x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Platformele digitale vor respecta codul de conduită al Comisiei Europene pentru alegerile europarlamentare

Platformele digitale vor respecta codul de conduită al Comisiei Europene pentru alegerile europarlamentare

16 Oct 2018   •   22:00
Platformele digitale vor respecta codul de conduită al Comisiei Europene pentru alegerile europarlamentare

Platformele digitale precum Facebook sau Google vor respecta codul de conduită împotriva dezinformării elaborat de Comisia Europeană, pentru ca alegătorii 'să-şi formuleze informaţi opţiunile politice' la alegerile europarlamentare ce se vor desfăşura în mai 2019, a anunţat marţi comisarul european pentru economie digitală, Maria Gabriel, transmite agenţia EFE. 

Marile companii din sectorul internetului au semnat documentul publicat de executivul comunitar pe 26 septembrie şi în plus au adăugat propriile lor măsuri concrete de sporire a transparenţei proceselor electorale prin cooperarea cu verificatorii de date, societatea civilă, mediile de comunicare şi academice. 

'Cu acest cod facem un pas înainte către angajamente specifice care vor fi implementate începând de astăzi şi prin care vom avea mai multă transparenţă în campania politică', cu obiectivul de a oferi 'instrumente utilizatorilor astfel încât ei să-şi formuleze informaţi opţiunile politice', a indicat la o conferinţă de presă comisarul european. 

Concret, platformele de internet se angajează să închidă conturile frauduloase sau pe acelea care răspândesc 'ştiri false', să controleze publicitatea electorală sau să coopereze cu entităţi independente de verificare a datelor. 

Totuşi, grupul de lucru impulsionat de către Comisia Europeană pentru evaluarea acestui cod al bunelor practici a criticat marţi, pentru a doua oară, absenţa unor 'angajamente semnificative' şi a obiectivelor 'cuantificabile' în acest document. 

Dar comisarul Maria Gabriel a asigurat că acesta 'este doar începutul', manifestându-şi speranţa că acest cod va conduce la 'o diminuare rapidă şi cuantificabilă a dezinformării online'. 

Comisia Europeană va prezenta în luna decembrie

×
Subiecte în articol: platforme digitale