“Erupţia, piatra ponce şi cenuşa, explozia care a distrus oraşul, anii care au trecut înainte de descoperirea ruinelor – toate spun povestea oraşului Pompei”.
“Erupţia, piatra ponce şi cenuşa, explozia care a distrus oraşul, anii care au trecut înainte de descoperirea ruinelor – toate spun povestea oraşului Pompei”.
“Vulcanul” din colecţia “Călătorii în timp”, apariţie din lista Editurii Litera Internaţional, propune copilului tău o mică excursie pentru a descoperi istoria Vezuviului. Cu ajutorul acestei cărţi puştiul va înţelege principiile formării unui vulcan şi motivele care îl determină să erupă, având parte de “filmul” evoluţiei vieţii în jurul acestui monstru cu limbi de foc. Ce s-a întâmplat la prima erupţie acum 25.000 de ani când în sudul Italiei nu trăiau decât antilope saiga? Cum arăta prima aşezare omenească de lângă vulcan? Ce reacţii au avut cei care locuiau în Pompei atunci când s-a produs erupţia vulcanică şi ce s-a întâmplat cu ei? Cine a fost Giuseppe Fiorelli? Unde şi ce sunt bisericile din piatră din Cappadocia sau ce sunt avalanşele piroclastice? Ce au descoperit căutătorii de comori europeni în secolului al XVIII-lea la ruinele Pompeiului? La fiecare întoarcere de pagină există răspunsurile la toate aceste întrebări plus nenumărate alte informaţii interesante şi atrăgătoare.
Deşi poate părea o istorie destul de dură, dispariţia oraşului Pompei este descrisă aici într-un mod care să nu îl îndepărteze pe copilul tău, cu atât mai mult cu cât toate explicaţiile sunt însoţite de ilustraţii migălos desenate care prezintă cele mai mici detalii ale vieţii cotidiene din timpuri diferite, povestea fiind structurată cu ajutorul reperelor cronologice pentru a-i ajuta pe cei mici să fixeze mai bine informaţia. La sfârşitul cărţii există un glosar la care copilul tău poate face apel pentru a înţelege termenii ştiinţifici strecuraţi printre explicaţiile date pe înţelesul lor.
Evoluţie din antichitate pănă azi
Urmând principiul cărţilor din seria “Călătorii în timp”, Editura Litera Internaţional îţi propune o altă istorie interesantă pentru copilul tău, o călătorie care, de această dată, îl duce de-a lungul timpului într-un oraş. Îşi poate alege în ce perioadă ar fi vrut să trăiască pentru a observa cum se desfăşura viaţa în funcţie de timpurile şi necesităţile vremii. Cu ajutorul acestei cărţi îi poţi explica cum s-a născut primul oraş în urmă cu 3.000 de ani, de ce a fost amplasat pe malul unui râu şi cum reuşeau locuitorii să îşi organizeze activităţile, convieţuind într-un spaţiu comun. Singur sau cu ajutorul tău poate urma cronologia acestei aşezări, de-a lungul evoluţiei ei şi înţelegând amprentele pe care le-au lăsat trecerile diferitelor popoare peste ea. Autorii se opresc asupra evenimentelor istorice importante ce au afectat diferite oraşe şi le centralizează asupra unui oraş imaginar pentru ca puştiul tău să înţeleagă evenimente precum cucerirea de către romani, schimbările din timpul Evului Mediu sau izbucnirea primului război mondial.