Oamenii de ştiinţă au anunţat că un sistem de prevenire a valurilor seismice pentru Marea Mediterană nu va fi gata mai devreme de 2011.
Oamenii de ştiinţă au anunţat că un sistem de prevenire a valurilor seismice pentru Marea Mediterană nu va fi gata mai devreme de 2011.
Ultimele valuri seismice (tsunami) devastatoare care au ucis 230.000 de oameni în decembrie 2004 în Oceanul Indian au pus pe jar comunitatea ştiinţifică. Deşi în Marea Mediterană, teoretic, un tsunami nu se poate declanşa decît în cazuri rare, experţii s-au hotărît, după acea zi de decembrie de acum patru ani, să dezvolte un sistem de avertizare a apariţiei valurilor seismice şi pentru această zonă. “Dacă cineva i-ar fi întrebat pe oamenii de ştiinţă despre posibilitatea apariţiei valurilor seismice în Oceanul Indian la 25 decembrie 2004, toată lumea ar fi rîs. A fost un eşec al comunităţii ştiinţifice să nu se gîndească la această posibilitate”, spune vicepreşedintele proiectului mediteranean, Gerassimos Papadopoulos.
Chiar dacă este mai închisă decît Oceanul Indian, Marea Mediterană este înconjurată de regiuni cu populaţie ridicată, dar şi de multe staţiuni turistice. “Privind din acest punct de vedere, chiar şi un tsunami de dimensiuni reduse ar avea un efect devastator”, este de părere preşedintele proiectului, Stefano Tinti. El a explicat recent, în cadrul unei conferinţe, că un val seismic înalt de un metru ar fi o catastrofă într-o zonă puternic populată şi, mai ales, în timpul sezonului estival. Cele mai expuse regiuni sînt în Grecia, Turcia, Sicilia şi coasta de nord a Africii. Dacă în 1956, coasta de sud-est a Greciei a fost lovită de unul dintre cele mai puternice tsunami din istoria ţării, ucigînd doar patru oameni, acum – după relansarea puternică a turismului de aici – efectele ar fi cu mult mai mari, avertizează specialiştii, apreciind că sistemul de avertizare a apariţiei valurilor seismice va fi gata pentru testare la sfîrşitul anului, dar mai devreme de 2011 nu va intra în funcţiune.
Florile îşi pierd mirosul
Un grup de cercetători de la Universitatea Virginia din Statele Unite susţine că mirosul florilor de primăvară este pe cale de dispariţie din cauza... ozonului. Smogul de ozon, produs de traficul rutier şi de industrie, dă mare bătaie de cap oamenilor de ştiinţă, care vorbesc deja despre un nou factor nociv la adresa mediului înconjurător. Potrivit studiilor efectuate pînă în prezent, substanţa de culoare albăstruie reacţionează cu mireasma florilor şi, treptat, o anihilează. În timp ce la mijlocul secolului al XIX-lea, albinele puteau simţi mirosul îmbătător al florilor de primăvară de la 1,2 kilometri, astăzi ele îl detectează abia de la 300 de metri, informează ziarul The Times.
Codaşi la protecţia mediului
Americanilor li s-a oferit posibilitatea să-şi arunce electronicele la gunoi fără un efort fizic uriaş. Firme specializate din mai multe state s-au oferit să strîngă, pe gratis, aparatura ieşită din uz, dar consumatorii sînt reticenţi sau leneşi, cum îi numeşte Stephen Baker de la o firmă care se ocupă cu drepturile consumatorilor. Potrivit unor estimări, americanii vor cheltui, anul acesta, 171 miliarde de dolari pe 500 de milioane de aparate electronice, care le vor înlocui pe cele deja existente în casele lor. Dar, din cauza comodităţii, mulţi dintre consumatori nu vor face nici cel mai mic gest pentru a-şi arunca vechiturile.