x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Asta e cel mai deştept urs din lume. Vezi de ce

Asta e cel mai deştept urs din lume. Vezi de ce

05 Mar 2012   •   13:55
Asta e cel mai deştept urs din lume. Vezi de ce

Zoologul Volker Deecke, de la Universitatea Cumbria, Marea Britanie, este autorul unei descoperiri unice pentru comportamentul ursilor.

In vara anului trecut, Deecke se afla in vacanta, in Alaska, unde studia balenele, fara a neglija alte vietuitoare. Localnicii i-au aratat un loc ideal pentru observarea ursilor bruni: pe malurile bratului Vestic al Golfului Ghetarului esuase cadavrul unei balene, iar ursii erau atrasi ca un magnet de aceasta sursa indestulatoare de hrana.

Cand Deecke a ajuns la locul cu pricina, doar doi ursi tineri se mai aflau prin preajma, jucandu-se atunci cand nu se infruptau din balena.

La un moment dat, unul dintre ursi a inaintat in apa si a cautat pe fundul marii, pana ce a gasit o piatra. A apucat piatra si... s-a scarpinat cu ea, pret de circa un minut. A repetat operatiunea cu alte trei pietre.

Folosirea uneltelor nu este monopolul primatelor in lumea animala. Chiar unele specii de pasari si pesti se folosesc de unelte pentru a se hrani sau pentru a-si construi adaposturi. Intre mamifere, vidrele se folosesc de pietre pentru a sparge scoici, iar elefantii alunga mustele suparatoare agitand cu trompa ramuri cu frunze rupte din copaci.

In ceea ce ii priveste pe ursi, exista o observatie documentata a unui urs polar, care a decapitat o foca folosindu-se de o bucata ascutita de gheata ca de un topor ad-hoc, dar momentul surprins de Deecke este prima dovada incontestabila ca si ursii se folosesc de unelte pentru a-si atinge anumite scopuri, scriu livescience.com si newscientist.com.

×
Subiecte în articol: cel mai destept urs