x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Capacitatea uimitoare a oamenilor cu ochii albaștri

Capacitatea uimitoare a oamenilor cu ochii albaștri

de Redacția Jurnalul    |    14 Feb 2024   •   19:00
Capacitatea uimitoare a oamenilor cu ochii albaștri
Sursa foto: Hepta

Ochii albaștri se pare că oferă un avantaj atunci când luminozitatea este slabă, arată un studiu realizat de cercetătorii britanici.

Circa 10% din populația planetei are ochii albaștri, caracteristică mai des întâlnită la unele populații europene, la care procentul ajunge la 75%. 

Studiul, condus de Kyoko Yamaguchi și de studenta sa, Faith Erin Cain, de la Universitatea John Moores din Liverpool, a implicat 39 de voluntari adulți. Cercetătorii au dorit să evalueze modul în care culoarea ochilor influențează capacitatea de a citi în condiții de lumină slabă, potrivit New Scientist. Participanții și-au raportat culoarea ochilor, care au fost apoi clasificați ca fiind albaștri sau căprui. Rezultatele au demonstrat că persoanele cu ochi albaștri au reușit să  citească textul afișat pe un perete într-o lumină semnificativ mai slabă, în comparație cu persoanele cu ochi căprui.

În medie, s-a observat că persoanele cu ochi albaștri au avut nevoie de doar 0,7 lux de lumină pentru a citi, iar cei cu ochi căprui au avut nevoie de cel puțin 0,82 lux. Însă studiul este bazat pe un eșantion de dimensiuni limitate și nu a fost încă supus procesului de revizuire de către alți specialiști.

Totuși, constatările sugerează că pierderea pigmentației irisului, caracteristică ochilor albaștri, ar putea fi o adaptare selectată în anumite populații pentru îmbunătățirea vederii în medii cu lumină slabă. Toate irisurile conțin melanină, o proteină care influențează pigmentarea.

Nivelurile ridicate de melanină închid culoarea ochilor, iar o pigmentație scăzută face ca ochii să pară albaștri datorită modului în care lumina este dispersată prin straturile transparente ale irisului. Irisul pigmentat este favorizat de evoluție deoarece protejează împotriva unor afecțiuni precum cancerul și degenerarea maculară. Cu toate acestea, la un moment dat în istoria omenirii, o mutație genetică a permis diluarea melaninei din ochi, rezultând astfel ochii albaștri. 

Acest studiu aduce o nouă perspectivă asupra modului în care trăsăturile biologice, cum ar fi culoarea ochilor, pot avea un impact neașteptat asupra capacităților umane și adaptărilor la mediu. Aceste constatări ar putea fi relevante pentru înțelegerea mai profundă a evoluției umane și a modului în care organismele se adaptează la diferite condiții ambientale,  potrivit dcnews.ro.

×
Subiecte în articol: ochi albastri