x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Istorie politica Istorie politica - Rusia in Tarile Baltice

Istorie politica - Rusia in Tarile Baltice

de Prof. Dr. Stelian Neagoe    |    12 Aug 2006   •   00:00
Istorie politica - Rusia in Tarile Baltice

16 iunie

Drama lui Petain

De pe front stirile sunt deplorabile pentru francezi. Linia Maginot a fost strapunsa la primul atac pornit dinspre Sarre (pentru ce or mai fi cheltuit francezii 150 miliarde franci pentru aceste uriase si inutile lucrari?) si Metzul, si Nancy sunt amenintati. Verdun a fost ocupat la repezeala… Fortul Vaux, eroicul Fort Vaux din 1916, n-a rezistat nici doua zile…

Pana si italienii inregistreaza succese si inca pe mare: crucisatorul italian "Calatafimi" a atacat si a scufundat crucisatorul britanic "Calypso"…

In Franta, deprimarea si descurajarea par sa fie mari. Un Consiliu de Ministri adunat aseara la Bordeaux a tinut o lunga sedinta care va mai tine in continuare si azi-dimineata… Ieri au circulat cu intensitate zvonuri de pace separata din partea Frantei. Se spunea chiar - din izvor american - ca Weigand si Petain erau de partea lui Lebrun pentru o grabnica incheiere a pacii, la care numai Paul Reynaud si Mandel se opuneau… Se pare totusi ca aceste zvonuri erau false si ca francezii vor sa duca razboiul pana la istovire…

S-ar fi hotarat o scurtare a frontului pe linia Loire-ei, in jurul masivului Central si pana la Alpi de va fi cu putinta, iar de nu, pana in Valea Rhonului… Oribil, oribil, oribil!

Ziarele de azi-dimineata publica doua documente de cea mai mare importanta, interviul lui Hitler, dat ziaristului Wiegand (corespondentul trustului american Hearst) si raspunsul lui Roosevelt la apelul lui Paul Reynaud.

Cu toate violentele de limbaj proprii lui Hitler, interviul Führerului este extrem de interesant. Din el reiese groso-modo ca Germania urmareste o pace in cadrul urmatoarelor conditii: 1) Nici un amestec in afacerile Americilor; 2) Nici o intentie de distrugere a Imperiului Britanic, ci numai acomodarea lui la interesele pacii europene si la legitimile drepturi de viata ale Germaniei (restituirea coloniilor etc.); 3) Instaurarea unei paci durabile in Europa pentru care consimtamantul nesilit al tuturor popoarelor de pe continent va fi necesar…

In raspunsul pe care Roosevelt il da lui Reynaud, presedintele Statelor Unite afirma ca va trimite tot materialul de razboi, arme si munitii, pe care-l va putea imbarca, pentru a permite armatei franceze sa lupte mai departe pentru apararea libertatilor populare care nu sunt numai ale Frantei, ci si ale lumii intregi.

Aceste transporturi vor fi intensificate din saptamana in saptamana si vor dura cat timp armata franceza va continua sa combata.

Roosevelt adauga ca Statele Unite nu vor recunoaste nici o cucerire sau incalcare de teritoriu savarsita prin violenta…

E prima declaratie de solidarizare oficiala cu Aliatii venita de peste Ocean. In America si in Londra a facut valva mare; in Franta ea soseste prea tarziu si in momente prea grele ca sa mai poata starni entuziasmul…

"Turcul plateste"

In Turcia se manifesta pentru Aliati - dar se mentine starea de "nebeligeranta", ca si in Spania… La cele doua capete ale Mediteranei, poftele sunt deschise, dar prudenta vegheaza…

Blumenfeld imi povesteste ca "verisoara" lui, care e si "verisoara" d-nei Lupescu - o domnisoara Lucia Bogen, fiica doctorului Bogen de la Iasi - a venit sa-i spuna ca Duduia e disperata, fiindca simte ca Regele se indeparteaza de ea, probabil sub influenta nemtilor si a agentului lor, Urdareanu. De trei saptmani, Urdareanu n-ar mai fi calcat la ea, si de 6 nopti Regele n-a mai adus-o la Palat… S-or fi certat la poker! N-am nici o grija, ii impaca Malaxa si "Turcul va plati"… "Turcul" suntem noi.

Soneriu vine de la Ralea sa-mi spuna ca, marti, ministrii "juni taranisti" vor face un demers pe langa Rege, spre a-i declara sa nu mai pot sluji cu Tatarescu, si ca ma vor cere pe mine! Unde am ajuns!!! De altminteri n-am nici o grija: ministrii "juni-taranisti" nu vor face nici un demers, si, daca l-ar face, Regele ii va trimite la plimbare pe ei, nu pe Tatarescu. Ce s-ar face Malaxa fara Tatarescu?

17 iunie

Situatia de pe front, care se contureaza din ce in ce ca un dezastru, a dus la schimbarea Guvernului francez, Reynaud a demisionat si s-a constituit un nou Minister sub presedintia batranului maresal Petain, cu Weygand ca vicepresedinte si ministru al Apararii Nationale. In noul Minister nu mai figureaza Mandel (inlocuit la Interne, prin Marquet, primarul orasului Bordeaux), dar in schimb figureaza Laval, la Justitie, omul pacii. Asa cum e constituit noul minister, pare menit sa incheie pace separata… Ca intr-acolo se indrumeaza Franta o arata si faptul ca, dupa telegramele Reuter si Havas, trei Consilii de Ministri au discutat ieri raspunsul lui Roosevelt pe care probabil nu l-au gasit suficient, caci el a servit de pretext demisiei lui Paul Reynaud. Ambasadorul Angliei si Guvernul englez de legatura au fost in contact constant cu Guvernul francez, toata ziua de ieri, si la Londra s-au tinut consfatuiri si Consilii de Ministri… Pana maine vom fi lamuriti.

"Mi-e inima cat un purice"

Pe front, lucrurile au ajuns aproape la debandada. Verdunul a fost ocupat intr-o singura zi, linia Maginot a fost strapunsa intr-un singur atac. Langres a fost luat din fuga, avangardele motorizate au ajuns pana la Dijon. Armata franceza e sleita si pare a nu mai dispune nici de ministri, nici de care, nici de aviatie la inlatimea cerintelor. Rhinul a fost trecut si nemtii sunt astazi din nou in Alsacia. Trupele franceze sunt prinse de o parte in regiunea Vosgilor, intre armatele germane care inainteaza din Alsacia si cele care coboara la sud de Langres - , iar de alta cele din regiunea Metzului, intre coloanele care au strapuns linia Maginot si cele din Argonne…

Situatia aproximativa de pe teatrul de operatiuni occidental pana in seara de 16 iunie.

La Paris, gratie disciplinei exemplare de care dau dovada trupele germane, viata a inceput sa redevina quassi-normala. Ordinea este incredintata sergentilor de oras si jandarmilor francezi. Pana si factorii postali au reinceput sa circule…

In populatia Parisului, germanii pretind ca au gasit un profund resentiment impotriva Guvernului francez si a englezilor, care au fortat mana Frantei, silind-o sa intre in razboi…

Dar ce sunt toate acestea pentru noi pe langa stirile ce ne vin din Rasarit. Dupa Lituania, Sovietele au ocupat militareste ieri si Letonia, si Estonia, carora le-a trimis ultimaturi in genul celui inmanat Guvernului din Kaunas. Se zice ca ocuparea acestor trei tari ar fi datorata faptului ca Moscova ar fi descoperit o intelegere incheiata intre ele si Germania… De aici si toate diviziile trimise pe frontul Poloniei si al Prusiei orientale…

Sa dea Domnul sa fie asa si sa nu fie pur si simplu planul Sovietelor de a recupera vechile granite ale Rusiei, caci in acest caz vine randul nostru… Mi-e inima cat un purice.

Cu ce va veni in traista noul ministru al Moscovei? Nu-mi vine totusi sa cred ca Germania ne va abandona cum a abandonat Statele Baltice. E petrolul nostru la mijloc…

Regele petrece

Ieri, premiul regal, la curse. Regele ne-a anuntat in ajun ca vine, dar ieri la amiaza s-a decomandat. Prin simpatie cu dezastrele franceze, din cauza de diaree dupa vestile din Rusia - sau numai ca sa-si petreaca duminica linistit la Scroviste?

Misiu Urdareanu a poftit la masa sambata seara, in Palatul Excelentei sale, promotia de ofiteri de cavalerie din 1915, promotie din care face parte.

Regele i-a cinstit pe marele sau om si pe camarazii lui cu Inalta Majestatii sale prezenta. Dupa masa, a stat de vorba cu fiecare ofiter in parte si i-a incantat pe toti. Din nefericire, nu erau multi si armata e mare si maraie…

Sindrofia a tinut pana la ora 3 dimineata, cu abundente libatiuni…

18 iunie

Printr-o fericita inspiratie, am primit sa petrec ziua de ieri (a doua zi de Rusalii) la tara. Plecat la ora 10 dimineata, am dejunat la Florica, unde ma invitase Dinu Bratianu - am fost apoi la Golesti si am sfarsit prin Costesti (langa Titu) la doctorul si Ivona Burilleanu. Multumita acestor deplasari si a indepartarii de Bucuresti am aflat cu taraita apasatoarele stiri din Franta, din scumpa noastra Franta, prabusita fara vina si martirizata pentru generozitatea pornirilor ei. Primeam stirile pe care le zbarnaia aparatul de radio in pridvorul de la Florica sau in salonul de la Costesti si tot nu ne venea sa credem… Incetarea luptei, depunerea armelor, cerere de armistitiu - toate impuse de Germania invingatoare, in mai putin de o luna si jumatate… Mintea si puterea de inchipuire a omului sunt depasite…

De fapt, indata ce am aflat de demisia lui Reynaud si inlocuirea Ministerului sau printr-un Guvern Petain, mi-am dat seama ca pentru francezi lupta se sfarsise… Apelul batranului maresal catre poporul francez e miscator si infiorator. Ce a trebuit sa sufere "omul de la Verdun", punand semnatura lui sub asemenea cuvinte de umilinta care au trebuit sa-l arda ca focul…

Ministerul Petain nu s-a constituit asa cum a fost anuntat ieri-dimineata. Laval (ca si Flandin si Bonnet care fusesera solicitati) a refuzat sa intre in Guvern, in locul sau la Justitie a fost numit primul presedinte al Curtii de Casatie, Fr...mincourt. A refuzat si primarul Marquet Internele si a fost inlocuit prin Pommaret, ministrul Muncii si al Lucrarilor Publice in Ministerele Deladier si Reynaud. A intrat in schimb in Guvern Chautemps, ca vicepresedinte, iar generalul Weygand a ramas numai ministru al Apararii Nationale.

De-a soarecele si pisica

De unde ieri se vorbea de incetarea luptelor de o parte si de alta si se anuntase ca de la ora 24 nu se mai trasese un foc - azi se afla ca luptele n-au incetat, ca Germania considera cererea franceza ca o cerere facuta numai cu titlu informativ, si ca pana acum nu exista nici un armistitiu…

In realitate, francezii nu se mai bat, fiindca nu se mai pot bate. Metzul a capitulat, BesanIon si toata regiunea pana la granita elvetiana au fost ocupate, asa incat incercuirile despre care insemnasem teama ieri sunt astazi fapt indeplinit…

Nemtii se joaca cu francezii ca pisica cu soarecii - nu e demn, nici frumos…

Mussolini a parasit Roma aseara, la ora 20:30, ca sa se intalneasca "undeva" cu Hitler. In intalnirea de azi dimineata, intre cei doi dictatori se va pecetlui soarta Frantei… Sa vedem daca ghicesc: i se va cere Corsica, Tunis, Djibuti, drepturi la Suez, mandatele incredintate in 1919 si… flota de razboi…

Anglia a declarat oficial ca continua lupta. Churchill, dupa cuvinte de adanca compatimire pentru Franta aliata, care va renaste din cenusile ei, revendica in vorbe frumoase, pentru Anglia, onoarea de a duce singura lupta pentru salvarea libertatilor omenirii… va putea?

va urma
×
Subiecte în articol: istorie politica reynaud