Sir Alexander Robertus Todd s-a născut în 1907, la Glasgow, în familia omului de afaceri Alexander Todd. A învăţat la Şcoala Allan Glen, apoi la Universitatea din Glasgow, unde a obţinut licenţa în 1928.
Sir Alexander Robertus Todd s-a născut în 1907, la Glasgow, în familia omului de afaceri Alexander Todd. A învăţat la Şcoala Allan Glen, apoi la Universitatea din Glasgow, unde a obţinut licenţa în 1928. După o scurtă perioadă, a plecat la Universitatea din Frankfurt-pe-Main, unde a studiat sub îndrumarea profesorului W. Borsche şi a obţinut doctoratul în 1931, în urma prezentării unei teze despre acizii biliari. La întoarcerea în Anglia a lucrat alături de laureatul Nobel Sir Robert Robinson şi a obţinut un alt doctorat la Universitatea Oxford, în 1933.
INTERESE. Principalele subiecte abordate de Sir Todd de-a lungul carierei sale ştiinţifice au fost: chimia produşilor naturali cu importanţă biologică şi, pe lângă studiul nucleotidelor şi al coenzimei din nucleotide, a mai studiat chimia vitaminelor B1, E şi B12, cea a constituienţilor speciei de cannabis şi a materiilor colorante ale insectelor.
RĂSPLATA. Pentru studiile sale asupra nucleotidelor, lordul Todd a primit Premiul Nobel pentru Chimie în 1957 şi a fost recunoscut şi premiat de universităţile din diverse ţări, printre care Marea Britanie, Spania, Statele Unite, Franţa şi Germania. A fost numit cavaler în 1954, iar în 1962 a fost ridicat la rang de lord, primind titlul de Baron Todd de Trumpington.
CV
DATA NAŞTERII: 2 octombrie 1907
LOCUL NAŞTERII: Glasgow, Scoţia
CARIERĂ:
1934 – s-a alăturat profesorilor de la Universitatea Edinburgh;
1936 – s-a mutat la Institutul Lister pentru Medicină Preventivă din Chelsea;
1937 – devine conferenţiar la Universitatea din Londra;
1938-1944 – este profesor de chimie şi director la laboratoarele chimice ale Universităţii din Manchester;
1944 – acceptă postul de profesor de chimie organică la Universitatea Cambridge;
1957 – Premiul Nobel pentru Chimie;
10 ianuarie 1977 – încetează din viaţă.
Nucleotidele sunt unităţile care intră în componenţa acizilor. Acestea sunt formate din trei componente: o bază azotată, un zahar şi un radical fosforic.
Citește pe Antena3.ro