x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech ALERTĂ pe Android: Spyware pe telefonul tău! Zeci de aplicații aparent inofensive te spionează

ALERTĂ pe Android: Spyware pe telefonul tău! Zeci de aplicații aparent inofensive te spionează

de Andreea Tiron    |    20 Apr 2025   •   16:20
ALERTĂ pe Android: Spyware pe telefonul tău! Zeci de aplicații aparent inofensive te spionează

Guvernele trag un semnal de alarmă: aplicații aparent inofensive din Google Play Store ascund programe de spionaj. Află dacă te numeri printre cei vizați.

Aplicații periculoase direct din buzunarul tău

Un raport recent emis de o coaliție internațională de securitate cibernetică a scos la iveală un adevăr tulburător: zeci de aplicații Android conțineau spyware, folosit pentru a supraveghea utilizatori considerați „suspecți” de anumite regimuri autoritare.

Aplicațiile infectate au fost deja descărcate de un număr mare de utilizatori, înainte de a fi eliminate de pe Google Play Store.

Spionaj digital la nivel global: cine e în pericol?

Potrivit experților din Marea Britanie, SUA, Canada, Germania, Australia și Noua Zeelandă, programele periculoase – denumite BadBazaar și Moonshine – erau ascunse în aplicații aparent banale: aplicații de rugăciune, PDF readers, ba chiar și clone de Telegram, WhatsApp sau Signal.

Targetul? Utilizatori din minorități etnice sau religioase (uighuri, tibetani, taiwanezi), activiști pentru drepturile omului și persoane implicate în mișcări precum Falun Gong sau sprijinirea independenței Taiwanului.

Ce făcea spyware-ul?

Odată instalat, programul de tip spyware:

Aplicații aparent legitime, cu intenții ascunse

NCSC a identificat peste 100 de aplicații infectate. Unele dintre ele imitau aplicații religioase, altele platforme de mesagerie cunoscute. În paralel, o aplicație iOS numită TibetOne a fost disponibilă în App Store încă din 2021, ceea ce sugerează că și utilizatorii Apple pot fi vulnerabili.

Nu doar regimuri autoritare, ci și utilizatori de rând au fost afectați

De exemplu, aplicația Color Message, care promitea personalizarea SMS-urilor, era infectată cu celebrul malware Joker. A fost descărcată de peste 500.000 de utilizatori înainte să fie eliminată.

Cum te protejezi?

Verifică mereu permisiunile pe care le acordi aplicațiilor.
Instalează doar aplicații de la dezvoltatori de încredere.
Folosește un antivirus mobil actualizat.
Șterge orice aplicație care pare suspectă sau cere acces excesiv.

Spionajul digital nu mai este o temă de film SF, ci o realitate care ne bate la ușă – sau mai bine zis, în ecranul telefonului. Fii atent la ce instalezi și ce permisiuni oferi. Discreția și protejarea datelor personale sunt mai importante ca oricând.

×
Subiecte în articol: rugaciune spionaj android