x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă De DRAGUL ştiinţei. Cele mai crude experimente făcute pe copii

De DRAGUL ştiinţei. Cele mai crude experimente făcute pe copii

03 Dec 2012   •   11:45
De DRAGUL ştiinţei. Cele mai crude experimente făcute pe copii
Uneori ştiinţa este nemiloasă. Dacă pentru a vindeca cancerul trebuie să abandonezi zeci de copii în junglă, de dragul ştiinţei, atunci e clar. Asta trebuie să faci! Şi chiar dacă nu e vorba despre cancer, ci eşti doar curios cum se comportă aceştia, ei bine, tot asta trebuie să faci. De dragul ştiinţei.

Copii în sălbăticie

În vara anului 1954, un psiholog a vrut să vadă dacă două grupuri care trăiesc în sălbăticie vor învăţa să urască. Aşa că psihologul a adunat 11 elevi şi i-a condus în tabăra de vară din Oklahoma. Tinerii nerăbdători pentru că îi aşteptau trei săptămâni de distracţie, habar nu aveau că părinţii lor semnaseră pentru un experiment şi că în locul unde vor fi cazaţi va mai exista un alt grup de tineri.
Pentru a-i instiga la ură, organizatorii experimentului au organizat jocuri în care le promiteau trofee. În mai puţin de trei săptămâni, copii deveniseră foarte agresivi.

Un alt experiment este a lui David Reimer, care s-a născut în Winnipeg în 1965, având un frate geamăn. Când David a împlinit 8 luni părinţii l-au dus la medic pentru o circumcizie. Din păcate, medicul a ales un termocauter electric în loc de bisturiu. În urma unui accident penisul lui David a fost ars. Părinţii s-au dus la psihologul John Money care i-a sfătuit să-i facă copilului schimbare de sex şi să-l crească ca pe o fată. Ce nu au ştiut părinţii era că medicul urmărea un experiment. David nu s-a purtat niciodată ca o fată. Ura rochiile, iar la şcoală devenise bătaia de joc a colegilor pentru că vorbea ca un băiat. Medicul a continuat să-i încurajeze pe părinţi şi să publice studii. Până când totul s-a aflat. David s-a sinucis.

Experimentul monstru

În cadrul acestui experiment, 22 de copiii orfani, zece dintre ei bâlbâiţi, au fost împărţiţi în două grupuri. Ambele grupuri lucrau cu câte un logoped, diferenţa constând în faptul că, unul dintre logopezi laudă orice progres al copiilor, indiferent de cât de nesemnificativ era, în timp ce al doilea era necruţător şi nu ierta nicio greşeală. Rezultatele au fost dramatice şi, în mod evident, sănătatea psihica a grupului condus de logopedul „negativ” a fost afectată. Starea celor care prezentau probleme de vorbire şi înainte de experiment s-a înrăutăţit, iar cei care nu prezentau vreo patologie în vorbire au început să aiba probleme după studiu. Când şi-au dat seama de efectele experimentului, cercetatorii implicaţi în efectuarea lui au încercat să repare daunele făcute, însă fără niciun succes.

Potrivit realitatea.net, rezultatele experimentului nu au fost niciodată publicate, iar cei 22 doi de copii au aflat că au fost implicaţi într-un experiment abia 60 de ani mai târziu, când un ziar a dezvăluit întreaga operaţiune.

Infectarea unui bebeluş

Dr. William C. Black infectează un bebelus de 12 luni cu herpes, ca parte dintr-un experiment medical. La vremea respectivă, editorul Jurnalului de Medicină Experimentală, Francis Payton Rous, numeşte acest fapt "un abuz de putere, o încălcare a drepturilor individului, şi fără nici o scuză datorită faptului că boala ce urma avea implicaţii pentru ştiinţă". Un articol dintr-un numar al Arhivelor de Pediatrie din 1941 descrie studiile medicale asupra severei boli de gingii Angina lui Vincent, în care doctorii transmit boala de la copii bolnavi la cei sănătoşi prin perii dentare.

×
Subiecte în articol: stiinta copii experimente