x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Un robot cat un gandac pentru verificarea motoarelor!

Un robot cat un gandac pentru verificarea motoarelor!

18 Iul 2018   •   14:32
Un robot cat un gandac pentru verificarea motoarelor!

Concernul Rolls Royce a prezentat la salonului aviatic de la Farnborough roboti de dimensiunea unor gandaci numai buni de folosit pentru verificari operative ale motoarelor de avioane. Utilizarea lor permite eliminarea unor proceduri, inclusiv desfacerea partiala a motoarelor.

 

"Fiind atat de mici, acesti roboti pot patrunde in diferite colturi ale camerei de ardere", au declarat reprezentantii Rolls Royce. "In mod normal, pentru o astfel de operatiune este nevoie de minim cinci ore. Cu gandaceii astia cam cinci minute, probabil", au precizat ei. 

La acest proiect, Rolls Royce lucreaza in colaborare cu Universitatea Harvard din Statele Unite si cu Univeristatea Nottingham, din Marea Britanie. 

Potrivit cercetatorilor de la Harvard, creatorii mini robotilor au folosit drept model gandacii de bucatarie, la realizarea lor lucrandu-se deja de opt ani. 

La salonul de la Farnborough, compania a prezentat prototipuri marite. Sarcina imediata ete de a reduce dispozitele la 15 mm si sa fie echipate cu aparate video. 

  

×