Mistere Stiinta

Un zombie este o persoana care, desi nu mai este in viata, nu e nici moarta, potrivit religiei afro-caraibiene Vodoun sau Voodoo. "Oamenii care nu sunt morti" sunt entitati care, desi decedate, se comporta ca si cum ar fi vii. "Viata" lor se poate manifesta in plan spiritual, cand este vorba despre fantome, sau in plan fizic, ca in cazul "cadavrelor vii" sau zombie. Cei din urma sunt oameni al caror "Ti Bon Ange" sau "suflet", in dialectul haitian, a fost furat prin procedee supranaturale sau ritualuri executate de shamani, victimele fiind folosite ca sclavi de un maestru zombie.

Control. Potrivit preceptelor Vodoun, o persoana decedata poate fi readusa la viata de un bokor sau de un vrajitor ce practica magia neagra. Victima ramane sub controlul total al bokor-ului, propria vointa fiindu-i complet anihilata. In 1937, studiind traditiile folclorice haitiene, Zora Neale Hurston a aflat despre cazul Feliciei Felix Mentor, moarta si ingropata in 1907, la varsta de 29 de ani, despre care localnicii sustineau ca o vazusera 30 de ani mai tarziu. Wade Davis, etnobotanist canadian, a prezentat cazurile unor zombie in doua tratate de farmacologie. Efectuand o calatorie in Haiti, in urma cercetarilor intreprinse a ajuns la concluzia ca o persoana poate fi transformata intr-un zombie cu ajutorul a doua prafuri introduse in fluxul sanguin prin intermediul unei rani deschise.

Primul, numit "coup de poudre" ("atacul pudrei"), induce o stare apropiata mortii datorita unui element-cheie din compozitia sa, tetrodotoxina (TTX), prezenta si in compozitia unei delicatese culinare traditionale japoneze, "fugu". Consumata in doze apropiate de cea letala (1 mg), tetrodotoxina poate aduce o persoana intr-o stare apropiata de moarte, ce dureaza cateva zile, desi victima este constienta de ceea ce se intampla in apropierea sa. A doua categorie de prafuri, halucinogenele disociative, pot aduce o persoana in stare de "zombie", ea parand complet lipsita de vointa proprie.
News

Muzeu "extraterestru". Celebrul documentar despre autopsia unui extraterestru este prezentat in cadrul unei expozitii deschise la Muzeul de Stiinte Naturale si Planetariul din Miami. Sunt expuse si "chipuri" de extraterestri realizate dupa personajele unor filme SF. Printre exponate se numra si statii de emisie-receptie de mare putere, cu ajutorul carora vizitatorii pot verifica posibilitatea existentei extraterestrilor in Sistemul Solar. Pe site-ul dedicat expozitiei sunt prezentate "trucuri" pentru a invige un extraterestru si secretele supravietuirii in cazul unei invazii a entitatilor de pe o alta planeta.

"Secretele" magiei. Cercetatorii au studiat felul in care magicienii "joaca feste" creierului uman in cadrul unor cercetari destinate descifrarii mecanismului de functionare a psihicului uman. Ei au stabilit ca acesta este "deschis" pentru receptionarea unor iluzii optice. Iluzionistii poseda capacitatea de a ne "altera" perceptiile, de a face oamenii sa perceapa lucruri care nu s-au intamplat niciodata, asemanator producerii iluziilor optice. (R.P.)
×