Încă înainte de lansarea oficială, smartphone-ul G3 de la LG a atras mulţime de superlative de-a lungul globului. Nu puţini sunt cei care îl etichetează deja ca “telefonul anului”, deşi abia am pătruns în a doua jumătate a anului şi nici despre următorul iPhone nu ştim mai nimic.
În urmă cu o săptămână a avut loc lansarea oficială pe piaţa românească şi imediat după eveniment l-am primit la testare, pentru câteva zile doar. Evident, cererea e mare iar numărul de sample-uri, redus.
Tentaţia de a începe cu el un top smartphone, după parcurgerea tuturor caracteristicilor şi inovaţiilor pe care le aduce, este una extrem de mare. Ar fi mai degrabă o reacţie emoţională, deşi nu lipsită de motivaţii obiective. Totuşi, nu am avut la îndemână concurenţii de gamă (precum HTC One – M8, Xperia Z2 sau Galaxy S5), ca să nu mai vorbim de doza de subiectivitate a fiecăruia, de la obişnuinţe, design, la interacţiunea cu interfaţa etc. Un exemplu concret: la ce folos să înşiri detaliile şi opţiunile camerei foto/video, dacă nu le foloseşti şi pe cele de la concurenţă, în aceleşi condiţii, în paralel?
Dar ceea ce nu poate fi combătut cu nimic este “progresul” faţă de modelul anterior, respectiv G2, unul dintre smartphone-urile de top ale anului 2013. Iar acest lucru, spre lauda producătorului, poate fi scos în faţă şi atunci când evidenţiezi modele de la concurenţă care au venit pe piaţă, în ultimul an, cu noutăţi minore, comparativ cu “versiunea anterioară”.
Concret, G3 are un super display True HD-IPS 1440 x 2560 pixeli (la diagonală de 5,5 inci), cu o densitate a pixelilor de 534 ppi. Este o performanţă tehnologică extraordinară, chiar şi dacă raportezi la ceea ce mai există acum pe piaţă. Rezoluţia ecranului (Quad HD ) e de patru ori mai mare decât cea a unui ecran HD şi aproape de două ori mai mare faţă de cea a unuia Full HD. De asemenea, beneficiază de protecţie Corning Gorilla Glass 3. Atunci când vizualizei un film HD pe acest display, singurul lucru pe care îl regreţi este...dimensiunea redusă a ecranului.
Acest terminal premium 4G bazat pe SO Android OS, v4.4.2 (KitKat), este echipat cu un procesor extrem de puternic Quad-core 2.5 GHz (Krait 400) şi memorie RAM 2 GB (la stocare internă 16 GB) sau 3GB RAM (pentru 32 GB). Cu aceste dotări, fie că a fost vorba de multitasking, de jocuri solicitante sau de streaming video HD, smartphone-ul s-a mişcat perfect.
O altă modificare faţă de G2 este legată de butonul din spate. După cum se ştie, coreenii au avut curajul să renunţe la butoanele din lateral sau din bază şi să ofere în premieră, odată cu noua serie G, conceptul Rear Key. La G3, cele trei butoane din spate au fost “nivelate”, fiind acum la nivelul caracasei. Apropo de carcasă: iese în evidenţă aspectul metalic, din combinaţia de policarbonat cu o fâşie subţire de metal, în componenţă. În ciuda aspectului metalic lucios, design-ul nu lasă amprente după folosire iar forma de arc se simte extrem de confortabil într-o singură mână.
Camera foto a rămas la rezoluţia de 13MP OIS+ (Stabilizator Optic de Imagine Plus), care a asigurat şi la G2 realizarea unor fotografii de excepţie, şi pe lumină naturală, şi prin întunericul urban.
Se adaugă acum un Laser Auto Focus, prima dotare de acest tip în categoria de smartphone. Mai găsim aşa ceva la camere foto performante, dar şi la radare ale poliţiei. Această tehnologie ajută la o focalizare “fulger” (extrem de utilă la obiecte aflate în mişcare), dar cu condiţia să se afle în apropiere.
Prin înlocuirea metalului catodic al bateriei cu grafit, inginerii LG au putut să extindă durata de viaţă a bateriei: Li-Ion 3000 mAh, detaşabilă. Teoretic, un aspect vital mai ales ţinând cont de consumul ridicat provocat de rezoluţia mare a display-ului, la care se mai adaugă 4G/3G, WiFi, video HD etc.. Numai că o solicitare maximă din partea servicilor energofage a dus la consumare a bateriei până la înserat. E loc de îmbunătăţire a acumulatorilor.
G3 asigură şi o securitate Inteligentă (Smart Security), care cuprinde o suită de caracteristici de profil, inclusiv pe cele patentate LG: Knock Code (deblocarea dispozitivului, folosind un anumit model de atingere a ecranului); Conţinul Blocat (Content Lock) păstrează fişierele personale în condiţii de siguranţă şi protecţie, atunci când G3 este împrumutat la un prieten. În cazul în care G3 este conectat la un PC, Content Lock previne previzualizarea fişierelor, astfel încât datele să rămână în sigurană. Fişierele blocate pot fi stocate fie în memoria internă a G3, fie pe cardul microSD. În sfârşit, Kill Switch oferă utilizatorilor G3 posibilitatea de a-şi dezactiva telefoanele de la distanţă, în caz de furt. Kill Switch permite, de asemenea, ştergerea conţinutului de pe G3 şi mai include scanare antivirus, ştergere şi blocare de la distanţă. În această situaţie, terminalul nu mai poate fi reactivat, asigură producătorul.
La liber, LG G3 poate fi achiziţionat la preţul de 2.600 lei.