x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Câini şi pisici diagnosticieni

Câini şi pisici diagnosticieni

de Anca Preda    |    04 Oct 2008   •   00:00

O organizaţie nonguvernamentală din statul american California se ocupă cu dresarea câinilor cu scopul de a recunoaşte, prin simţurile lor specifice, bolnavele care suferă de cancer ovarian. Fundaţia Pine Street din San Anselmo a analizat, de-a lungul timpului, studiile conform cărora unii câini pot identifica persoanele care suferă de cancer pulmonar sau la sân, precum şi persoanele care suferă de cancer de piele. Prin abilitatea lor de a diferenţia dintre mii de mirosuri, aceste patrupede se dovedesc nu numai cei mai buni prieteni ai omului, dar şi diagnosticieni înnăscuţi.



O organizaţie nonguvernamentală din statul american California se ocupă cu dresarea câinilor cu scopul de a recunoaşte, prin simţurile lor specifice, bolnavele care suferă de cancer ovarian. Fundaţia Pine Street din San Anselmo a analizat, de-a lungul timpului, studiile conform cărora unii câini pot identifica persoanele care suferă de cancer pulmonar sau la sân, precum şi persoanele care suferă de cancer de piele. Prin abilitatea lor de a diferenţia dintre mii de mirosuri, aceste patrupede se dovedesc nu numai cei mai buni prieteni ai omului, dar şi diagnosticieni înnăscuţi.

Folosindu-se de simţul mirosului şi de intuiţie, micuţa Morgan, un Yorkshire terrier, a descoperit că stăpâna sa, Pamela Plante, suferea de o infecţie generalizată. Iniţial, femeia a acuzat dureri la unul dintre genunchi, dar a ignorat senzaţia neplăcută. Într-o zi, micuţa Morgan s-a aşezat pe genunchiul femeii şi a început să sară, inexplicabil, pe el. Câinele se oprea din când în când şi tremura. Când s-a dus la oglindă, Pamela a văzut o pată roşie mai sus de rotulă şi, alarmată, a mers la medic. Aici a aflat că trebuia să stea în spital o săptămână din cauza unei infecţii care pornise din zona genunchiului şi se extinsese în tot corpul.

Un alt caz prezentat de publicaţia online MSNBC. com aparţine familei Liz şi Paul Palika din Oceanside, California. Câinele familiei, un ciobănesc australian în vârstă de nouă ani, l-a atenţionat pe capul familiei. Împingându-l uşor cu botul, dar fără să se oprească, Riker vroia să-i arate stăpânului său o umflătură pe piept. Câteva ore mai târziu, după o vizită la medic, omul a aflat că are un melanom (o formă de cancer cutanat) extins sub piele.

Astfel de cazuri de animale salvatoare se înregistrează şi în rândurile felinelor cu nouă vieţi. Din instinct, pisicuţa Tuffy îşi trezeşte stăpâna din somn – femeia suferă de diabet şi este dependentă de insulină – atunci când nivelul zahărului din sânge ajunge la cote periculos de mici. O "smotoceşte" pe femeie până când aceasta se trezeşte şi-şi ia doza de glucoză. Pentru Oscar, un motan care trăieşte într-un centru medical, misiunea este una la fel de clară. El alertează asistentele când unul dintre bolnavi este pe cale să moară, iar asistentele, la rândul lor, alertează familia muribundului pentru a-şi lua rămas bun de la sărmanul om.



DECIZII CONTROVERSATE
Cel puţin o jumătate dintre studiile privind siguranţa medicamentelor nu sunt publicate niciodată, scrie presa britanică. Aceasta este concluzia la care au ajuns experţii americani de la agenţia care reglementează siguranţa alimentară şi a medicamentelor (FDA). Potrivit presei britanice, o analiză efectuată în perioada 1998-2000 a scos la iveală faptul că majoritatea studiilor care demonstrează siguranţa şi eficienţa unor medicamente noi nu ajung să fie publicate. Doar 43% dintre studiile efectuate de companiile farmaceutice, studii pe care FDA le foloseşte pentru a aproba medicamente noi pe piaţa americană, sunt publicate în reviste de specialitate. Autorii studiilor care nu ajung în presa de specialitate spun că decizia nepublicării este luată cu bune ştiinţă pentru ca populaţia să nu afle informaţiile pe baza cărora autorităţile americane aprobă introducerea pe piaţă de medicamente noi.

PEŞTELE, UN ALIMENT MIRACULOS
Femeile care în timpul sarcinii consumă peşte şi care, după sarcină, îşi alăptează copilul pentru perioade mari de timp au toate şansele ca micuţii lor să fie mult mai bine dezvoltaţi din punct de vedere fizic şi cognitiv. Un nou studiu publicat recent în revista de specialitate The American Journal of clinical Nutrition şi efectuat în Danemarca furnizează informaţii noi cu privire la nou-născuţi şi dezvoltarea ulterioară a acestora. "Aceste rezultate, împreună cu alte studii efectuate în Statele Unite şi în Marea Britanie contribuie cu informaţii preţioase despre cantitatea moderată de peşte pe care trebuie să o consume tinerele mămici înainte de momentul naşterii”, spune unul dintre autorii raportului, Emily Oken, profesor asistent la Universitatea Harvard.

NICOTINA NU PĂCĂLEŞTE CREIERUL
Un nou studiu cu privire la consumul de tutun demonstrează că ţigaretele aşa-zis uşoare (light) transmit creierului aproape aceeaşi cantitate de nicotină ca cele aşa-zis normale. În studiul său, doctorul Arthur L. Brody, profesor de psihiatrie la Universitatea California din Los Angeles, arată că oricare ar fi cantitatea de nicotină conţinută de ţigarete, receptorii creierului "vinovaţi" pentru dependenţa de tutun se declanşează într-un procent semnificativ. Profesorul şi colegii săi au ajuns la aceste concluzii după ce au studiat efectele unei ţigarete care conţinea doar 0,05 miligrame de nicotină.

INFECŢII REZISTENTE LA ANTIBIOTICE
Administraţia americană pentru reglementarea produselor farmaceutice şi alimentare (FDA) a aprobat, la începutul acestei săptămâni, efectuarea unui nou test pentru detectarea, în mai puţin de o oră, a infecţiilor de piele, inclusiv a infecţiilor rezistente la antibiotice. Potrivit companiei Sunnyvale din California, care a dezvoltat acest test numit Xpert, medicii vor identifica mult mai repede antibioticul cel mai eficient pentru diverse infecţii, inclusiv pentru cea numită MRSA, care este provocată de un stafilococ auriu rezistent la methicilină (oxacilină). Studiile au arătat că MRSA se regăseşte tot mai mult în spitale şi unităţi sanitare, iar testele efectuate pentru identificarea acestei bacterii durează circa trei zile, informează Associated Press. Potrivit unor rapoarte, cele aproximativ 800.000 de intervenţii chirurgicale efectuate anual în SUA au înregistrat complicaţii din cauza infecţiilor pe care pacienţii le-au contractat în spitale.

SUPRAPONDERALII, PUŞI LA ZID
"Să pierdem un milion de kilograme" – acesta este numele sub care autorităţile mexicane au iniţiat o campanie de încurajare a oamenilor să piardă din greutate. Obezitatea, care face ravagii în aproape toate colţurile lumii, ar putea clasa Mexicul printre primele ţări cu cei mai mulţi graşi din istorie. Potrivit unor studii, aproximativ 50% dintre cei 110 de milioane de locuitori ai Mexicului sunt supraponderali, iar numărul copiilor graşi a crescut, în fiecare an din ultimii zece, cu opt la sută.

×
Subiecte în articol: medica