x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Alimentele trădează sentimentele

Alimentele trădează sentimentele

de Sînziana Stancu    |    27 Sep 2011   •   21:00
Alimentele trădează sentimentele

Dulce, sarat, picant, acru, cremos, crocant, elastic... Pofta compulsiva de a 'devora' asemenea alimente sfideaza orice logica, orice regula de nutritie, orice regim alimentar, semanand mai degraba cu dependenta, ca in cazul consumatorilor de narcotice, al fumatorilor si al alcoolicilor, pentru ca atunci cand 'murim' de pofta pentru un aliment, creierul nostru il vizualizeaza si ne este foarte greu sa ne mai gandim la altceva pana cand nu ajungem sa ne potolim pofta, explica psihoterapeutii. La fel de bine, astfel de pofte 'imperative' sunt deseori 'oglinda' starilor sufletesti care ne incearca in momentele cand ne indopam in nestire cu alimentul dupa care tanjim. Doctorul in psihoterapie Dorothy Virtue a gasit puternice legaturi intre unele tipuri de alimente si stari emotionale specifice.

De pilda, pofta de alimente crocante, tocmai bune de a fi zdobite intre dinti, tradeaza o stare de stres, resentimente, amaraciune sau frustrare, stari care ne fac sa ne 'raz­bunam' pe covrigei, floricele si alte 'crantanele'. Zgomotul produs de strivirea acestor produse 'descarca' tensiunile nevoase, linistind creierul.

Pofta pentru alimente cremoase, cum ar fi inghetata sau branza, au persoanele anxioase, pline de nesiguranta, rusinate sau vinovate. Consumul acestor produse 'pufoase' le produce confort si relaxare, pentru ca laptele din care sunt facute contine L-triptofan, care, in combinatie cu carbohidratii (cum este zaharul), antreneaza secretia de serotonina in creier, substanta ce produce senzatia 'de bine'.

Alimentele 'elastice', ca guma de mestecat, jeleurile si rahatul, sunt 'specialitatea' gelosilor, a timizilor care nu au curajul sa isi exprime adevaratele sentimente, a persoanelor confuze sau a celor care vad jumatatea goala a paharului si a celor care se simt fara nici un motiv amenintate de ceva rau.

Dupa alimente picante tanjesc persoanele dornice de senzatii tari si de viata traita din plin, dar care nu reusesc intotdeauna sa-si satisfaca aceste dorinte. De asemenea, gustul pentru acru, iute, sarat sau alte arome picante arata dorinta de nou si schimbare.

Painea, pastele si orezul sunt cautate de persoanele stresate, nervoase sau fricoase. Prajiturelele si biscuitii, alimente procesate bogate in carbohidrati dulci, sunt dorite cu ardoare de persoanele care cauta confort si siguranta si care vor sa scape de emotiile negative. Pofta pentru aceste alimente poate trada insa si o persoana incapatanata, care nu vrea cu nici un chip sa faca un anumit lucru.

Ciocolata este 'poftita' de aproape toata lumea, de la mic la mare. Ingredientul ei magic este feniletilamina, substanta pe care o produce si creierul, si care induce sentimente romantice, de dragoste. Totusi, unele persoane 'mor' dupa ciocolata si cand se simt nefericite in dragoste. Ciocolata contine si un ingredient asemanator serotoninei produse in organismul uman, difenilamina, care induce starea de calm, iar pirazina, o substanta regasita in aroma ciocolatei, activeaza centrii nervosi unde se proiecteaza senzatia de placere.

In fine, nucile, alunele, semintele si alte alimente cu texturi ase­ma­natoare sau continand aceste ingrediente sunt cautate de persoanele private de bucurii si placeri sau de cele care ofera toate acestea, dar nu au parte de reciprocitate. In spatele poftei pentru aceste alimente se pot ascunde sentimentul de singuratate sau insingurarea, nemultu­mirea sau ingrijorarea.

×
Subiecte în articol: stiinta sentimente alimente