x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Bacteriile de-acasă, o bombă cu ceas

Bacteriile de-acasă, o bombă cu ceas

de Anca Aldea    |    10 Dec 2010   •   11:08
Bacteriile de-acasă, o bombă cu ceas
Sursa foto: Damir Sagolj/Reuters

141833-reutersdamir-sagolj-rtxtsv4.jpgCurăţenia nu este întotdeauna suficientă pentru o locuinţă sănătoasă. Trebuie, din când în când, să mai aruncăm din unele lucruri din casă din cauza bacteriilor invizibile care pot provoca boli ale inimii, alergii şi chiar atacuri de cord, susţin oamenii de ştiinţă. De exemplu, înnoiţi-vă periodic lingurile de lemn şi alte ustensile din lemn din bucătărie.

Lemnul este un material mult mai poros decât plasticul sau metalul, putând strânge o sumedenie de germeni şi bacterii, de genul E.coli, care, odată ajunse în mâncare, pot provoca adevărate bătăi de cap, în special copiilor, susţine profesorul britanic John Oxford, specialist în virusologie. Nu puneţi niciodată lingurile de lemn în maşina de spălat vase, deoarece se pot crăpa, oferind bacteriilor suficient spaţiu pentru a se înmulţi. Lingurile trebuie ţinute în dezinfectant o jumătate de oră şi apoi spălate cu apă fiartă şi săpun. Ele vor fi înlocuite cu altele noi în momentul în care crapă sau se înnegresc şi nu trebuie ţinute în bucătărie mai mult de cinci ani. Periuţa de dinţi are o viaţă mult mai scurtă  la fiecare trei luni trebuie schimbată. Dacă nu, riscaţi să aveţi probleme serioase de sănătate - boli ale inimii, atacuri de cord, artrită şi infecţii cronice - din cauza germenilor, ne sugerează stomatologul Charles Ferber.

Peria de păr trebuie schimbată o dată la cinci ani sau chiar mai devreme, iar prosoapele au cea mai lungă perioadă de „viaţă”, cu condiţia să fie bine întreţinute,  spălate la cel puţin 90 de grade, pentru a elimina stafilococul auriu. Ştiaţi că o pernă nou-nou­ţă va câştiga de două ori în greutate în trei ani din cau­za particulelor de praf care se adună în ea? O astfel de pernă, dacă nu e aruncată după trei ani, va provoca probleme serioase - febră, eczeme, astm - şi îi va predispune pe utilizatori la rinite şi sinuzite. Profesorul Jean Emberlin, specialist în alergii, susţine că o spălare lunară la 60 de grade, timp de cel puţin 20 de minute, prelungeşte durata de viaţă a pernei, dar după maxim doi ani, tot trebuie să fie aruncată. Oamenii de ştiinţă ne recomandă să schimbăm saltelele de pat la cel mult zece ani în condiţiile în care le aspirăm în fiecare săptămână. Dacă nu le îngrijim cum trebuie, saltelele vor fi schimbate după cinci ani de la achiziţionare. Periile de closet vor fi aruncate după şase luni, iar bureţii de bucătărie - în cel mult o lună.

×
Subiecte în articol: stiinta