x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Istorie politica Ghiseftarii Fondului Religionar din Bucovina

Ghiseftarii Fondului Religionar din Bucovina

de Prof. Dr. Stelian Neagoe    |    06 Aug 2005   •   00:00
Ghiseftarii Fondului Religionar din Bucovina

Constantin Argetoianu - Anul 1940, vazut de un mare om politic

16 februarie Criza politica in Bulgaria

Teofil (Sidorovici) a sosit la Roma cu reprezentantii "Strajei Romane". Primit la Triest cu alai si la Roma in gara de autoritatile italiene si romane, Teofil a cazut in bratele lui Comnen, si aceste doua mari suflete romanesti au trait un moment de emotie. Ce am face noi fara Teofil? Si fara nenea Nae Comnen?

Criza in Bulgaria. Ministerul Kiosseivanov a demisionat. Cauza: neintelegeri interne, in special intre primul-ministru si ministrul Agriculturii, Adrianof. Regele Boris a primit demisia Guvernului si a insarcinat cu formarea noului Cabinet pe profesorul universitar Filov, pana acum ministru al Instructiei Publice. Pentru Externe a chemat pe Popov, ministrul Bulgariei la Belgrad. Se crede ca noul Guvern se va forma chiar azi. Nici o schimbare in politica externa. Pacat ca pierdem pe Kiosseivanov, om de incredere si care luase cateva angajamente importante in ultima vreme fata de Saracacioglu. Va trebui sa o luam din nou. Kiosseivanov a declarat ca se retrage din viata politica, ceea ce dovedeste ca e suparat, prin urmare ca criza a venit pe neasteptate — desi se certau in Guvern de 15 zile, de la alegeri.

Göring a pronuntat ieri un mare discurs (adica lung...) la Radio. Toate merg bine in Germania. Nimeni nu moare de foame (numai de frig). Germania stocheaza materii prime in depozite sigure si bine pazite. Anglia, pe fundul marilor... In discursuri sunt nemtii foarte tari. Sa-i vedem si la fapte.

Olanda a protestat energic la Berlin fata de scufundarea vaporului "Burgerdijk", torpilat fara cercetare pe bord, desi venea dintr-un port neutru (America) si era indreptat asupra altui port neutru (Olanda). Nemtii au raspuns ca asteapta raportul comandantului submarinului care a torpilat vasul. Alte doua vase, unul norvegian, celalalt danez, au fost scufundate ieri in aceleasi conditii...

Comisia Afacerilor Straine a Senatului american a amanat proiectul Pitmann referitor la supunerea marfurilor destinate Japoniei reglementarii unor masuri speciale de "embargo". Pitmann a declarat ca totusi motiunea se va trece in sesiunea actuala a Senatului.

Scandal la Viata Romaneasca. Aceasta revista, mostenita de Ralea si de Andrei de la Stere, era condusa in ultima vreme de Visoianu pe spesele Ministerului Propagandei. Un oarecare Catz, expulsat din Franta ca fiind comunist, a publicat in ultimul numar un articol in care ii lauda pe rusi si ii injura pe finlandezi. Numarul a fost confiscat si Visoianu silit sa demisioneze. Coloratura de extrema stanga a celor doi ministri apare din ce in ce...

In Franta, comunistii sunt urmariti pretutindeni. Condamnari pana la 5 ani inchisoare, pentru simple acte de propaganda. Vreo 25 de cehi care lucrau intr-o uzina au fost arestati si vor fi probabil expulzati.

Pipi Negulescu si Jiji Petrovici

Tigania e din ce in ce mai mare la FRN Vaida, omul cu pipa, de o slabiciune nespusa. Recomandasem la Tecuci pe G. Apostoleanu, dupa care ar fi trebuit sa alerge - au numit o secatura taranista, pe Beldie. La Dorohoi, la Botosani, cuzisti parsivi. O sa fie o frumusete: pogromuri organizate de FRN in numele Regelui! In Ardeal nu vor sa admita decat ardeleni. A fost cearta mare pentru Hunedoara, unde Costica Barsan a bagat capitaluri mari si avea pretentii si mai mari... S-a numit un vaidist necunoscut! Sunt incantat ca nu m-am amestecat in aceasta tarata.

17 februarie

Academia Romana a comemorat ieri solemn 100 de ani de la nasterea lui Titu Maiorescu. A venit si Regele si a spus zece cuvinte. Discursul comemorativ l-a tinut discipolul Maestrului, I. Petrovici. Academicienii au inaugurat cu acest prilej uniforma pe care le-a dat-o si lor Voda: frac negru cu broderii de verdeata. Se putea sa fim noi mai prejos ca alte tari! Oameni n-avem, dar fracuri sa fie! Sufletul lui Maiorescu, atat de formalist, trebuie sa fie multumit pe lumea cealalta.

Toata viata lui, Maiorescu a fost proslavirea tipicului. Eforturile lui au dus la crearea unui tip intelectual care a predominat in straturile noastre culte mai multe decenii si ai carui ultimi reprezentanti sunt Pipi Negulescu si Jiji Petrovici...

Titu Maiorescu, ca si caracter, ca ambitie si ca seninatate, a fost un fel de Goethe al nostru. Un Goethe cu tacalie, dar fara Faust, fara Ifigenie si fara teoria culorilor. I-au lipsit Weimarul si... Italia.

Procesul Auschnit a inceput ieri in fata Tribunalului Ilfov.

Numai in preajma Parisului (comunele suburbane) au fost anulate 162 de mandate comuniste in consiliile comunale. Merg bine frantuzii...

Finlanda continua sa reziste...

Trei torpiloare comandate de noi la Portsmouth, in Anglia, au fost botezate: "Viforul", "Vijelia" si "Viscolul". S-a strambat Tilea la ele si au alunecat toate in apa... Cu aceste 3 vase, Marina noastra s-a indoit si a devenit formidabila. Fiecare torpilor are 25 de metri lungime si un echipaj de 8 oameni.

Guvernul bulgar a fost reconstituit conform prevederilor, cu Filov in frunte. Noul prim-ministru a facut presei declaratii din care reiese ca nimic nu s-a schimbat in politica Bulgariei, care urmeaza mai departe linia pacii, a neutralitatii si a intelegerii cu toata lumea.

Valva mare in presa noastra in jurul vizitei lui Teofil la Roma. Teofil fiind sluga Regelui, nici nu se putea altfel. Dar pare ca si la Roma caraghiosul a fost luat in serios, caci l-au primit Ducele si Regele, i s-a oferit mese prezidate de cate un ministru si nu i s-a dat nici un picior in... ruc!

18 februarie

Maniu a redactat un memoriu prin care critica politica noastra externa. Dupa ce lauda pe Rege pentru indrumarile sale, ataca violent pe Gafencu, care ar fi zadarnicit planurile Regelui (!!!) Si ar fi pierdut Cadrilaterul la Belgrad. Adusese deja aceasta invinuire ministrului nostru de Externe in consfatuirea national-taranista tinuta dupa audienta drului Lupu la Rege. Maniu cere sa renuntam la neutralitate, sa ne declaram pentru moment si noi nebeligeranti si sa pregatim intrarea noastra in razboi alaturi de aliati. N-am putut sa-mi procur inca textul exact al acestor declaratii, asupra carora presa noastra este bineinteles muta. Se spunea ieri ca Maniu a fost chemat la Parchet si se vorbea chiar de eventuala lui arestare.

Daca presa noastra este muta, telegramele din strainatate (pe care le primim confidential) vorbesc. Iata continutul unei note a Agentiei Stefani cu data de 17 februarie.

"Bucuresti, ora 9:45. Fostul presedinte de Consiliu Iuliu Maniu, seful Partidului dizolvat National-Taranesc, care de multa vreme ducea campania impotriva noului regim din Romania, a publicat la 14 februarie in presa straina o declaratie impotriva politicii externe a Romaniei.

In aceasta declaratie, dl Maniu afirma ca recenta Conferinta de la Belgrad a fost o tradare a intereselor romanesti, ca politica urmarita de dl Gafencu este in grava contradictie cu politica Majestatii Sale Regele (!!!) si ca, in sfarsit, trebuie restabilit in Romania regimul democratic in intelegere cu democratiile occidentale, alaturi de care Romania trebuie sa fie gata sa se bata in caz de razboi.

In urma acestei declaratii, fostul presedinte de Consiliu a fost invitat ieri seara sa apara in fata Tribunalului Militar al Corpului II de Armata, pentru a-si clarifica atitudinea.

Cum actiunea sa este socotita ca periculoasa pentru interesele statului, dl Maniu va fi supus unei urmariri penale. Faptul a produs impresie enorma la Bucuresti" (Nici o impresie, caci pana azi nimeni nu stie despre toate cele relatate mai sus).

Cine n-are prieteni...

Vizita lui Teofil la Roma continua sa faca valva in presa romaneasca, in cea italiana si chiar in celelalte tari ale Europei. Multi ar putea sa creada ca ceea ce se subliniaza in presa este apropierea dintre Italia si Romania, simbolizata prin trimiterea reprezentantilor Strajeriei romanesti la Roma. Eu unul cred ca ceea ce a impresionat lumea e intalnirea marelui om de stat roman cu Mussolini si cu Papa. Caci Teofil a fost si la Papa...

Malaxa e pe "seleta" - cel putin in gura lumii. Denuntul lui Dumitrescu, impartit oamenilor in copie, a provocat un val de ura si de injuraturi la adresa magnatului industriei romane, pe care nimeni nu-l poate suferi. Nervos cum e, si bolnav de ficat, tipul s-a pus la pat. Prietenii - cine n-are prieteni - spun ca se face bolnav ca sa nu fie silit sa depuna la procesul Auschnit, unde nu indrazneste sa dea ochii cu fostul sau tovaras, cu atat mai mult cu cat tovarasul se apara atat de minunat, incat iese basma curata in ochii celor care asista la proces. Dezgustator, cu privire la acest proces, e ca presedintele duce dezbaterile cu o vadita partialitate, in speranta unei inaintari, iar presa venala insulta pe inculpat fara rusine, pe cand cenzura interzice orice informatie sau aprieciere favorabila osanditului dinainte...

Se vorbeste de o posibila calatorie a Regelui in Italia, calatorie pe care ar pregati-o la Roma marele om de stat Teofil. Nu-mi vine sa cred.

Pare ca Alexeanu, profesor universitar si Rezident Regal al Bucegilor, va intra rau in actiunea deschisa impotriva administratiei Fondului Religionar din Bucovina.

Ancheta preliminara care se face a fost indreptata impotriva mitropolitului Visarion Puiu, pe care Regele vrea sa-l scoata din Scaun, fiindca e cam ticnit, ghiseftar si s-a dat cu gardistii. Dar iata ca pe langa Puiu mai iese vinovat si Alexeanu, care, in calitate de consilier juridic al Fondului, a incheiat o conventie cu zisul Fond prin care se obliga sa urmareasca o serie de procese ca si pierdute ale Fondului, pe pretul cesiunii unei treimi din valorile reclamate, in caz de castig - si ca in lista afacerilor putrede ar fi bagat, in intelegere cu mitropolitul, si o serie de procese insemnate in care dreptul Fondului si solvabilitatea paratului nu faceau nici o indoiala... Alexeanu ar mai fi comis si o serie de abuzuri si de nedelicatete in calitatea sa de Rezident, mai intai la Cernauti, apoi la Bucuresti... Calinescu voia sa-l faca ministru! A avut mana fericita si mucenicul Armand, protectorul junelui Lobei!

va urma
×
Subiecte în articol: politica presa roma teofil istorie politica