x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Bălăcelile în noroi asigură o „viaţă de lux” pentru porci.

Bălăcelile în noroi asigură o „viaţă de lux” pentru porci.

de Radu Popa    |    19 Mai 2011   •   21:00
Bălăcelile în noroi asigură o „viaţă de lux” pentru porci.

Potrivit lui Mark Bracke, specialist in cadrul Universitatii si al Centrului de Cercetari din Wageningen, Olanda, observatiile referitoare la gropile de noroi rea­lizate de unii fermieri pentru a spori 'confortul' porcilor cres­cuti de ei ar putea fi folosite pentru ana­lizarea starii generale a animalelor. Bra­cke a studiat 66 de lucrari care anali­zea­za obiceiul de a se 'balaci in noroi' intalnit la porci, mistreti si reprezentanti ai altor specii de animale ce indragesc acest 'ritual'.

Cercetatorul a luat in calcul diferite ipoteze pentru a stabili rolul 'balacelilor'. Printre acestea se numara cele referitoare la regla­rea temperaturii corporale, inlaturarea pa­ra­zitilor si protectia impotriva efectului ra­ze­lor solare. Pe baza rezultatelor obtinute sa­vantul a concluzionat ca principalul scop al 'balacelilor' il reprezinta reglarea temperaturii interne. Cercetatorul a constatat ca, in mod paradoxal, chiar in cazul scaderii temperaturii exterioare, porcii indragesc 'ba­la­celile in noroi'. Deoarece porcii au putine glande sudoripare, noroiul reprezinta cel mai potri­vit 'accesoriu' pentru reglarea temperaturii corporale. Evaporarea comple­ta a apei reci prin noroi este mai lenta decat in ca­zul in care s-ar fi scufundat in apa rece cu­ra­ta. In timp ce numerosi specialisti credeau ca balaceala porcilor in noroi se datora absentei galndelor sudoripare, Bracke si colegii sai sunt de parerere ca, in cazul porcilor si al altor animale care obisnuiesc sa se bala­ceasca in noroi, glandele sudoripare nu sunt functionale tocmai din aceasta cauza.

Factor de bunåstare. Porcii se inrudesc, din punct de vedere genetic, cu hipopotamii si balenele. Bracke e de parere ca obiceiul de a se 'lafai' in baltoace pline de noroi nu foarte adanci ar putea reprezenta o etapa in cadrul procesului transformarii unor mamifere terestre in balene si alte spe­cii de mamifere acvatice. Bracke a tinut sa sublinieze faptul ca 'balaceala' porcilor contribuie esential la instalarea unei stari gene­rale bune pentru ei, iar faptul ca multi fermi­eri nu le creeaza spatii speciale pentru 'bai­le de namol' poate produce animalelor pro­ble­me de sanatate. Balaceala sau racirea su­­prafetei corporale cu ajutorul noroiului re­­­prezinta un act comportamental obisnuit in cazul porcilor salbatici, dar relativ rar in­tal­nit in cazul celor domestici.

Obiceiul res­pectiv e intalnit in cazul reprezentantilor mai multor specii de animale salbatice, precum rinocerii, elefantii, bizonii sau caprioa­re­le. In cazul porcilor, sunt folosite criterii de clasificare utilizate si pentru alte animale ce indragesc apa precum bizonii de apa, hi­po­potamii si balenele. Parerea generala este ca porcii se balacesc pentru a-si sca­dea tempe­ra­tura corporala in zilele canicula­re, pentru a-si proteja pielea impo­tri­va ar­su­rilor si pentru a indeparta ecto-parazitii. Pa­na in pre­zent insa specialistii nu detin suficiente dovezi care sa ateste al­te functii ale bailor de namol decat termo­re­glarea.

Ab­sen­ta unor glande sudoripare functionale si balaceala in noroi compun un sistem de re­glaj comportamental pentru pre­venirea hi­per­termiei. Balaceala poate avea si alte functii in miros si comportament sexual. Ba­la­ceala porcilor, asemenea 'bailor de praf' ale pasarilor de curte, poate reprezenta un simbol al bunastarii, putand fi asemuita si cu o recompensa.

×
Subiecte în articol: stiinta