x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Astronomii, luaţi prin surprindere: misterioase explozii radio se produc în alte galaxii

Astronomii, luaţi prin surprindere: misterioase explozii radio se produc în alte galaxii

de Agerpres    |    08 Iul 2013   •   21:24
Astronomii, luaţi prin surprindere: misterioase explozii radio se produc în alte galaxii

O serie de explozii radio extrem de puternice se produc constant în alte galaxii, spre surprinderea astronomilor, conform SPACE.com.

O echipă internaţională de astronomi a identificat patru astfel de evenimente, cunoscute drept explozii radio rapide (Fast Radio Burst), deasupra planului galaxiei noastre, Calea Lactee. Cu o durată de doar câteva miimi de secundă, aceste explozii trimit semnale puternice în Univers, călătorind miliarde de ani lumină prin spaţiu.

"Aceste explozii degajă mai multă energie într-o milisecundă decât Soarele în 300.000 de ani", a precizat coordonatorul echipei de astronomi, Dan Thornton de la Universitatea din Manchester, Anglia.

Studiind datele adunate cu ajutorul radiotelescopului CSIRO Parkes din Australia, Thornton şi echipa sa au detectat patru noi puncte sursă ale unor astfel de explozii. Exploziile se aflau la o distanţă ce variază între 5,5 miliarde de ani lumină şi 10 miliarde de ani lumină - distanţă enormă, parcursă de lumină într-o perioadă de timp de până la 10 miliarde de ani, în condiţiile în care Universul are vârsta aproximată la 13,8 miliarde de ani.

Aceste noi puncte sursă le-au permis cercetătorilor să calculeze că un eveniment FRB ar putea să se producă la fiecare 10 secunde undeva în Univers.

După ce s-au asigurat că sursele semnalelor radio detectate nu sunt de provenienţă terestră, astronomii s-au întrebat dacă provin din interiorul sau din exteriorul Căii Lactee. Pentru a răspunde la această întrebare, ei au studiat cum sunt afectate undele radio de materialele prin care trec.

Pe măsură ce undele radio se propagă prin spaţiu, sunt încetinite şi întinse de materialele ionizate prin care trec. Apelând la modele dezvoltate pe calculator, echipa a ajuns la concluzia că undele radio emise de aceste FRB au călătorit miliarde de ani lumină - distanţă mult mai mare decât marginea noastră galactică.

"Sunt de origine extragalactică - nu provin din Calea Lactee - iar sursa se află probabil în altă galaxie", a comentat Thornton.

Deşi exploziile sunt foarte scurte, astronomii pot identifica cu suficientă acurateţe locul de origine. "Sunt atât de strălucitoare şi de înguste încât putem limita dimensiunea regiunii de emisie de la sursă până la un perimetru de câteva sute de kilometri", mai susţine Thornton.

Din păcate, nu a putut fi observat niciun obiect sursă corespunzător pe lungimile de undă ale luminii vizibile, ale radiaţiilor gamma sau ale razelor X, astfel încât obiectele sursă rămân necunoscute.

"Alte surse radio extragalactice variabile variază în interval de timp de ordinul zilelor sau chiar al lunilor, în timp ce aceste evenimente se consumă în doar câteva milisecunde", a subliniat Thornton.

Posibile surse ale acestor explozii radio ar putea fi intersectarea câmpurilor magnetice extrem de intense a două stele neutronice - obiecte extrem de dense în care, spre exemplu, în spaţiul similar celui ocupat pe Pământ de un oraş este compactată întreaga masa a Soarelui. De asemenea, un tip special de supernovă, orbitată de o stea neutronică ar putea produce astfel de evenimente radio în măsura în care câmpul magnetic al stelei neutronice interferează cu explozia supernovei, însă o astfel de combinaţie cosmică ar fi destul de rară, susţin astrofizicienii.

"Explicaţia noastră favorită este o explozie gigantică produsă de un magnetar, un tip de stea neutronică puternic magnetizată", a susţinut Thornton. Acest tip de explozii de radiaţii pot produce o cantitate enormă de energie, similară celei detectate în cazurile de FRB.

Deşi foarte frecvente, durata scurtă în care se produc fenomenele de tip FRB le face să fie foarte greu de observat. "Problema cu căutarea fenomenelor FRB este că nu ştim unde sau când se vor declanşa", a mai precizat cercetătorul englez.

Astfel, un singur fenomen FRB a fost detectat în 2007, un eveniment atât de surprinzător încât oamenii de ştiinţă şi-au pus chiar problema existenţei sale, luând în calcul că ar putea fi vorba de o eroare a echipamentelor ştiinţifice.

Mai multe detalii despre aceste evenimente misterioase sunt prezentate în ultimul număr al revistei Science.

×
Subiecte în articol: explozii radio univers cercetatori