x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Istorie politica Constantin Argetoianu - Europa arde si guvernele se piaptana

Constantin Argetoianu - Europa arde si guvernele se piaptana

de Prof. Dr. Stelian Neagoe    |    08 Apr 2006   •   00:00
Constantin Argetoianu - Europa arde si guvernele se piaptana

Psihoza razboiului se intinde ca o pecingine. Azi, in ziare, nu mai e vorba de atacurile Italiei asupra Balcanului, nici de sud-estul Europei - ci de Olanda. Doua armate au pornit din centrul Germaniei inspre frontierele Olandei: o afirma presa si agentiile americane. Olanda e in stare de alarma, trupele aliate de la granita Belgiei se misca, etc. De la Berlin, cele mai categorice dezmintiri.

9 mai

Psihoza razboiului se intinde ca o pecingine. Azi, in ziare, nu mai e vorba de atacurile Italiei asupra Balcanului, nici de sud-estul Europei - ci de Olanda. Doua armate au pornit din centrul Germaniei inspre frontierele Olandei: o afirma presa si agentiile americane. Olanda e in stare de alarma, trupele aliate de la granita Belgiei se misca, etc. De la Berlin, cele mai categorice dezmintiri.
Dupa anumite telegrame s-ar parea ca aliatii au oferit garantia lor Iugoslaviei pentru integritatea fruntariilor. Presa din Berlin subliniaza faptul ca Guvernul iugoslav n-a dezmintit stirea…
Curtea de Apel din Bucuresti a dat ieri sentinta in afacerea Auschnit (dezbaterile procesului se incheiasera acum 15 zile). Curtea a respins apelul inculpatului, ca si pe al Ministerului Public si a mentinut sentinta tribunalului…
Ieri au fost arestati 40 de remizieri clandestini, dupa o descindere a justitiei in galeriile Blanduziei, bursa neagra a devizelor si a comertului cu aurul.

"Zecemaiul si optiunielul"

Se vorbeste iar, cu insistenta, despre lucrarile de facut in orasul Sf. Gheorghe, al Dunarii, bratul Sulina devenind din ce in ce mai neapt pentru navigatie. De cand ar fi trebuit incepute aceste lucrari!…

10 mai

Zi de fericire nationala, pacat ca ea cade intr-o vineri. Lichelele din jurul Regelui cauta sa scada in fiecare an importanta Zecemaiului si sa o prepinga asupra Optiunielului. Si Regele, sensibil cum e la toate lingusirile, primeste cu placere toate propunerile in acest sens. Anul acesta, sub pretext ca armata e pe fronturi (?), s-a redus parada la cateva unitati si defilarea a fost transferata de la Cotroceni pe Piata Palatului. Nici Te Deum la Mitropolie, nici dejun la Palat, nici nimic. Vom vedea daca la 8 iunie se vor reduce in aceeasi proportie manifestarile de tot sorocite pentru acea zi mareata…
Comentariile engleze privitoare la dezbaterile din Camera Comunelor ne sosesc abia azi. Reactiunea presei si a opiniei publice dovedesc o mare enervare. Din cate marturiseste chiar agentia "Reuter" - oficioasa - , o schimbare de Guvern pare probabila. Se vorbeste de un Cabinet Halifax, de un Cabinet Lloyd George, dar mai ales de un Cabinet Winston Churchill. S-ar dori ca noul Guvern sa fie un Guvern national. O simpla remaniere a Cabinetului Chamberlain pare acum insuficienta. Criza se va dezlega saptamana viitoare. Parlamentul a luat vacanta pana la 21 mai.

Evenimentele din Londra sunt viu comentate la Paris si la New York. In ambele centre…

Pe cand scriam randurile de mai sus (e ora 8 dimineata) ma cheama Dim. Ghika la telefon sa-mi spuna ca nemtii au atacat Belgia si Olanda… Dupa trei minute ma cheama Sarateanu, de la Radio, sa-mi confirme ca trupele germane au trecut in Luxemburg si Olanda, pana acum in Belgia nu - Göebbels urla la Radio… Prima mea impresie: un pas decisiv spre lamurire - reactiunea puternica in America.

"Cu inima stransa"

Sa vedem acum rezistenta militara a aliatilor: lupta se da pe acest nou front in conditii egale… Mi-e frica, insa, de aviatia germana, care pare sensibil superioara celei aliate…

11 mai

Ieri la parada, umbra tragicelor evenimente din Apus, se intinde peste toti si peste toate. "S-au bombardat Parisul si Londra", "pardon, nu e Parisul si Londra, ci gura Tamisei", "nemtii au pus mana pe stavilarele olandeze si au impiedicat inundarea", "olandezii au dat drumul zagazurilor si tara e sub apa" - erau fraze ce sagetau din toate partile, si se incrucisau. Ne era la toti inima cat un purice, parca ceea ce se intampla nu era urmarea naturala a razboiului si n-ar fi trebuit sa se intample deja din septembrie trecut. Prins in treacat pe langa mine, Gafencu imi povesteste ca Radu Crutescu a telegrafiat joi de la Berlin. "Aici se afirma in toate cercurile ca germanii vor ataca maine Romania; prin urmare maine dimineata va avea loc atacul impotriva Olandei". Gafencu adauga ca Regele a facut mare haz de perspicacitatea agentului nostru de la Berlin, si i-a dat o nota buna.

Intrebat la repezeala, Gafencu imi mai spune ca dinspre Rusia (teama mea) lucrurile nu stau rau pentru moment, pentru noi. Am luat intalnire pentru azi, cu el si cu Tatarescu, sa ma mai puna la curent si cu ce stiu ei…

Churchill - salvatorul

Chamberlain si-a dat demisia si Churchill a fost numit in locul lui. Toti ceilalti ministri au ramas la posturile lor, pentru o zi sau doua. Refacerea Guvernului, in care vor intra si laburisti si liberali sadea (nuanta Lloyd George) va fi un fapt implinit azi sau maine. Partidul Laburist a votat o motiune prin care declara ca-si va lua raspunderea guvernarii intr-un cabinet prezidat de altcineva, decat Chamberlain. Se crede ca in noul cabinet vor intra Attlee cu vreo 4-5 laburisti, si Lloyd George. Chamberlain a vorbit la Radio si a declarat ca si-a dat demisia ca sa se poata constitui un Guvern national. Dupa ce si-a explicat politica in cateva cuvinte, fostul prim-ministru a cerut numirea tuturor in jurul noului conducator al destinelor Angliei…

La Paris, Guvernul s-a completat cu Louis Marin si cu Ybarnegaray, iar mai toti subsecretarii de Stat au demisionat. Se vorbeste de un Guvern national sub presedintia lui Herriot…

Pe cat e de demna declaratia Belgiei catre Germania, pe atat e de nedemna a Germaniei catre victima sa. Reichul pretinde ca fortele sale au trecut granita ca sa apere neutralitatea Belgiei impotriva Angliei si a Frantei! Aceeasi declaratie o face Guvernul german si fata de Olanda, adaugand un lung memoriu menit sa demonstreze (!!) ca, de la inceputul razboiului si pana azi, Olanda a calcat in continuu regulile neutralitatii!!! Evident ca simtul ridicolului lipseste nemtilor.

Prin cele trei atentate savarsite impotriva Norvegiei, Belgiei si Olandei, unul dupa altul, Germania a izbutit sa devina odioasa lumii intregi, lumii civilizate cel putin, ca sa lasam Rusia de o parte. In Statele Unite, emotia e mare, caci acolo nu se uita declaratia ministrului de Externe japonez Arita: "Daca Olanda va intra in razboiul actual, Japonia nu va ramane indiferenta fata de situatia Indiilor Neerlandeze…"

Roosevelt - Vorosilov - Iorga

Intrebat de gazetari pe care i-a primit in delegatie Roosevelt ar fi spus: "nici o schimbare a posibilitatilor Statelor Unite de a ramane in afara de razboi…". Aceste cuvinte cam ambigue ale conducatorului Statelor Unite sunt talmacite in diverse sensuri. Opinia generala e ca mai devreme sau mai tarziu si Statele Unite si celelalte tari neutre vor fi atrase in razboi…
Vorosilov nu mai e comandantul Armatei Rosii. A fost numit comisar al poporului si vicepresedinte al Sovietului Suprem. O inaintare? Sau o indrumare spre pivnitele GPU-ului si spre gloantele de revolver? In locul lui a fost numit generalul Timosenko, comandantul Corpului din Kiev.
Ieri, la parada, prietenia lui Iorga fata de mine era induiosatoare. Nu mai puteam scapa de el. Mi-a fagaduit teza de doctorat, de la Leipzig sau nu stiu de unde, pe care vrea sa o caute si sa o gaseasca, fiindca nu mai sunt exemplare in comert. M-a intrebat lung de Venetia si a trebuit sa-i descriu cu amanuntul - amanunte exterioare, caci inauntru n-am fost - Casa Printului Nicolae, de langa Santa Maria de la Salute, si cate toate din Italia!

Regele isi schimba slugile…

Statuia lui Ferdinand va fi asezata in marginea Soselei Kiselef, in locul ocupat azi de Colonade. In Piata Victoriei, data fiind asimetria strazilor care se intalnesc in acele rascruci, nu s-a putut gasi la un loc cumsecade. In fata monumentului se va amenaja o esplanada care va merge pana la Vila Brancoveanu (din Strada Jianu) pe care a cumparat-o Primaria. Imi pare bine de aceasta cumparatura: s-a scapat o gradina frumoasa osandita sa fie parcelata.

12 mai

Breasta. Ieri, pe neasteptate s-a schimbat Guvernul - adica nu s-a schimbat nimic. La ora 12 Tatarescu a dat demisia Cabinetului; Regele a primit demisia si a insarcinat tot pe Tatarescu cu formarea noului Guvern. Guta s-a dus acasa sa dejuneze si sa traga un somn si la ora 7 seara noul Minister depunea juramantul. De unde se vorbea cu insistenta de mazilirea lui Ghelmegeanu, lui Giuraescu si a generalului Ilcus, au ramas catesitrei in noua formatie, ba generalul Ilcus cu un minister in plus, caci i s-a dat si interimatul Ministerului Aerului si Marinei. Au iesit Micescu, Costica Angelescu, Nistor si generalul Paul Teodorescu. La Justitie a fost numit Bentoiu (!!), la Economia Nationala, Cancicov si la Culte, Ciobanu, din Basarabia. Celelalte departamente au ramas cu titularii lor. Ca Regele a vrut sa schimbe din slugile sale treaba lui. Inlocuirea de la Economia Nationala si intrucatva cea de la Justitie (unde un gheseftar mai cu rusine a luat locul unuia fara nici o rusine) sunt chiar bine venite - dar n-am priceput pentru ce comedia cu demisia intregului Guvern. Intr-un regim autoritar, ministrii pot fi schimbati individual, o chestiune de Cabinet nu se poate pune. Mi-a explicat chestiunea Tatarescu pe care l-am vazut aseara inainte de a parasi Bucurestii. S-a vorbit prea mult zilele si saptamanile trecute ba de un Guvern Mihalache, ba de un Guvern Argetoianu, ba de un Guvern national, asa incat, autoritatea Guvernului Tatarescu, putina cata era, incepuse sa o manance cainii. Tatarescu s-a dus la Rege si i-a spus "Sire, daca Majestatea Ta doreste sa raman, trebuie sa imi dea o dovada de incredere care sa-mi asigure minimul de autoritate indispensabila in vremuri ca cele prin care treceam. Eu pun demisia mea la dispozitia Majestatii Voastre. Daca Majestatea Voastra vrea, sa imi dea o noua insarcinare. Daca nu vrea, eu plec cu inima usoara…"

"Daca nemtii nu ajung la Paris"…

Regele a primit demisia si i-a dat lui Guta satisfactia ceruta. Sa nu fie semn rau… Schimbarile ministeriale ar fi fost dictate Regelui de urmatoarele preocupari: la Armata, o unificare de comandament - un singur ministru si trei subsecretari de Stat (Marina, Aer, Armata de uscat); la Culte, posibilitatea de a se introduce un basarabean in Guvern; la Economie, necesitatea de a se pune un om mai destoinic in fruntea unui departament care va fi organizat pe baze cu totul noi, corespunzatoare starilor de criza prin care trecem.

Cu tot succesul noului sau Guvern, Tatarescu n-avea aerul incantat. Plangandu-mi-se de tot ce trebuie sa indure, mi-a spus: "Sa aprinzi dimineata si seara o lumanare la biserica, ca ai scapat «de acolo…»". "N-am nevoie sa aprind, fiindca eu am preferat sa plec, decat sa inghit!!!"

De pe frontul belgo-olandez nici Tatarescu, nici Gafencu nu stiau mai multe decat ce stiam noi toti din telegramele gazetelor. Se pare ca de data asta nemtii nu intra in Belgia ca in unt, cum au intrat in 1914… Numai dupa cateva zile vom fi ceva mai lamuriti. Ce e sigur, e ca efectul produs in America de miselescul atac impotriva Olandei, Belgiei si Luxemburgului e enorm. Jumatate din drumul pentru intrarea Statelor Unite in razboi a fost facut intr-o zi…

Daca nemtii nu ajung la Paris, ultima lor sfidare a opiniei publice universale va ramane de neinteles.

va urma
×
Subiecte în articol: demisia guvern tatarescu istorie politica