x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Bârfele,mai tari ca adevărul!

Bârfele,mai tari ca adevărul!

de Radu Popa    |    10 Ian 2008   •   00:00

Potrivit cercetătorilor germani, oamenii sunt tentaţi să creadă bârfele, deşi au dovezi ce reflectă contrariul

Analizând comportamentul unor studenţi care participau la un joc pe computer, conducătorul proiectului, Ralf Sommefeld, specialist în biologia evoluţiei la Institutul “Max Plank” din Germania, a ajuns la concluzia că bârfele jucau un rol foarte important în deciziile lor. Cercetătorii au demonstrat că zvonurile exercitau o puternică influenţă asupra subiec­ţilor, deşi ei aveau acces, concomitent, atât la informaţiile “neprelucrate”, cât şi la bârfe pe marginea acestora. Astfel, oamenii de ştiinţă au demostrat că bârfele pot constitui o importantă forţă de manipulare a deciziilor unor persoane. În timpul desfăşurării experimentului, cercetătorii au dat sume de bani studenţilor, permiţându-le acestora să le împrumute, la rândul lor, unor ­colegi. Concomitent, studenţii ­descriau pe computer felul în care colegii lor participau la joc, precizările fiecăruia putând fi văzute de ceilalţi participanţi. Studenţii erau tentaţi să dea mai puţini bani celor catalogaţi drept parteneri execrabili sau foarte zgârciţi decât celor consideraţi ge­neroşi şi sociabili.

 

MANIPULARE. Sommefeld a declarat că tinerii au dat mai multă crezare bârfelor decât faptelor din trecut ale colegilor, reacţionând mai prompt la cele dintâi. Savanţii au “aprofundat” studiul, arătând participanţilor decizii recente ale colegilor lor, dar au furnizat su­biecţilor şi zvonuri false ce contra­ziceau realitatea. În aceste cazuri, studenţii şi-au motivat deciziile de a împrumuta bani mai puţini bazân­du-se pe bârfe, şi nu pe dovezi clare, demonstrând că primele pot constitui un instrument de manipulare. Savantul a declarat că, în mod logic, dacă o persoană cunoaşte faptele alteia ar trebui să reacţioneze în consecinţă. Dar subiecţii au preferat să asculte păreri “din afară”, reac­ţionând la opiniile unor străini, chiar dacă erau convinşi că ei ştiau ade­vărul.

Cercetătorii au apelat la experienţe asemănătoare pentru a studia modul în care cooperează oamenii şi impactul bârfelor în cadrul unor grupuri de persoane. În termeni ştiinţifici, bârfele pot reprezenta un important instrument pentru unii oameni pentru a afla informaţii despre alţii sau de a evolua pe scara so­cială sau în viaţa de zi cu zi. Un exemplu elocvent îl poate reprezenta o bârfă despre un potenţial parte­ner care ar fi “înşelat” alte persoane, făcându-l indezirabil pentru persoa­na interesată de ipotetica legătură.

 

Definiţie

Oamenii de ştiinţă definesc bârfa drept “o informaţie cu caracter social despre o ­persoană care nu este de faţă la o discuţie”

 

   
×
Subiecte în articol: mistere ştiinţă