x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Lansare eșuată în Japonia. Experții au folosit comanda de autodistrugere a unei rachete spațiale

Lansare eșuată în Japonia. Experții au folosit comanda de autodistrugere a unei rachete spațiale

de Redacția Jurnalul    |    07 Mar 2023   •   17:30
Lansare eșuată în Japonia. Experții au folosit comanda de autodistrugere a unei rachete spațiale
Sursa foto: Hepta

Experții din Japonia au fost nevoiți să distrugă o rachetă spațială după ce unul dintre motoarele acesteia s-a stricat chiar în timpul lansării. Eșecul reprezintă o grea lovitură pentru Agenția japoneză de explorare aerospațială, potrivit BBC.

Lansarea eșuată a avut loc marți, în Japonia. Agenția spațială a fost nevoită să trimită o comandă de autodistrugere a rachetei H3 atunci când un motor a cedat la puțin timp după decolare. Observatorii spun că este un eșec semnificativ pentru Agenția japoneză de explorare aerospațială. Și Guvernul a calificat eșecul testului drept „extrem de regretabil" și a comandat o anchetă.

O altă încercare eșuată s-a produs în luna februarie. Atunci, racheta nu a reușit să părăsească rampa de lansare din cauza unor propulsoare defecte. Specialiștii cred că eșecurile din ultimele săptămâni vor produce efecte asupra programului spațial din Japonia.

„Spre deosebire de anularea anterioară, de data aceasta a fost un eșec complet. Acest lucru va avea un impact serios asupra viitoarei politici spațiale a Japoniei, a afacerilor spațiale și a competitivității tehnologice", a declarat, pentru Reuters, Hirotaka Watanabe, profesor de politică spațială la Universitatea din Osaka.

H3 este prima rachetă de transport mediu proiectată de Japonia în ultimele trei decenii. Ea a fost prezentată ca o alternativă mai ieftină la Falcon 9 de la SpaceX pentru lansarea sateliților comerciali și guvernamentali pe orbita Pământului.
Dacă misiunea ar fi reușit, agenția spațială din Japonia intenționa să lanseze rachete H3 de aproximativ șase ori pe an în următoarele două decenii.

De asemenea, Japonia a aprofundat cooperarea cu SUA în domeniul spațial și s-a angajat să transporte încărcături către proiectata stație spațială lunară Gateway pe care NASA intenționează să o desfășoare pe orbita Lunii. Programul spațial al Japoniei implică și trimiterea de oameni pe Lună, inclusiv astronauți japonezi.

(sursa: Mediafax)

×