x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Istorie politica Francezii rezista - Anul 1940, vazut de un mare om politic

Francezii rezista - Anul 1940, vazut de un mare om politic

de Prof. Dr. Stelian Neagoe    |    08 Iul 2006   •   00:00
Francezii rezista - Anul 1940, vazut de un mare om politic

6 iunie

Nebunie pe toata fata pamantului

Narvik-ul a fost bombardat si luat de aliati. Acum e zilnic bombardat de nemti. Si toate pe spinarea norvegienilor, care se intreaba probabil ce vina ispasesc in momentele de fata…

Nemtii se plang ca avioane elvetiene au atacat avioane germane - din care au si doborat unul - deasupra teritoriului francez. Elvetienii se plang ca nemtii au aruncat bombe pe teritoriul federal… Tonul de la Berlin este insa ridicat: sa nu se pregateasca o trecere a trupelor germane peste Elvetia, in Franta Centrala?

Japonezii anunta si ei inceputul unei noi ofensive in China. Chinezii, pe de alta parte, pretind ca i-au atacat pe japonezi si ca acestia stau rau… Nebunie pe toata fata pamantului…

"Codul functionarilor publici" (legea armonizarii salariilor), care trebuie "musai" sa fie promulgat pe ziua de 8 iunie, a fost supus ieri examenului comisiilor reunite de legislatie ale Camerei si Senatului. Probabil ca sa i se dea putin prestigiu, caci toata lumea ii ataca dispozitiile. Natural, comisiile n-au schimbat nimic si au votat proiectul asa cum a fost prezentat de princepele d’Orange (dl Radu Portocala). Astept ca sa fie publicat, sa-l citesc si eu.

7 iunie

7 iunie. De miercuri dimineata, ofensiva nemteasca in Franta e in toi. Dupa doua zile de lupte inversunate, rezultatele nu sunt inca lamurite. Nemtii afirma ca au strapuns linia Weygand in mai multe locuri si ca inainteaza. Francezii recunosc ca un numar mic de care de asalt a trecut in dosul frontului, dar afirma la randul lor ca aceste care, nefiind urmate de alte trupe - caci acestea au fost oprite - , nu reprezinta nici un pericol: ele ar fi fost chiar distruse. Batalia este numai la inceputul ei - rezultatele nu vor putea fi constatate decat dupa cateva zile. Cert e ca germanii au initiativa operatiunilor si ca dispun de o mare superioritate de avioane si de care de asalt. Francezii sunt singuri: englezii isi marturisesc absenta de pe campul de lupta…

Totusi, aviatia britanica e foarte activa in spatele inamicului. Oficial se anunta incendierea fabricilor lui J.G. Farben din Ludwigshafen: focul se vede de la granita franceza. Se confirma bombardarea Essenului, Dortmundului, Hamburgului si Münchenului. Paul Reynaud, in declaratiile lui radiodifuzate de aseara, previne pe nemti ca pentru fiecare bombardare de civili in Franta se vor executa imediat represalii in Germania…

Remanierea Cabinetului francez se explica prin necesitatea unei mai mari coeziuni si prin faptul ca Daladier incepuse sa enerveze opinia publica, care vedea intr-insul pe drept sau pe nedrept autorul moral al dezastrelor suferite pana acum… Se pare ca opinia publica e multumita cu schimbarea si cu noul Guvern. Cu atat mai bine…

Italia a declarat apele sale teritoriale, pana la o distanta de 12 mile de la coasta, ca periculoase, ceea ce inseamna ca a asezat sau ca asaza mine. Vasele straine nu mai pot intra in porturile italienesti decat cu autorizatia autoritatilor militare…

Cu inundatiile e prapad mare

Puricelli soseste asta-seara cu Simplonul. Tatarescu are obiceiul sa sara dincolo de cal: a trimis pe Soneriu cu vagonul sau ministerial sa-l primeasca la granita. Foarte exagerat si inutil. Eu nu ma voi duce nici macar la gara sa-l primesc. Pentru duminica seara, Tatarescu a pregatit o masa in cinstea italianului, la care m-a poftit si pe mine "ca sa vorbim in cerc restrans". N-am avut incotro, am primit si am renuntat sa merg la Breasta, cum planuisem, sa-mi vad dezastrele inundatiilor cu ochii…

Cu inundatiile e prapad mare. De zeci si zeci de ani nu s-a vazut asa ceva. Pe Valea Jiului, 10.000 de hectare de semanaturi sunt sub apa. La Breasta mi-a luat podul din parc peste Brestuica. A doua oara in 50 de ani. O paguba mare si taierea proprietatii in doua. Si ploua, ploua. Aceleasi dezastre ca in Dolj sunt inregistrate in Gorj, in Mehedinti, in Ramnicul Sarat, in Tecuci, in Tutova etc. An de pacoste pe tot pamantul!

Cancicov a facut o larga expunere asupra planului sau de lucru la Ministerul Economiei Nationale. A spus lucruri bune si a fost sincer. Sa speram ca va fi lasat sa faca ceva: pana acum, Ministerul Economiei Nationale a avut 58 de titulari in 32 de ani!

Cancicov a vorbit in termeni foarte caldurosi de Consiliul Superior Economic si de persoana mea… Ii voi multumi astazi la inaugurarea lunii Bucurestiului…

Pe cand scumpa Franta piere sub bombardamentele barbarilor, gasesc printre hartiile mele urmatoarea insemnare din 1934: Les meilleurs restaurants de France: (Cele mai bune restaurante din Franta) Macon, Hotel de l’Europe (Burtin) Boivy (chateau) 4 kilometres de Roanne (ancien antiguaire à Nancy) decouvert par de Dion Vienne (Isere), hôtel des Pyramides (Excellent) Le seul bon cris de Suisse: La Glacier Sion (e l’hôtel des Bergues e - Geneve, reserve de la Rochefoucault)

8 iunie

Sambata, 8 iunie. Stirile de pe frontul francez sunt succinte, de o parte si de alta. Se pare ca germanii fac usor progrese, dar ca francezii rezista. Weygand a adoptat un nou dispozitiv de lupta: lasa sa treaca tancurile pe care le distruge apoi in spatele frontului si, dupa trecerea carelor de asalt, astupa gaura cu infanterie pe care o opune infanteriei inamice…

Francezii rezista… toata chestia e cat vor putea rezista? De la englezi nu mai au decat ajutorul aviatiei, iar o buna parte din armata lor e insirata la granitele Elvetiei si Italiei. Dupa stirile din Berlin s-ar parea ca obiectivele nemtilor sunt mai mult Rouen si Havre decat Paris - pentru moment cel putin…

Italienii n-au intrat inca in razboi, dar continua cu amenintarile, cu pregatirile si cu toata muzica lor obisnuita de o luna. Ordine au fost date tuturor vaselor italiene de comert sa nu mai circule si sa se refugieze in porturi neutre…

Guvernul si populatia din Canada au adus telegrafic la cunostinta generalului Cort ca sunt cu toate puterile lor alaturi de armata britanica…

Ducele de Windsor, care era ofiter de legatura (!) cu armata franceza, si-a dat demisia din postul (!) sau.

Profetii adevarate

Gaxatte a republicat articolul lui Weygand din Revue des Deux Mondes, aparut in 1937, prin care generalisimul de astazi prezice tot ce s-a intamplat: locul pe unde nemtii vor invada in Franta, tancurile, colaborarea aviatiei, superioara, inutilitatea liniei Maginot etc.

Omul care a prevazut asa de bine a fost insa lasat la o parte: era clerical si nu era republican. Se zice ca, pentru indiscretia sa, Gaxatte ar fi fost arestat… Arestat pentru ca a publicat un articol al generalisimului, iata unde au ajuns in Franta! Si-au pierdut bietii oameni capul!

Tot din Franta vine stirea ca Rauschning, autorul volumului "Hitler m-a dit" a fost arestat ca spion german!!! Se pare ca zisul volum, in care Führerul era prezentat ca un nebun si ca un prost, fusese scris cu complicitatea Guvernului german si publicat pentru ca autorul lui sa castige increderea francezilor si sa-i poata spiona mai bine!!!

In Statele Unite s-a hotarat sa se vina in ajutorul aliatilor prin cesiune de arme americane, de arme ale armatei americane zise invechite. Se vor da astfel 600.000 de mitraliere, pusti, tunuri. Se zice ca se vor trimite chiar aeroplane si vase de razboi, daca va fi nevoie. Roosevelt a adus pe compatriotii sai la lozinca: sa dam aliatilor de toate, numai un corp expeditionar nu! Nici n-ar putea, caci pana sa-l pregateasca se va fi si sfarsit razboiul…

Mittelhauser a fost numit comandantul armatelor din Siria in locul lui Weygand.

Regele Suediei a mai semnat o proclamatie de neutralitate absoluta… Dar mai adauga in proclamatia sa ca o adevarata neutralitate nu se va putea garanta nimanui decat dupa incheierea pacii. Cum se pare, Gustav V nu are in venele sale numai sange de-al lui Bernadotte, ci si de-al lui La Palisse.

Payrouton, care trebuia sa vina la noi ca ambasador, si-a luat postul de la Tunis in primire si a adresat tunisienilor un apel calduros si patriotic, cerandu-le sa isi stranga randurile in jurul Frantei…

Cu prilejul aniversarii de azi, de zece ani de domnie, Hitler a adresat regelui nostru o calda telegrama de felicitare…

Franco a decorat pe Ribbentrop cu colanul Ordinului Eliberarii si al Sagetilor (ce-o fi aia?) si pe Muti, secretarul general al Partidului Fascist din Italia cu Marele Cordon al aceluiasi ordin.

Ieri s-a inuagurat "Luna Bucurestilor" in prezenta regelui. Atmosfera deprimanta…

Ca la noi la nimenea

In alte tari se creeaza grade in armata si se fac inaintari dupa razboi, daca e cazul sa se recompenseze merite incontestate. La noi, recompensele se dau dinainte, si cui se dau!!! S-a creat pe ziua de azi gradul de general de armata (!) si s-a dat lui… Ilasievici! O singura consolatie: daca a fost numit Ilasievici generalisim cu siguranta nu vom avea razboi…

Armata n-avem, dar vom avea de acum inainte generali de brigada, de divizie, de corp de armata si de armata!

Generalii Florescu si Motas iesind la pensie (erau considerati ca cei mai buni generali ai nostri, de ce nu i-a tinut peste limita de varsta?), Ilasievici a fost numit in locul lui Motas, comandantul grupului de armate din Rasarit, iar generalul Cornitoiu in locul lui Florescu la Vest. In locul lui Ilasievici, care comanda una din armatele lui Motas, a fost numit generalul Ciuperca. Tatarescu pretinde ca, daca cumva, Doamne fereste, am ajunge la razboi, toti acestia vor fi inlocuiti prin tineri, azi generali de brigada sau colonei excelenti, dar carora nu li s-a dat inca comanda, ca sa nu tulbure ierarhia in timp de pace (!!!).

Ei lucreaza insa efectiv la organizarea viitoarelor lor comandamente, fiind numiti sefi de stat major pe langa actualii comandanti…

Azi, adica la noapte, se mai mobilizeaza opt divizii, ca sa raspundem mobilizarii aproape complete a Ungariei si concentrarilor recente de trupe de la granita noastra de Nord-Est…

S-a promulgat azi-dimineata noul Cod al functionarilor publici, cu armonizarea salariilor. N-am avut vreme da-l citesc, dar dintr-o aruncatura de ochi am putut constata ca avem 408.000 de functionari (!) ca prin noua lege tipurile de salarii se reduc de la 773 la 52 si ca, in administratie, lefurile cele mai mici, de 2.900 lei, se ridica la 4.000.

va urma
×
Subiecte în articol: armata franta istorie politica