x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Istorie politica Anul 1940 - Intelegearea statelor totalitare

Anul 1940 - Intelegearea statelor totalitare

de Prof. Dr. Stelian Neagoe    |    03 Dec 2005   •   00:00
Anul 1940 - Intelegearea statelor totalitare

Din jurnalul lui Constantin Argetoianu aflam astazi cum percepea Romania intelegerile facute pe deasupra ei de marile puteri. Politicianul dezvaluie si escrocheriile lui Malaxa si Auschnit.

23 martie

Italian pezevenchi

Negocierile noastre cu italienii - e vorba de negocieri de ordin economic - s-au sfarsit cu bine. Cu bine, adica fara suparare, paruiala si ruptura - ca numai bine pentru noi nu s-au sfarsit. Pezevenchiul de d’Agostino ne-a strans cat a putut. A trebuit sa cedam pe toata linia si sa primim un curs mult mai ridicat al liretei (cam cu vreo 30%) pentru cumparaturile italienesti la noi. Ce era sa facem? Trebuie sa platim bunavointa celor mai mari si mai puternici ca noi ca sa ne scapam tara intacta. Vom izbuti sa o scapam? Daca da, nici un sacrificiu nu va fi fost prea scump.

Frankfurter-Zeitung publica azi un lung articol asupra temei "Sud-Estul European", socotit in centrul interesului cercurilor politice din Berlin, in urma intrevederii de la Brenner dintre Hitler si Mussolini.

In ce priveste pericolul unui atac din partea unei mari Puteri asupra Statelor mici din acea parte a Europei, ziarul subliniaza ca in aceste State a existat mai inainte teama unei posibilitati de agresiune din partea Rusiei, dar ca aceasta ingrijorare trebuie sa se linisteasca, deoarece aparitia Rusiei pe campul Sud-Est European se desfasoara in cadrul procesului de reorganizare a Europei.

Frankfurter-Zeitung mai arata ca esential faptul ca intre cele trei mari Puteri vecine ale "Spatiului Sud-Est European", si anume intre Germania si Italia si Germania si Rusia, exista un acord. Statelor din Sud-Estul European li se atrage atentia ca se pot simti mult mai sigure cat timp intre marile Puteri ce le sunt vecine nu exista certuri ce ar putea fi lichidate in detrimentul tarilor mici. Se creeaza astfel o formula noua: sincronizarea politicii italo-germano-ruse in Sud-Estul Europei.

Date fiind legaturile presei in Germania cu Guvernul o atentie speciala trebuie data acestui articol din Frankfurter-Zeitung.

Se pare ca negocierile germano-italiene (Brenner) si germano-ruse (Molotov la Berlin) tind la mentinerea "Statului Quo" in Sud-Estul European. Vizita lui Ribbentrop la Belgrad, anuntata de presa italiana, se dezminte categoric la Berlin.

Virgil Madgearu, in surghiun

In telegrama adresata Reginei Wilhelmina cu prilejul Congresului "Christian Foreign Service", de la New York, presedintele Roosevelt a raspuns: "Numai triumful idealurilor de Dreptate, de Fraternitate, de Bunatate si de Credinta va asigura o pace durabila. Pacea nu va fi durabila daca Natiunile mici vor fi osandite sa traiasca in teama puternicilor lor vecini".

Declaratia aceasta a lui Roosevelt a fost publicata cu litere mari de toate gazetele franceze si engleze...

Madgearu a fost osandit la domiciliu fortat si expediat la Manastirea Bistrita. Nu-i mai tacea gura... Cleanta-cleanta impotriva regimului, impotriva tuturor masurilor ce se luau, impotriva Regelui... Acum, in urma, tinea conferinte la el acasa si anunta sfarsitul regimului, al Domniei... La Bistrita se va racori si va manca pastravi...

Azi-dimineata la palat, unde am asistat la remiterea Adresei Camerei, am avut satisfactia sa-i reamintesc lui Ghelmegeanu ca d-sa a fost unul din cei care au urlat mai mult cand i-am spus lui Madgearu, in 1921, in plina camera, sa ma pupe... unde se stie. Cum se intoarce roata lumii! Ghelmegeanu a fost cirac si sluga plecata la Madgearu - si acum il trimite la puscarie! Desi n-am nici o simpatie pentru Madgeanu, mai bine as vrea sa fiu in pielea lui, decat in a lui Ghelmegeanu...

"Achita-ma si-ti dau actele"

Malaxa a plecat intr-adevar in strainatate, s-a dus la Paris sa se inteleaga cu Edgard Auschnit, care a luat cu el toate actele compromitatoare pentru el, Malaxa, pentru Duduia, pentru Urdareanu si mai ales pentru Rege. In schimbul acestor acte, Malaxa ii va oferi lui Edgard revizuirea condamnarii lui Max, in Apel. Pare ca toti acesti escroci n-au nici o incredere unul in altul. Malaxa spune: da-mi actele si vei fi achitat - iar Max raspunde: achita-ma si iti dau actele!

24 martie

Incetul cu incetul sosesc si informatiile de la Paris. Se pare ca votul Camerei n-a fost determinat fata de Guvernul Reynaud numai de jocul politicii meschine. In Franta s-ar fi format un curent puternic pentru pace - curent a carui existenta fusese semnalata inca din octombrie-noiembrie prin telegramele lui Franasovici. O buna parte a poporului francez nu pricepea razboiul acesta, care nu e dus pentru apararea Frantei, ci pentru scopuri ce apar din ce in ce mai nerealizabile. Armata, in transee, pe de alta parte, se enerveaza in lipsa de lupte, care singure otelesc vointa soldatului. Soldatul se plictiseste si maraie. Natural ca multi francezi sunt insa de o parere contrara si vor razboiul pana la nimicirea Germaniei. (!!) Caderea lui Daladier, mai mult decat intrigilor de culise, ar fi datorita acestui antagonism. Daladier s-a aratat slab si cu inclinatii inspre curentele pacifiste, desi nu le marturisea. Paul Reynaud a fost si este partizanul razboiului total si pana la sfarsit... Blum si socialistii, la fel. Louis Marin, Flandin si prietenii lor inclina pentru pace... Acest antagonism explica si formarea Ministerului Reynaud si compunerea lui, si lozinca pe care a adoptat-o - si, in fine, votul care a avut loc la prima ciocnire intre noul Guvern si Camera...

27 martie

De sambata seara m-a apucat un acces de guta - primul de asta-vara. Cura de la Eforie si-a mentinut efectul sapte luni. Foarte frumos. Si l-ar fi tinut mai mult, dar in ultima vreme, uitandu-mi de boala, am facut abuzuri mari alimentare, am tinut-o in icre proaspete si in sampanie - si acum icrele si sampania se razbuna.

Axa Berlin - Moscova

Gafencu vine sa ma vada. Il intreb ce mai e nou. "Ce sa fie? Am ajuns la pret mare. Germania e in plina desfasurare de putere si de farmece pentru a obtine de la Rusia si de la Italia, sub o forma oarecare, o garantie a stat-quo-ului in Sud-Estul Europei. Sud-Estul Europei suntem mai ales noi. Germania vrea sa taie iarba de sub picioarele Frantei si Angliei in politica lor balcanica si sa nu le mai lase nici un pretext de interventie. Dupa ce Nordul a fost eliminat ca si camp posibil de lupta - izbutind sa elimine si Sud-Estul Europei si dat fiind ca pe frontul de Vest o decisiva nu e de presupus - nemtii socotesc ca s-ar apropia foarte mult de telul pe care-l urmaresc: o pace de compromis. Negocierile nemtilor cu prietenii lor merg insa greu. Italienii sunt de acord asupra fondului, dar nu asupra formei, fiindca n-ar vrea sa semneze nimic alaturi de rusi; rusii s-ar impaca cu toate formele, dar nu prea vor sa se angajeze asupra fondului...

Stiri contradictorii au circulat dupa intrevederea de pe Brenner, s-a spus ca Ribbentrop va merge la Moscova, apoi stirea s-a dezmintit si s-a anuntat sosirea lui Molotov la Berlin - dar si aceasta a fost dezmintita ieri de Agentia TASS. Reichul socoteste ca ministrul sau de Externe a fost de doua ori la Moscova si ca ajunge: acum e randul dlui Molotov sa se deranjeze. Dar de cand au incheiat pacea cu finlandezii, rusii au inceput iar sa se lase greu... In tot cazul, pentru moment, nu pare sa fie pentru noi nici un pericol din partea Sovietelor, care nu vor cu nici un pret sa intre in razboiul european, ceea ce ar fi cazul daca ne-ar ataca. Cuvantarea de ieri la radio a lui Paul Reynaud si declaratiile lui Saracioglu nu lasa nici o indoiala asupra acestui punct."

Gafencu mi-a mai repetat si explicatia insarcinatului cu Afaceri Sovietic de la Roma asupra fobiei manifestate de Guvernul italian fata de Moscova: grija de a nu pierde simpatiile Spaniei, Portugaliei, Americii de Sud, Elvetiei... O fi, dar eu cred ca mai mult grija de a putea manevra fata de Germania determina politica Ducelui in ce priveste Sovietele.

"Coup double"

Corespondentul Agentiei "Reuter", un anume Moritz-Loewell, supus englez, a fost expulzat zilele trecute si a trebuit sa pasareasca Romania in 12 ore. Loewell telegrafiase la Londra ca Germania ne trimisese un ultimatum de pe urma caruia Tatarescu demisionase si ca un Guvern Vaida era in formatie. De la Londra, stirea a fost difuzata prin toate posturile de radiodifuziune amice sau neutre... Interogat, anglo-jidanul a afirmat ca obtinuse informatia direct de la Legatia germana. (!!!) Expulzarea lui Loewell i-a indispus foarte mult pe englezi, fiindca, fata de greseala evidenta a tipului, ei se oferisera sa-l recheme imediat - dar Guvernul nostru a preferat calea expulzarii. Gafencu parea si el indispus, caci prin acte de acest fel se ingreuneaza si sarcina lui. Cu acest prilej mi-a facut o destainuire grava - pentru el - , spunandu-mi: "A fost iar la mijloc codita intrigantului ala, care nu mai inceteaza de a excita pe unul contra altuia...". Intrigantul ala e Urdareanu; apoi daca asa au ajuns lucrurile, atunci zilele lui Gafencu la Ministerul de Externe sunt numarate. Mi-o spusese deja Cancicov, foarte legat in momentul de fata cu Urdareanu, mi-au mai spus-o si altii, dar n-am vrut sa o cred. Vom vedea...

Daca englezii sunt nemultumiti de expulzarea lui Loewell, germanii, in schimb, sunt incantati: un englez si un ovrei - "coup double". Presa si posturile lor de radio ne lauda fara restrictie, ne socotesc rupti de Aliati si ne garanteaza toate fericirile alaturi de "Axa"... Niciodata presa germana n-a fost atat de asiguratoare fata de noi - si se stie ce legaturi exista in Germania intre presa si Guvern...

De la Roma, unde primul-ministru ungur Teleki a petrecut sarbatorile Pastelui, se telegrafiaza ca intrevederile pe care le-a avut cu Ciano si cu Mussolini n-au dus la nimic senzational...

Se dezminte, pe de alta parte, "importanta convorbire ce ar fi avut loc intre Teleki si Charles, insarcinatul cu Afaceri al Angliei, conversatie speculata de cercurile filo-maghiare. Teleki si Charles s-au intalnit la golf si au schimbat cateva vorbe de politete. Daca Charles era beat, nu e nici un pericol sa fi spus prostii... altfel, nu se stie...

A murit, aproape centenar, marele fizician Branly, parintele transmiunii undelor, fara fire. In 1890, Branly a izbutit sa transmita cuvinte, fara fir, prin emisiune, la 20 de metri. In 1899, Marconi a izbutit prima transmisiune peste Canalul Manecii... Branly a fost nu numai un mare savant, dar inca si un sfant...

va urma
×
Subiecte în articol: germania istorie politica sud-estul