Dawn, o misiune spatiala NASA, a inceput studierea amanuntita a asteroidului Vesta, al doilea ca marime din centura de asteroizi care graviteaza in jurul Terrei. Dawn a transmis deja primele imagini ale asteroidului, pe care il fotografiaza de la inaltime de aproape 700 de kilometri si il inconjoara in 12,3 ore.
Cea mai socanta descoperire este cea a formelor de relief, formate in jurul craterelor care impanzesc suprafata asteroidului. Astfel, masa dizlocata de acestea a dus la formarea unor munti cu dimensiuni impresionante, pe langa care cei aproape 9.000 de metri ai Everestului, cel mai inalt varf de pe Terra, par o bagatela.
Chris Russell, investigator principal al NASA pentru misiunea Dawn spune ca 'am invatat lucruri uimitoare despre Vesta, pe care o putem deja numi cea mai mica planeta terestra'. Descoperit in 1807, asteroidul a fost deja studiat cu ajutorul telescopului spatial Hubble, insa doar superficial.
Dawn a inceput scanarea completa a lui Vesta inca din luna iulie, atunci cand se afla la o distanta de 2.800 de kilometri. 'Asemenea Terrei si planetelor Marte, Venus si Mercur, Vesta are o suprafata formata in mare masura din lava bazaltica si un nucleu de fier considerabil', a mai spus Russell.
In ciuda dimensiunilor considerabile, Vesta nu este cel mai mare asteroid din sistemul nostru solar, distinctia apartinand lui Ceres, a carui examinare amanuntita va fi efectuata de Dawn in 2012.