x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Istorie politica Istorie politica - "Baze militare ruse in schimbul Basarabiei"

Istorie politica - "Baze militare ruse in schimbul Basarabiei"

de Prof. Dr. Stelian Neagoe    |    11 Mar 2006   •   00:00

Constantin Argetoianu - Anul 1940 vazut de un mare om politic

Constantin Argetoianu

Arestat pentru germanofilie

20 APRILIE. Parlamentul a fost inchis ieri. Se va redeschide probabil la 15 mai. Eu plec maine in Italia de Nord pentru doua saptamani. Ieri-dimineata am avut o sedinta a comitetului insarcinat cu revizuirea Regulamentului Senatului. Merge. Vom introduce un articol care sa permita si revenirea senatorilor de drept pocaiti - tip Mihalache.
………………..
Ne-am prapadit: domnul ministru Radu Portocala a suspendat audientele sale pana dupa Pasti…
………………..
Guvernul Paul Reynaud, ca si al lui Daladier, a fost intarit in Camera printr-un vot unanim de incredere…
………………..
Starea de asediu a fost proclamata in Olanda. Primul-ministru a declarat ca Tarile de Jos, fanatic neutre, nu primesc ajutorul nimanui si ca starea de asediu e motivata de nevoi interne, nu de pericole externe. Se vede ca pe chestiunea ajutorului nu e unanimitate.
Arita, ministrul de Externe japonez, a facut noi declaratii ca sa explice pe cele dintai, cu privire la Indiile neerlandeze. Japonezul a declarat ca Japonia intelege sa respecte "statu quo" si ca n-a vorbit de interventie decat pentru cazul in care altii ar interveni… In Statele Unite, emotia nu s-a calmat si cei cu raspundere vorbesc darz…
………………..
Atitudinea Norvegiei se clarifica din ce in ce. Tot poporul se ridica impotriva invaziei germane si se pregateste de lupta mana in mana cu englezii. Primele defectiuni, primele asa-zise tradari (Narvik Trondjem) par a fi fost datoare in mare parte ordinelor contradictorii venite de la Oslo, unde nemtii pusesera mana pe radio si telegraf si induceau garnizoanele in eroare.
S-au convins si germanii ca au tot poporul norvegian impotriva lor si au gonit din Berlin pe ministrul Norvegiei cu tot personalul. Diplomatii norvegieni au fost transportati in Suedia.
………………..
Roata se invarteste:
Stoiadinovici, care domnea peste sarbi acum un an, a fost arestat. I s-a facut si o perchezitie serioasa. Motivele n-au fost inca date in vileag…
………………..

24 APRILIE. Milano. Sosit la Milano alaltaieri seara, luni, 22, la ora 7:30 seara, cu un sfert de ceas intarziere. Am plecat din Bucuresti cu Simplonul, la ora 10 dimineata, duminica. Trenul nostru a fost al doilea care a trecut pe la Simian-Severin fara transbordare. Dunarea era enorma si nu reintrase inca in matca ei, dar nu mai ameninta terasamentul liniei ferate.
Prin Banat, am trecut acum un an cam la aceeasi epoca; totul era inflorit, lanurile se intindeau verzi si pe dealuri zapada florilor de pruni, de meri si de peri incanta privirile. Anul acesta, aspectul campului si al arborilor e inca iernatic - totul e intarziat cu o luna. De la Bucuresti pana la Severin, granele nu sunt cine stie ce, dar totusi promit o recolta si cu un timp prielnic chiar foarte buna - de la Orsova inainte insa este o jale. Pe atat de manoasa campie, de la Caransebes la Timisoara granele sunt aproape distruse, mai mult de trei sferturi sunt degerate.
………………..

Afurisita iarna


Cam aceeasi stare am constatat-o a doua zi de dimineata in Croatia si mai tarziu in toata provincia Venetiei, in acel Veneto cultivat ca o gospodina… Parcelele de grau se infatiseaza ca niste covoare mancate de molii - se vede mai mult pamant decat verdeata. De cand sunt n-am vazut asa ceva in Italia. Afurisita iarna a prapadit tot. De la Verona spre Milano, campul sta mai bine, dar inca sub mediocre. Va fi un an deficitar de grau, pretutindeni.
Am avut un deosebit noroc ajungand la Milano numai cu 15 minute intarziere. Soneriu si Giurescu au sosit acum opt zile, cel dintai cu 12, cel de-al doilea cu 18 ore intarziere, iar aseara Christu, ministrul Comertului nostru Exterior, a sosit la ora 12 noaptea, in loc de 7 seara…
Dejunat ieri la d’Agostino (directorul Bancii Comerciale) cu mai multi italieni. Lumea e mica!
In programul meu era inscrisa - daca timpul imi va permite - o vizita la Vila di Maser (langa Asolo, nu departe de Treviso), construita de Palladio si una din cele mai frumoase opere ale marelui arhitect. Zugravita de Paolo Veronese (frescele sunt in excelenta stare), vila apartine fiicei lui Volpi, despartita de Principele Ruspoli. Or, la masa lui d’Agostino am dat de cealalta fiica a lui Volpi, Cotesa Cicogna, pe care nu o cunosteam (pe Marina Ruspoli am cunoscut-o in tara, cand a venit cu tata-sau in 1933 si a asistat la serbarile semicentenarului Pelesului).
Cotesa Cicogna e nostima; mi-a placut mai mult ca sora sa.
………………..

Cina cea de taina


Raoul Bossy - trimis extraordinar si ministru plenipotentiar al Romaniei la Roma (25 septembrie 1939 - 15 octombrie 1940)
Ieri dupa-amiaza facut o vizita senatorului Conti, presedintele Bancii Comerciale. Sta peste drum de Biserica Santa Maria delle Grazie, biserica in dependintele careia se afla Cina cea de taina, zugravita de Leonardo da Vinci. Conti si-a facut avere in intreprinderi de electricitate; sotia sa, o persoana foarte cultivata, e nascuta Contesa Casati. Conti a avut in viata o mare pasiune: Biserica Santa Maria delle Grazie, pe care a restaurat-o pe spesele lui, cu mult gust. A consolidat cupola, a salvat ce s-a mai putut salva din afrescul lui Vinci si a descoperit in diferitele sali ale Chiostrului mai multe zugraveli din cele mai interesante. Nepotul sau, arhitectul Portaluppi, care a condus restaurarea bisericii (asupra careia a scris si un frumos volum cu fotografii, pe care unchiul il distribuie vizitatorilor mai importanti), a restaurat si complectat in stilul Renasterii minunata casa a lui Conti. Aceasta casa se ridica, zice-se, in via lui Leonardo da Vinci. Prin stil e in tot cazul legata cu constructiile din jurul Bisericii Vinciane. O splendida gradina continua "il cortile" cu arcade ce dau pe strada. Din locuinta senatorului, vizitatorul are, pe de-o parte, privelistea cupolei Santei Maria delle Grazie, pe de alta, gradina taiata si amenajata "Ã la franIaise". Casa e plina cu opere de arta, picturi, sculpturi, portelanuri si mobile contemporane cu Messes Lionardo. Am petrecut un ceas plin cu multumire in acest adevarat muzeu, in care pedanteria si imbulzeala obiectelor sunt eliminate.
Fost si la batranul Poss. Casa banala de om bogat, dar o numeroasa colectie de opere ale lui Canaletto, dintre care unele dintre cele mai bune. Goucourt spunea, mi se pare, ca bogatia unei colectii se poate masura dupa operele lui Canaletto pe care le poseda. In acest caz, colectia lui Poss poate fi considerata ca foarte bogata. Totusi, in afara de Canaletto, n-am dat peste lucru mare. Conti n-are decat un singur Canaleto, dar… s-a cam grabit de multe ori si Goucourt in aprecierile sale artistice.
………………..

La Scala din Milano


Locomotiva lui Malaxa, la targul de mostre, exercita curiozitate generala si are mare succes. E o namila de masina copiata de pe tipuri americane, destinata trenurilor de marfa si care poate trage 200 de vagoane incarcate! Nu vad economia, caci trebuie sa coste cat patru masini obisnuite (care trag 50 de vagoane) si combustibil trebuie si el de patru ori mai mult… Ca sa fie adusa la Milano, namila a provocat greutati mari: iugoslavii au refuzat sa o tranziteze, caci le-a fost frica ca nu rezista liniilor lor, si a trebuit sa fie adusa prin Ungaria si Austria. In unele tuneluri a trebuit sa se scoata sarmele electrice, ca sa treaca monstrul! Ma intreb de cand avem noi terasamente asa solide, caci mi se spune ca s-au comandat 60 de locomotive de acest fel… Daca masina lui Malaxa nu e mai economica decat cele vechi, in schimb ne va prabusi podetele si ne va strica liniile ferate… Dar ce vrea Malaxa in tara romaneasca e sfant…
………………..
Fost aseara la Scala. Se da "Manon" cu Gigli si Mafalda Farero. Voci frumoase, dar reprezentatie mediocra…
………………..
Din Norvegia si de pe frontul de vest nici o stire interesanta ieri si alaltaieri. Aliatii continua sa debarce in Norvegia, nu spun in ce locuri si pana acum n-au luat contact cu nemtii, care se fortifica in partea de sud a tarii.
………………..
Ziarele franceze povestesc ca arestarea lui Stoiadinovici si a fratelui sau - caci a fost arestat si fratele - ar fi in legatura cu anumite complicatii pe care fostul prim-ministru jugoslav le-ar fi intretinut cu Berlinul. Stoiadinovici ar fi intretinut o corespondenta cu Hitler (?), corespondenta gasita si confiscata cu prilejul perchezitiei facute la dansul, din care rezultau planuri pentru intinderea "protectiunii germane" in nordul Balcanilor. Pentru nemti, Stoiadinovici ar fi fost un fel de Quissling in rezerva, pentru momentul in care Germania, nemaiavand cu ce plati importurile sale din Iugoslavia, s-ar fi napadit asupra ei…
Fratii Stoiadinovici ar fi fost arestati in momentul in care se pregateau sa fuga in Germania, cu un avion pus de nemti la dispozitia lor. Ei au fost internati in localitatea Rubnik, la sud de Belgrad, fiindca jur-imprejur nu exista posibilitate de aterizare pentru avioane.
………………..

25 APRILIE. Azi e la targul de mostre "Ziua diplomatilor". Toti sefii de Misiuni ale caror tari sunt reprezentate la "Fiera" au sosit de ieri de la Roma. A venit si Bosie al nostru. A venit putin si pentru Christu, ministrul Comertului nostru Exterior, poftit la Milano nu se prea pricepe pentru ce.
Bosie e nedumerit asupra politicii italiene. L-am linistit, sfatuindu-l sa nu piarda din vedere aceste doua adevarate axe ale politicii lui Mussolini: 1. hotararea de a nu fi atras in razboi si 2. hotararea de a nu renunta la revendicarile formulate.
Consecinta: amanarea oricarei actiuni pana la lamurirea situatiei de forte ale beligerantilor.
………………..

Neamurile lui Titulescu


Bosie imi povesteste ca insarcinatul cu afaceri sovietic a venit sa-l intrebe cu insistenta pentru ce Romania nu intra in vorba cu Moscova, care nutreste acum pentru noi cele mai bune sentimente. "Fiindca e intre noi chestiunea Basarabiei pe care a pus-o in cuvantarea sa tovarasul Molotov…", a raspuns foarte bine Bosie. Muscalul a insistat, explicand ca chestiunea Basarabiei se poate aranja, ca e mai mult o chestiune de amor propriu pentru Rusia, care n-a fost consultata cand i s-a luat aceasta provincie… Si omul a adaugat ca Sovietele s-ar lipsi de Basarabia daca Romania i-ar acorda cateva baze militare, cum i-au acordat Statele Baltice… La riposta lui Bosie ca Romania nu poate discuta nici o revendicare de ordin teritorial, diplomatul sovietic a raspuns ca si fara asemenea puncte de sprijin Rusia ar fi gata sa se inteleaga cu Romania. Fata de insistenta colegului sau, ministrul nostru l-a intrebat daca a fost insarcinat sau autorizat sa-i vorbeasca. Rusul a spus ca nu, dar ca poate telegrafia la Moscova pentru a cere o autorizare in toata regula.
Bosie a observat ca ar fi mai bine sa se numeasca un titular la Legatia din Bucuresti si ca acesta ar putea sta de vorba cu ministrul nostru de Externe…
Interventia rusului e ciudata, dar interesanta. Bosie a transmis conversatia la Bucuresti.
Dl Christu, insotit de varu-sau, Logadi (secretar general al ministerului sau), de varu-sau, Nenisor, si de alti veri, a venit de la Bucuresti cu vagonul sau. Asta e scarbos la neamurile lui Titulescu: cum le dai un deget, cum apuca mana intreaga si se urca in copac, adica in vagon special. Nu putea dl Christu sa calatoreasca cu toata lumea sau sa stea acasa? Cand nu mai stim de unde sa scoatem banii, asemenea cheltuieli inutile sunt criminale…
………………..

va urma

×
Subiecte în articol: milano bosie istorie politica