x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Descoperire IMPORTANTĂ pe un câmp din Scoţia. Arheologii spun că este CEL MAI VECHI CALENDAR DIN LUME

Descoperire IMPORTANTĂ pe un câmp din Scoţia. Arheologii spun că este CEL MAI VECHI CALENDAR DIN LUME

15 Iul 2013   •   14:19
Descoperire IMPORTANTĂ pe un câmp din Scoţia. Arheologii spun că este CEL MAI VECHI CALENDAR DIN LUME

Un număr de 12 vetre preistorice, vechi de circa 10.000 de ani, au fost descoperite pe un teren din comitatul scoţian Aberdeenshire şi alcătuiesc "cel mai vechi calendar lunar din lume", afirmă arheologii britanici, potrivit BBC News. Cele 12 vetre, scoase la iveală în urma săpăturilor efectuate la Crathes Castle sunt dispuse pentru a imita fazele Lunii şi pentru a ţine evidenţa celor 12 luni ale anului.

Cercetătorii de la Universitatea din Birmingham consideră că acest monument străvechi a fost creat de vechile populaţii umane de vânători-culegători în urmă cu 10.000 de ani. Primele vetre din acest aliniament de pe Warren Field din Crathes Castle au fost descoperite în 2004.

Acest "calendar" din mezolitic este cu câteva mii de ani mai vechi decât monumentele anterior cunoscute dedicate măsurării timpului, create în Mesopotamia.

Cercetătorii britanici consideră că vetrele aliniază totodată răsăritul Soarelui din timpul iernii cu fazele Lunii, oferind astfel populaţiilor de vânători-culegători "o corecţie astronomică", pentru ca aceştia să urmărească mai uşor trecerea timpului şi schimbarea anotimpurilor.

Studiul arheologilor britanici, coordonat de Vince Gaffney, a fost prezentat în publicaţia online Internet Archaeology.

×