x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Banii produc obezitate!

Banii produc obezitate!

de Radu Popa    |    21 Mai 2010   •   00:00
Banii produc obezitate!
Sursa foto: /Thinkstock

Cercetătorii canadieni au constatat, în urma unor studii recente, că bărbaţii prezintă tendinţa de a acumula kilograme în plus atunci când veniturile lor sporesc în mod constant. Studiul a fost realizat de Natalie Dumas, absolventă a Facultăţii de Sociologie din cadrul Universităţii din Montreal.



Relaţia dintre greutatea corporală şi veniturile materiale pare să funcţioneze şi în cazul femeilor, dar în sens invers. Femeile bogate sunt mai puţin predispuse spre obezitate decât cele care aparţin clasei de mijloc sau grupurilor cu venituri foarte mici. Dumas a prelucrat datele culese în anul 2004 de Comisia Canadiană pentru Supravegherea Sănătăţii.

Potrivit cercetătoarei canadiane, studiul a fost realizat pe un eşantion de 7.000 de adulţi cu vârste cuprinse între 25 şi 65 de ani. Cercetătoarea a luat în calcul sexul subiecţilor, precum şi Indicele de Masă Corporală pentru a diferenţia persoanele supraponderale de cele obeze. Dumas susţine că analizele efectuate au condus la concluzia că riscul de a deveni gras sau obez scade o dată cu diminuarea veniturilor. În schimb, tendinţa de îngrăşare excesivă se manifestă evident în cazul bărbaţilor canadieni.

"VINA" RESTAURANTELOR
Potrivit lui Dumas, încă din deceniul 8 al secolului trecut, specialiştii au observat o creştere a numărului de persoane afectate de obezitate în rândul bărbaţilor înstăriţi din Canada şi Coreea. Cauzele apariţiei acestui fenomen nu au putut fi stabilite cu exactitate până în prezent. Se pare însă că una dintre explicaţii ar putea să fie cinele servite în oraş, la restaurante sau fast-food-uri.

Cercetătoarea a subliniat faptul că bărbaţii canadieni îndrăgesc mesele servite la restaurant. Iar persoanele care obişnuiesc să mănânce regulat în oraş nu pot avea un control eficient asupra aportului caloric al alimentelor ingurgitate. Acestea sunt tentate să consume calorii în exces şi mari cantităţi de alcool.

Mesele servite la restaurant, în paralel cu reducerea activităţii fizice, par să constituie unul dinre motivele apariţiei obezităţii. Potrivit studiului menţionat, 23,1% din canadienii în vârstă de 18 ani sau mai mari, circa 5,5 milioane de indivizi, sunt obezi. Conform cercetărilor efectuate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, până în anul 2030, circa 2,3 miliarde de oameni vor deveni supraponderali, iar 70 de milioane vor fi obezi.

×
Subiecte în articol: stiinta