Proiectul Future You, creat de cercetătorii de la MIT Media Lab alături de colaboratori internaționali, utilizează inteligența artificială pentru a crea o simulare a persoanei de 60-70 de ani a unui utilizator. Cercetătorii au detaliat proiectul într-o lucrare publicată pe 1 octombrie 2024, potrivit Live Science citat de useit.ro.
Sfaturi de viață de la sinele tău din viitor
Utilizatorii pot discuta acum prin intermediul unei interfețe text, pe teme privind ce își doresc în viață, în funcție de circumstanțele, convingerile și perspectivele lor. Acesta a fost conceput pentru a da oamenilor sentimentul că sunt conectați cu sinele lor viitor, spun oamenii de știință.
Co-autorul studiului, Hal Hershfield, profesor de marketing, decizii comportamentale și psihologie la UCLA, precizează că abilitatea de a primi sfaturi de la sinele tău mai în vârstă, în loc de un chatbot AI generic, ne face să ne simțim mult mai bine cu privire la viitor.
„Componentele interactive și vii ale platformei oferă utilizatorului un punct de ancorare și iau ceva care ar putea duce la ruminație anxioasă, și o fac mai concretă și mai productivă”, afirmă acesta.
Future You
Prima componentă Future You este un model de generare a imaginilor numit StyleClip. După ce utilizatorul încarcă un selfie, sistemul utilizează modele de progresie a vârstei pentru a prezice cum va arăta la 60 de ani, adăugând caracteristici precum ridurile și părul cărunt.
Formarea chatbotului Future You provin din datele furnizate de un utilizator atunci când i se pun întrebări despre starea actuală a vieții sale, detaliile sale demografice, obiectivele și preocupările sale pentru viitor.
Aceste răspunsuri sunt ingerate de ChatGPT de la OpenAI, care rulează GPT-3.5, și creează o arhitectură pe care cercetătorii au numit-o „memoria viitorului”. Aceasta îmbină predicțiile despre viitorul utilizatorului pe baza răspunsurilor la chestionar, folosind date de formare dintr-un set de date mai larg de persoane care vorbesc despre experiențele lor de viață în carieră, relații, etc.
Ce se întîmplă după o jumătate de oră de discuții cu AI
Chatbot-ul, care formeaă o persoană pe baza răspunsurilor utilizatorului, răspunde apoi întrebărilor acestuia despre cum ar putea fi viața sa și îi oferă sfaturi despre posibilele căi către viitorul pe care și-l dorește.
Datele sunt combinate într-o arhitectură de procesare a limbajului natural, ce menține un sentiment de continuitate și personalizare pentru utilizator, făcând ca versiunea sa din viitor să fie crerdibilă.
Programatorii Future You protejează utilizatorii împotriva potențialelor răsturnări negative ale conversațiilor cu persoana lor viitoare. Sistemul reamintește în mod regulat utilizatorului că, pe baza răspunsurilor la chestionar, nu face decât să propună un viitor potențial, alte răspunsuri producând rezultate complet diferite.
Proiectul a recrutat 344 de vorbitori de limbă engleză, cu vârste între 18 și 30 de ani, care au interacționat cu reprezentări ale viitorului lor sine timp de 10 - 30 de minute.
Majoritatea utilizatorilor au raportat o scădere a nivelului de anxietate raportat de ei înșiși, o creștere a nivelului de motivație și un sentiment mai puternic de conexiune cu sinele lor viitor.
Potrivit cercetătorilor, un sentiment mai puternic de continuitate a sinelui viitor poate influența pozitiv modul în care oamenii iau decizii pe termen lung.
„Această lucrare deschide o nouă cale prin tehnici psihologice bine stabilite pentru a vizualiza vremurile viitoare - un avatar al eului viitor - cu AI de ultimă generație. Acesta este exact tipul de muncă pe care academicienii ar trebui să se concentreze pe măsură ce tehnologia de a construi modele de sine virtuale fuzionează cu modele de limbaj de mari dimensiuni”, a afirmat Jeremy Bailenson, directorul Laboratorului de interacțiune umană virtuală de la Universitatea Stanford.