„Această lucrare demonstrează că, chiar și după toate cercetările efectuate până în prezent, globulele roșii simple încă ne pot surprinde”, a declarat Ash Toye, biologul de celule de la Universitatea din Bristol, pentru Science Alert.
Potrivit unui studiu publicat de revista „Blood”, există un total de cinci antigene Er în aceasta grupă, pe baza variațiilor genetice. Noul studiul este primul care descrie diferitele mutații ale antigenului.
Grupa de sânge Er a fost identificată de oamenii de știință abia în 1982, aceasta fiind cea de-a 44-a grupă de sânge. Șase ani mai târziu, a fost identificată o versiune numită Erb. Codul Er3 a fost folosit pentru a descrie absența lui Era și Erb.
Grupa de sânge poate determina formarea de anticorpi care vor acționa împotriva antigenelor din sângele donatorului, ceea ce s-a întâmplat în unele cazuri în care s-au realizat transfuzii cu grupe de sânge incompatibile.
Suntem cel mai familiarizați cu sistemele de grupe sanguine AB0 și factor RH (acesta este plus sau minus), datorită în mare măsură importanței lor primordiale în potrivirea transfuziilor de sânge. Dar există, de fapt, multe sisteme diferite de grupe de sânge bazate pe o mare varietate de antigene de suprafață celulară și variantele acestora.
Oamenii de ştiinţă au arătat de-a lungul timpului că există patru mari grupe sanguine: 0, A, B şi AB. Dupa frecvenţă, repartiţia pe grupe sanguine a populatiei României e următoarea: 33% grupa 0; 43% grupa A, 16% grupa B si 8% grupa AB, potrivit desprecopii.com.
Circa 160 din cei 342 de antigeni ai unei grupe de sânge se regăsesc la majoritatea oamenilor. Dacă lipseşte un antigen pe care 99% dintre oameni îl au, grupa e considerată rară, dar dacă este prezent un antigen pe care 99% din oameni nu îl au, atunci grupa este foarte rară.
La nivel mondial există grupe de sânge atât de rare, încât pot fi întâlnite doar la câteva zeci de mii de persoane sau chiar la câteva zeci.