x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Comisia Europeană încearcă din nou să transfere către SUA datele personale ale cetățenilor UE

Comisia Europeană încearcă din nou să transfere către SUA datele personale ale cetățenilor UE

de Redacția Jurnalul    |    14 Dec 2022   •   13:58
Comisia Europeană încearcă din nou să transfere către SUA datele personale ale cetățenilor UE
Sursa foto: Hepta

Comisia Europeană a început o nouă procedură legală pentru transferul datelor personale ale cetățenilor UE către SUA, scrie AFP.

Președintele Joe Biden a semnat, în octombrie 2022, un ordin prin care oferă garanții privind limitarea accesului agențiilor de informații americane la datele personale ale cetățenilor europeni. 

Curtea de Justiție UE a interzis anterior acest transfer din cauza temerilor privind programele de supraveghere americane. Mecanismul precedent se numește 'Privacy Shield' și a fost invalidat de instanță. După hotărârea CJUE, Facebook și Google au transferat datele pe baza clauzelor contractuale tip (SCC). 

Însă Ursula von der Leyen, președina CE, și Joe Biden au anunțat, în martie 2022, că au ajuns la un acord de principiu privind reglementarea transferului de date. 
"Măsuri solide de protecţie sunt de acum în vigoare în Statele Unite pentru a permite transferul sigur de date personale de o parte şi de alta a Atlanticului", a dat asigurări comisarul european pentru Justiţie, Didier Reynders, care a negociat cu secretarul american pentru Comerț, Gina Raimondo.

Totodată, vicepreședinta CE pentru Valori şi Transparenţă, Vera Jurova, spune că noul cadru este "benefic pentru companii şi va întări cooperarea transatlantică".

Mai este nevoie de avizul Comitetului European pentru Protecţia Datelor (EDPB), al Parlamentului European şi aprobarea statelor UE.

Însă este de așteptat ca această decizie a CE să fie contestată în justiție. 
'Vom analiza proiectul de decizie în detaliu în zilele următoare dar, având în vedere că el are la bază ordinul american pe care îl cunoaştem, nu văd cum ar putea să scape de un recurs în faţa Curţii de Justiţie a UE", a avertizat Max Schrems, activist pentru respectarea vieții private și președintele ong-ului NOYB.

Asociaţia CCIA, care reprezintă industria IT, a salutat decizia Comisiei.

"Îndemnăm toate statele UE să o aprobe fără întârziere pentru a restabili securitatea juridică pentru companiile de o parte şi de alta a Atlanticului", a spus Alexandre Roure, director de politică publică al CCIA Europe.

 

×