Între 26 şi 29 septembrie, Romexpo găzduieşte cea mai mare expoziţie din Europa de Sud-Est de tipar şi semnalistică digitală, PRINT&SIGN. Târgul reuneşte tehnologiile inovatoare ale prezentului şi viitorului, cu peste 150 de echipamente de print digital, consumabile şi aplicaţii de ultimă generaţie.
Cea mai importantă inovaţie care va fi prezentată la târg va fi o bio-imprimantă 3D, creată de Călin Brandabur, alături de colegii lui de la Symme 3D şi care va avea aplicaţii revoluţionare în domeniul medical. Imprimanta, prima de acest gen din Europa de Est, va printa în viitor organe precum rinichii sau ficatul pentru transplantarea la oameni, dar şi ţesuturi cartilaginoase, urechi şi nasuri. Organele care sunt printate sunt produse din celule stem, dar și celule epiteliale, care pot fi reprogramate pentru a forma un anumit organ. Specialiştii speră să poată perfecţiona imprimanta, astfel încât această să poată realiza fragmente de piele şi organe complexe, dar şi muşchi sau oase, ceea ce ar însemna ca bolnavii care au nevoie de transplant să nu mai depindă de un donator, iar organul de care au nevoie să poată fi realizat cu ajutorul imprimantei, folosind celulele pacientului, nemaiexistand riscul de respingere a noului organ.
Pe lângă această invenţie de proporţii colosale, alte imprimante vor fi prezentate în cadrul târgului. Cu ajutorul acestora s-a reuşit crearea unei proteze dentară, a ciocolatei, a mai multor piese pentru laboratorul de compatibilitate electromagnetică al Universităţii din Bologna etc.
Alte premiere de top
Canon aduce în premieră prima imprimantă din rola de format super-lat de 64”, care oferă productivitate fără precedent, la o calitate excelentă, pe o gamă largă de materiale. Leykom va prezenta o varietate de echipamente de ultima generaţie, printre care gravatoarele laser, printere digitale şi 3D, trimmere şi laminatoare. EPSON contracarează cu ultima generaţie de imprimante business cu jet de cerneală, ecologice şi ultrarapide, care pot tipări cu o viteza de 100 de pagini/minut. Rubin vine cu un echipament unic, care foloseşte două surse laser diferite, de CO2 şi Fiber. Materialele plastice, cauciucul, sticla şi pielea sunt marcate, gravate şi taiate cu sursa laser CO2, iar marcarea metalelor sau a materialelor plastice se realizează cu ajutorul sursei laser Fiber. Landau aduce maşina de brodat a cărei viteză de lucru este de 1.200 împunsături/minut în cazul broderiilor pe pantofi, şi de 1.000 împunsături/minut în cazul şepcilor. Un alt eveniment important este concursul de colantare auto, cu campionul mondial Piotr Cinski şi cu marele sportiv Mihai Leu în juriu.