x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă A fost creat laserul viu!.

A fost creat laserul viu!.

de Robert Veress    |    13 Iun 2011   •   09:58
A fost creat laserul viu!.

Fanii seriei Sci-Fi X-Men vor fi in extaz: Cyclops, super-eroul care poate distruge tot ce ii sta in cale cu ajutorul ochilor sai, pe care ii poate transforma in adevarate 'tunuri laser', nu mai este chiar o fabulatie fara niciun suport stiintific.

Malte Gather si Seok-Hyun Yun, doi cercetatori de la Universitatea Harvard au reusit sa stimuleze o celula umana sa produca fascicule laser!

Conform NewScientist.com, cercetatorii au injectat o celula vie, extrasa dintr-un rinichi uman, cu o secventa de ADN, care codifica producerea unei proteine fluorescente, codificata GFP. Extrasa dintr-o specie de meduza, GFP straluceste verde atunci cand este expusa la lumina albastra si dupa ce expunerea la lumina inceteaza. GFP este utilizata frecvent ca marker genetic, servind la determinarea traseului moleculelor in interiorul celulelor si a genelor activate.

Celula injectata cu GFP a fost apoi plasata intre doua oglinzi si 'bombardata' cu fascicule de lumina albastra, pana cand a inceput sa straluceasca.

Anumite lungimi de unda din lumina fluorescenta produsa de celula au fost amplificate, pana cand au strapuns oglinzile semitransparente ca fascicule laser. Celula a continuat sa traiasca si dupa minute bune de emisie laser.

Aplicatia practica a acestui experiment reusit se spera ca va fi generarea de lasere in interiorul tesuturilor animale (ulterior umane), pentru a obtine imagini extrem de detaliate (clare si la o rezolutie foarte mare) ale tesuturilor respective.

×