Așadar, imprimantă 3D cu rășină sau cu alt tip de material? Te sfătuim mai degrabă să iei în calcul tehnologia de printare. În funcție de ea, avem de-a face cu mai multe tipuri de imprimante 3D:
Stereolithography (SLA)
Este un tip de imprimantă potrivit mai ales pentru fabricarea prototipurilor, recomandată persoanelor care pun accentul pe precizie. Obiectele procesate din fișiere 3D CAD sunt produse în doar câteva ore, iar detaliile obținute sunt deosebit de fine. Principiul de funcționare se bazează pe convertirea fotopolimerilor lichizi în obiecte 3D, strat cu strat. Astfel, plasticul este încălzit până când devine lichid, apoi se întărește.
Selective Laser Sintering (SLS)
Tehnologie patentată în anii ’80 de către un om de afaceri din Statele Unite, acest tip de imprimare presupune folosirea laserelor CO2 de putere mare pentru a fuziona particulele. La noi, se traduce prin sintetizare laser selectivă.
Selective Laser Melting (SLM)
Această tehnologie presiune tot folosirea unui laser de mare putere, de această dată fiind utilizat pentru a forma părți din obiectele 3D. Pe parcursul imprimării, laserul va topi particulele și va fuziona pudra metalică într-o masă omogenă.
3D Inkjet Printing (3DP)
Tehnica mai este cunoscută și sub denumirea de printare inkjet tridimensională, populară mai ales în domenii precum marketingul, designul interior, arhitectura sau vizualizarea științifică, datorită printării color. Această tehnologie se laudă cu o mare viteză de printare, „versatilitate“, dar și silențiozitate.
Digital Light Processing (DLP)
Cea mai veche metodă de imprimare a fost dezvoltată de către Larry Hornbeck și se aseamănă cu imprimare SLA fiindcă lucrează tot pe bază de fotopolimeri. Diferența dintre acest tip de imprimare și SLA este sursa luminii. În cazul DLP, se lucrează cu lampa de tip arc, iar în cazul SLA se utilizează lumina ultravioletă. Varianta DLP se laudă cu viteze mai mari de printare grație acestui avantaj.
Fused Deposition Modeling (FDM)
Modelarea prin extrudare termoplastică sau FDM este una dintre cele mai populare tehnologii de imprimare 3D și pe bună dreptate: este în general folosită pentru proiecte la domiciliu, dar are multiple aplicații și în alte domenii de activitate. Practic, obiectul pe care vrei să-l realizezi este segmentat în mai multe straturi grație software-ului și apoi se începe modelarea, atât pe verticală, cât și pe orizontală.
Laminated Object Manufacturing (LOM)
O metodă de imprimare 3D mai puțin cunoscută este tehnologia de fabricare stratificată prin laminare, nișă care și-a propus să fie atât eficientă, cât și accesibilă din punct de vedere al prețului. Este în general utilizată pentru fabricarea obiectelor de mari dimensiuni, modelele fiind color. Toată printarea 3D se realizează prin fuzionarea/laminarea straturilor de plastic sau hârtie cu ajutorul presiunii și căldurii.
Înainte de a lua o decizie, află mai multe despre fiecare tip de printare și materialele recomandate de către producători.