x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Avertismentul lui Stephen Hawking: ce trebuie să facem în următorii 100 de ani pentru a supraviețui

Avertismentul lui Stephen Hawking: ce trebuie să facem în următorii 100 de ani pentru a supraviețui

10 Mai 2017   •   09:50
Avertismentul lui Stephen Hawking: ce trebuie să facem în următorii 100 de ani pentru a supraviețui

 

Stephen Hawking este una dintre cele mai respectate voci din lumea științifică, dar este cunoscut și pentru previziunile sale de-a dreptul apocaliptice.

Anul trecut, savantul avertiza că specia umană va mai putea supraviețui pe Terra aproximativ 1.000 de ani, dar s-a părea că “data de expirare” s-a mutat mult mai aproape.

Fără să dea vreun fel de explicație privind afirmațiile lui, Hawking a avertizat că Pământul va trebui părăsit în aproximativ 100 de ani, dacă vrem ca oamenii să continue să existe ca specie. Afirmațiile au fost făcute cu prilejul lansării unui nou documentar privind colonizarea altor planete.

Hawking este de părere că singura noastră șansă este să ne facem casa pe alte planete, iar Marte ar fi cea mai potrivită pentru această sarcină.

Cu toate că planeta noastră se confruntă cu probleme majore - încălzirea globală, suprapopularea, epidemii și asteroizi amenințători - sarcina de a coloniza o altă planetă este mai dificilă decât am crede.

Cu toate că este relativ aproape de Terra, Marte nu ar fi tocmai o gazdă perfectă pentru viață. Solul este toxic, temperaturile sunt foarte joase, iar aerul este irespirabil. Orice colonie de pe Marte ar depinde, în primă fază, de provizii constante venite de pe Pământ, iar asta nu va funcționa dacă planeta pe care o ocupăm acum va fi distrusă. Teraformarea ar dura foarte mult, iar oamenii de știință sunt de părere că generarea unei atmosfere respirabile pe întreaga planetă ar dura undeva la 100.000 de ani.

O altă opțiune ar fi colonizarea unei planete similare Terrei din afara sistemului nostru solar. Problema este că ar lua sute de ani până am putea ajunge la ea, iar dacă pasagerii navelor nu ar muri pe drum, ar putea evolua într-o specie cu totul diferită în tot acest timp.

În plus, costurile ar fi imense: călătoria NASA către Marte ar putea costa aproximativ 1,5 trilioane de dolari, iar asta fără să fie luate în calcul misiunile de aprovizionare menite să-i ajute pe membrii primului echipaj ajuns pe planetă.

Rămâne de văzut când și dacă omenirea va reuși să se extindă în sistemul solar dar, până atunci, așteptăm lămuriri de la Hawking privind afirmațiile lui fataliste.

×
Subiecte în articol: stephen hawking