Replica în mărime naturală a viitoarei capsule spaţiale Orion, care îi va stransporta pe astronauţii americani pe Lună şi pe Marte, a fost făcută publică.
NASA le-a prezentat vizitatorilor prezenţi în National Mall din Washington replica în mărime naturală a vehiculului de explorare spaţială, informează agenţia Reuters, citată de Mediafax. Construită de forţele navale ale Statelor Unite după un design care are la bază naveta spaţială Apollo şi având o greutate de 8 tone, capsula va înlocui navetele spaţiale pe care NASA le va retrage din circulaţie în 2010. Misiunea Orion este de a deveni vârful de lance al programului Constellation, prin care NASA şi-a propus explorarea sistemului solar, cu precădere a Lunii şi a planetei Marte.
După 2015, Orion va transporta astronauţi către Staţia Spaţială Internaţională (ISS). Capsula va asigura rotaţia echipajului de pe ISS la fiecare şase luni şi apoi se va îndrepta către Lună şi Marte. Zborurile spre astrul nopţii sunt programate pentru anul 2020, iar călătoria spre Marte va fi posibilă după a doua jumătate a anilor 2030. Scepticii spun însă că este aproape imposibil ca în 20 de ani să fie lansată o misiune cu oameni la bord către Planeta Roşie. NASA a anunţat că, într-o primă fază, intenţionează să efectueze câteva zboruri pe Lună. Aici astronauţii vor instala o tabără unde vor exersa activităţile pe care le vor desfăşura pe Marte. O călătorie spre Planeta Roşie va dura cu aproximaţie trei ani - 6-9 luni durează drumul propriu-zis până pe Marte, iar în restul timpului, astronauţii trebuie să aştepte ca planetele să se realinieze pentru a putea să pornească în călătoria de întoarcere spre Terra.
Capsula urmează să fie supusă unui test la 6 aprilie, când va fi aruncată în apele Oceanului Atlantic, în largul coastelor statului american Florida, cu ajutorul unui vas pe care NASA îl foloseşte pentru recuperarea rachetelor purtătoare de navete spaţiale. Cu ajutorul aparaturii de la bordul capsulei, vor fi luate măsurători ale acceleraţiei şi forţei centrifuge. În vară, inginerii de zbor şi medicii NASA vor analiza aceste date pentru a se asigura că amerizarea ulterioară a lui Orion nu va fi prea dificilă pentru astronauţi. Tot la vară, Agenţia Spaţială Americană a anunţat că va monta, la bordul vehicului, scaunele astronauţilor.
Harta socială
În timp ce americanii se pregătesc pentru "marea lovitură" numită Orion, un grup de specialişti cehi a fost însărcinat să monitorizeze evoluţia psihologică a şase voluntari ruşi şi europeni care participă la un experiment destinat simulării primului zbor către Marte, cu echipaj uman la bord, informează Reuters, citat de Mediafax. Cehii folosesc, în monitorizarea lor, o metodă analitică specială denumită "harta socială", pentru obţinerea informaţiilor despre structura socială a grupului de voluntari, format din patru ruşi, un francez şi un german. Voluntarii vor fi închişi împreună, într-o capsulă, timp de 105 zile, iar experţii vor evalua efectele psihologice asupra echipajului unei misiuni spaţiale de lungă durată. Următoarea etapă, prevăzută pentru ultima parte a lui 2009, va consta în închiderea a şase persoane în aceeaşi capsulă, pentru o perioadă de 520 de zile, considerată durata minimă a unui zbor dus-întors între Terra şi Marte. (A.P.)
Citește pe Antena3.ro