x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Istorie politica Istorie politica - Pretul eliberarii internatilor politic

Istorie politica - Pretul eliberarii internatilor politic

de Prof. Dr. Stelian Neagoe    |    04 Mar 2006   •   00:00

Constantin Argetoianu - Anul 1940 vazut de un mare om politic

Constantin Argetoianu

Zvon cu Moruzov ucis

19 APRILIE Destinderea merge struna. Pe langa Mihalache cu suita sa, au mai fost impacati si gardistii. Meritul acestei operatiuni strategice nu revine insa numai generalisimului Ernest, ci si caprarului Ghelmegeanu. Caraghiosii sunt convinsi ca au desfiintat Miscarea Legionara, tocmai cand a inceput sa renasca pretutindeni… "Baietii" au semnat tot ce li s-a cerut, numai sa fie liberi sa "lucreze" cum stiu ei… Impacarea a fost pecetluita printr-o audienta pe care Regele a acordat-o ieri lui Noveanu, lui Garneata (!) si altor cinci fosti gardisti. Fosti? N-as fi vrut sa privesc in sufletele acestor sapte legionari cand stau in fata celui care a ucis atatia tovarasi nevinovati ai lor…
……………………..
Ieri s-a raspandit zvonul in Bucuresti ca Moruzov, cunoscutul politist, a fost ucis. Informatii luate la Tatarescu imi dovedesc ca zvonul era fals. Moruzov e inca in Germania, unde a fost trimis sa convinga pe gardistii refugiati acolo, si se inapoiaza peste doua zile in Bucuresti.
……………………..
La Berlin incepe sa se cante mai in surdina victoriile din Norvegia… Un colonel von Eichhorn, de la Statul Major al Ministerului de Razboi ar fi scris un articol de critica asupra campaniei din Norvegia - fapt pentru care ar fi fost arestat si impuscat in inchisoarea de la Moabit. Stirea este insa din izvor francez… In cercurile politice germane se da multa importanta discursului ministrului britanic Cross in care se vad semnele unei posibile ocupari a Suediei din partea Angliei. Nemtii se tem si de o ocupare a Belgiei de catre aliati… Italia continua sa faca zarva, fara sa sperie pe nimeni. Ba da, pe noi!
Ieri a fost la Bucuresti o adevarata zi de panica. Toti idiotii ma intampinau cu intrebarea: "Merge rau? Ne ataca?"
- "Cine, idiotilor?"
Panica n-a fost numai pricinuita de radomontardele Italiei, dar si de stirile tendentioase raspandite de Anglia prin radiofonie, stiri dupa care un atac al Germaniei impotriva noastra era iminent!
Ba, domnii de la Legatia engleza au mers pana a sfatui pe supusii britanici sa paraseasca tara!!! Miss Kenny, a noastra, s-a inapoiat acasa speriata…
E un fapt, ca aliatii vor cu tot dreptul sa se vare in razboi cu nemtii, n-a sosit insa ora noastra…
……………………..

Avocatul si clientul


Constantin (Dinu) I.C. Bratianu
Fostul primar Mateescu si intreg consiliul sau comunal au fost dati in judecata, pe baza Legii patrimoniului public, fiindca ar fi consimtit la scaderea redeventelor pe care Cazinoul le plateste Comunei Sinaia de la 1.800.000 la 1.300.000 lei. Condamnati la Tribunal si in Apel, acuzatii au fost achitati in Casatie. Primesc acum o adresa din partea primarului actual care se plange ca Ministerul de Finante a redus aceasta redeventa de la 1.300.000 lei la o suma derizorie. Cauza, primarul nu o cunoaste, dar va spun eu: d-na Lupescu e asociata lui Littmann in exploatarea Cazinoului si a Palace-hotelului…
……………………..
Micescu intentase un proces unui client al sau pentru plata unui onorar de un milion de lei. Procesul era sorocit, intre timp Micescu a fost numit ministru de Justitie. In loc sa ceara amanarea judecatii pana ce nu va mai fi ministru, a silit pe magistrati sa condamne pe parat… Ce moravuri! Dar cand s-a mai pomenit un escroc dovedit in fruntea Ministerului de Justitie?
……………………..
Indiile Neerlandeze sunt la ordinea zilei. Ministrul de Externe din Tokio a declarat ca Japonia nu se dezintereseaza de ele si ca, in cazul in care Olanda ar intra in razboi, de, s-ar interesa si japonezii de soarta lor. Atat a fost de ajuns pentru ca Statele Unite sa se si vada in razboi cu Imperiul Soarelui care Rasare. Deocamdata, in asteptarea obuzelor de 1.000 de kilograme, viitorii beligeranti se improasca cu declaratii si cu discursuri.
……………………..

Asa grait-a… Führerul


Conferinta ministrilor plenipotentiari englezi din sud-estul Europei s-a terminat si excelentele lor vor parasi Londra. Dupa declaratiile lui Chamberlain in Camera Comunelor, lozinca data de Guvern agentilor sai ar fi "mentinerea paci".
La o intrebare pusa primului- ministru, daca Anglia ar da ajutor unui Stat atacat in sud-estul Europei, acesta a raspuns evaziv. Ipocrizii. In realitate, Anglia atat asteapta, un front nou in Balcani… pe spinarea noastra!
……………………..
Gasesc in hartiile mele un extras din discursul lui Hitler, rostit in 1937 - acum trei ani - in fata Reichstagului: "Orice legatura contractuala germana cu Rusia bolsevica actuala ar fi pentru noi de-a intregul fara valoare. Ar fi de neinchipuit ca soldatii germani national-socialisti sa-si poata varsa sangele intr-o indatorire de asistenta, pentru protectia bolsevismului. Pe de alta parte, nici noi n-am voi sa primim ajutor din partea unui Stat bolsevic. Caci ma tem ca orice popor care ar primi un asemenea ajutor si-ar pregati propria sa pieire".
Sunt lucruri care se uita, dar care nu-si pierd din savoarea lor…
……………………..
20 APRILIE "Impacarea" lui Mihalache continua sa agite mocirla. Ies la iveala amanunte nostime. Pare ca Tatarescu a fost in curent cu negocierile si ca le-a chiar inlesnit.
El ar fi acela care la inceputul saptamanii ar fi dus pe Mihalache de-a dreptul la Rege, la acea faimoasa audienta in care Regele ar fi spus modarlanului: "Domnule Mihalache, am nevoie de ajutorul d-tale!". Modarlanul a invocat argumentul cu "rezerva ce trebuie pastrata pentru viitor" si altele - dar in cele din urma s-a predat. Pare ca Tatarescu a impins pe Mihalache, ca prin influenta lui sa scape de "echipa" taranista mostenita de la Calinescu, si cu care nu e nimic de facut, dar pe care Regele nu vrea sa o sacrifice. Ministrii, ca si Vaida (desi presedinte al FRN-ului), n-au stiut nimic despre lovitura ce se pregatea; echipa taranista pe care Mihalache, dar mai ales Madgearu o uraste de moarte e fiarta, si convinsa ca Madgearu nu se va lasa pana ce Mihalache nu va obtine inlocuirea ei.
Nu iarta armeanul pe belferii care de doi ani de zile se uita de sus la el si se lafaiesc in automobilele Statului, pe cand el alearga in praf si noroi. Nu trebuie uitat ca zisii belferi erau clasati "in partid" cu o suta de trepte sub Madgearu…
……………………..

Binecuvantarea lui Iuliu Maniu


Cred ca "echipa mortii" s-a emotionat pe gratis, caci impacarea Regelui cu Mihalache nu inseamna si influenta din partea acestuia asupra Suveralui, care cu greu va gasi mutre pe placul lui mai aratoase ca Andrei, Ghelmegeanu si Gafencu…
Mihalache a fost la Cluj, la Maniu dupa prima sa intrevedere cu regele. Maniu a ascultat explicatiile subsefului sau, n-a aprobat pasul pe care-l hotarase, dar in cele din urma i-a dat binecuvantarea. In acea intrevedere s-a hotarat schimbul a doua scrisori. Despre a lui Mihalache am vorbit ieri. Raspunsul lui Maniu, publicat de ziarele de azi-dimineata, suna astfel:
"Iubitule domnule Mihalache,
Intrucat consilierul regal cu care ai fost distins (Ar fi putut sa zica "destins"!) nu te obliga la altceva decat la exprimarea sincera a convingerilor d-tale, cand ele vor fi cerute, numirea d-tale de Consilier Regal nu poate influenta asupra legaturilor personale si ideologice ce ne unesc.
Primeste, te rog, asigurarea deosebitei mele stime si prietenii.
Iuliu Maniu"
……………………..
Scrisoarea incepea cu consideratiuni asupra devotamentului domnului Iuliu fata de Rege, dar si cu aspre critici la adresa politicii duse de Suveran - si se sfarsea cu constatarea ca dl Ion Mihalache ramanea membru credincios al Partidului National Taranesc. Mihai Popovici a fost expediat la Cluj si a obtinut suprimarea pasajului initial si schimbarea frazei cu "Partidului National Taranesc" in fraza subliniata in textul lui Maniu, reprodus mai sus.
Se zice ca Maniu nu e prea nemultumit sa se fi scapat de Mihalache, ca Mihai Popovici - care a facut pe samsarul intre Mihalache si Maniu - e multumit si ca Madgearu e incantat, fiindca vede de pe acum, in veninoasa sa imaginatie, cadavrele rivalilor sai.
Dar e unul care injura si scuipa, e dl Lupu, care voia tocmai sa joace el rolul lui Mihalache, rolul de "canalizator" al taranismului (??) spre Coroana si care se vede distantat de toapa… S-a oferit el lui Voda in ultima sa audienta, dar Voda a preferat toapa, si doftorul a ramas cu botul pe labe…
Se vorbeste in oras si de "proxima" numire a lui Dinu Bratianu ca Consilier Regal. Fapt este ca va fi primit aizi in audienta. Mie, numirea lui mi-ar face placere; e un om cumsecade, si vorba francezului: cu cat sunt mai multi nebuni, cu atat se rade mai bine".
……………………..

"Un act intarziat"


Si "impacarea" cu gardistii a suparat rau "echipa lui Calinescu". "Cum, spun ei, de doi ani de zile am lovit, ne-am compromis, am fost coada de topor - si acum Regele vine si se impaca cu vrajmasii nostri si ne lasa prada lor?" Exagereaza echipa, Regele nu ii da prada, Regele nu s-a pus sub papucul epavelor legionare… Impacarea cu gardistii ramane ca un act intarziat in politica Regelui, prin urmare ca o greseala. Putea sa se impace cu ei inainte de omorurile savarsite, nu dupa.
In audienta pe care le-a acordat-o, Regele a spus ca n-ar fi trebuit nici o clipa sa marturiseasca: "S-au facut greseli de o parte si de alta", "Am fost gresit informat", "N-am provocat eu (!!!) omorurile savarsite" si altele!
"Baietii" n-au iesit entuziasmati de la Palat, cu toate declaratiile lor ditirambice de devotament. Ce se va mai intampla vom vedea…
……………………..
Pare ca internarea lui Madgearu la Bistrita a fost facuta de Ghelmegeanu care avusese vant ca ceva se invarteste cu Mihalache, si a voit sa rupa puntile intre Fustanela si Palat… Dar a dat gres, si n-a izbutit decat sa inteteasca furia lui Madgearu.
Madgearu trebuia sa fie eliberat abia maine. Dar Mihalache a obtinut un ordin direct al Regelui, prin Urdareanu, si Madgearu a fost pus imediat (joi) in libertate. De asemenea, cu lagarele de concentrare, unde se mai aflau cativa legionari, ordinul de desfiintare generala a pornit tot de la Palat. In timpul audientei gardistilor, Regele, la cererea "baietilor", a chemat pe Urdareanu si i-a poruncit sa transmita pe loc ordinul de liberare, la Ministerul de Interne.
Regele a spus "baietilor" ca se va sprijini de acum inainte pe ei (!!!) si a primit mai toate conditiile puse de dansii si pe care le-am enumerat la timp…

va urma
×