Ne apropiem cu pași repezi de ultima lună a anului și, după cum știm, aceasta reprezintă un moment al bilanțurilor. Inventatorii și conceptele pe care le-au la dispoziție oamenilor din întreaga lume nu pot fi în niciun caz uitate.
Time.com a realizat un top al celor mai bune invenții ale anului 2015. Iată cele 10 idei propuse în acest an care fac existența mai simplă, mai plăcută și de ce nu... mai amuzantă:
Hoverboard-ul
Jumătate Segway, jumătate skateboard, scuterul care se autoechilibrează este probabil una din cele mai virale invenții ale anului 2015. Vedete precum Justin Bieber, Chris Brown sau Kendall Jenner au devenit fani ai acestui device.
Cum funcționează? O dată ce te-ai urcat pe el, folosește o pereche de giroscoape electrice pentr a se echilibra în mod automat, permițând utilizatorului să înainteze cu viteză în orice direcție dorește. Astfel, „hoverboard-ul” (care nu e tocmai un hoverboard) face posibile diverse cascadorii amuzante. În prezent, este produs de mai mult de 20 de companii, iar prețurile variază între 350$ și 1700$, în funcție de brand și opțiuni.
Parcul subteran Lowline
Proiectat de Dan Barasch și James Ramsey
„Nu seamănă cu niciun parc pe care l-ați văzut până acum” susține unul din inventatorii Lowline, un parc construit în New York City într-o stație de metrou. Barasch și arhitectul Ramsay și-au propus sp transforme locul într-un spațiu verde, cu o vegetație bogată unde oamenii s-ar putea relaxa la soare. Cum? Printr-un sistem cu ajutorul căruia pot controla lumina solară din exterior, transmițând-o printr-un cablu optic în subteran.
Lowline Lab este doar un prototip, adevăratul parc necesitând o finanțare de 70 milioane de dolari.
Senzorul care detectează glutenul
Pentru milioanele de oameni din lume care suferă de boala celiacă (intoleranța la gluten), mâncatul în oraș reprezintă un motiv de îngrijorare și stres: orice produs din meniu ar putea conține această proteină. Senzorul Nima, care va putea intra în posesia clienților de anul viitor, testează orice aliment sau băutură prin simpla aruncare a unei mostre în dispozitiv.
Dezvoltatorii spera ca în curând tehnologia să poată fi aplicabilă și în cazul altor alergeni precum lactoza sau arahidele. Prețul la care senzorul poate fi pre-comandat este de 199 $.
Căștile bionice
Dacă vă aflați într-un loc extrem de zgomotos, nu aveți decât două opțiuni: vă puneți mâinile la urechi sau părăsiți spațiul. Dar cum ar fi dacă ați avea posibilitatea de a izola acel sunet deranjant și să îl faceți să dispară? Sau să reduceți volumul, atât cât vă doriți, exact ca la TV?
Aceasta este promisiunea pe care o fac inventatorii de la Dopler Labs: dispozitivul pe care l-au dezvoltat se conectează cu o aplicație de pe smartphone și permite să filtrați zgomotele enervante și să vă continuați activitățile. Tehnologia a fost inventată inițial pentru muzicieni, dar din luna decembrie va deveni disponibilă pentru publicul larg.
Stetoscopul superior
Cine s-ar fi gândit că medicii se vor putea baza și pe altceva în afară de memorie atunci când pacienții vin la controalele de rutină și le sunt ascultate bătăile inimii? Connor Landgraf, Jason Bellet și Tyler Crouch au dezvoltat un stetoscop care se poate conecta la istoricul pacientului, aflat într-o bază de date virtuală.
Bineînțeles, pentru ca tehnologia să funcționeze sunt necesare diverse aplicații pentru smartphone. Specialiștii remarcă superioritatea acestei invenții, susținând că poate detecta anomalii și simptome pe care urechea nu le poate sesiza. În plus, va putea reduce drastic nevoia de analize scumpe precum ecocardiogramele. Prețul smart-stetoscopului este de 199 $.
Caștile care creează o existență paralelă, precum Oculus Rift, vă ajută să evadați din cotidian. Purtând un astfel de dispozitiv, veți înota cu delfinii în ape cristaline sau veți ajunge în bătălia de la Waterloo. Totuși, HoloLens de la Microsoft, este diferit pentru că îmbunătățește realitatea, proiectând informații și imagini peste mediul înconjurător existent.
„În felul acesta, nu ești captiv într-o lume virtuală”, punctează cel care a inventat dispozitivul.
Pastele din năut Banza
Pastele sunt asociate cu sentimentul acela neplăcut de „am mâncat prea mult și nu mă mai pot mișca”. De aceea, Brian Rudolph și-a dat seama că este cazul să ofere o alternativă și a inventat o rețetă de paste în care grâul este înlocuit cu boabe de năut.
Pastele Banza au de două ori mai multe proteine și de patru ori mai multe fibre decât cele tradiționale, mult mai puțini carbohidrați și evident, nu conțin gluten. Gustul este minunat, date fiind vânzările, Banza ajungând printre cele mai cumpărate paste din Statele Unite.
Laboratorul ADN de mici dimensiuni Juno
Poate dura chiar și o zi pentru a amplifica secvențele de ADN. Cu ajutorul dispozitivului Juno, durata procesului se reduce la numai trei ore, dând timp medicilor și oamenilor de știință să se concentreze pe analiza concretă a problemei: găsirea de donatori, descoperirea de tratamente pentru boli genetice și altele.
Dispozitivul a fost inventat cu scopul de a ajuta cât mai mulți bolnavi, dar în prezent este utilizat în laboratoarele de cercetare și în scopuri academice.
Adăpostul pentru oamenii străzii Star Apartments
De-a lungul timpului, aceste cămine au fost asociate cu murdărie și condiții improprii. Nu este cazul adăpostului Star Apartments din L.A. care își propune să dea uitării problemele menționate anterior. Imbolilul este gândit ca o micro-localitate, nu ca o clădire. În afară de cele 102 locuințe, Star Apartments oferă o clinică medicală, o grădină, sali de clasă și o pistă de alergat. Scopul este de a-i face pe oameni să simtă că sunt parte a unei comunități, susține cel care a gândit proiectul.
Anual, mii de oameni mor în accidente de mașină adesea din cauza faptului că vizibilitatea le este redusă de vehiculele de mari dimensiuni. Astfel, Samsung și agenția de publicitate Leo Burnett au inițiat un parteneriat cu scopul de a dezvolta o soluție creativă: un sistem care transmite imaginile din fața tirului/camionului pe cele patru ecrane din spate, oferind șoferului o imagine clară asupra a ceea ce se află în față mașinii de mari dimensiuni. Pe durata testelor inițiale, programul Safety Truck a acoperit aproximativ 1000 de km și nu s-a înregistrat niciun incident.