x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Cercetătorii chinezi au realizat un material care generează electricitate prin mişcare

Cercetătorii chinezi au realizat un material care generează electricitate prin mişcare

30 Sep 2016   •   19:30
Cercetătorii chinezi au realizat un material care generează electricitate prin mişcare

Cercetători de la Universitatea din Chongqing (China) au dezvoltat un nou tip de material care poate genera electricitate fiind capabil să alimenteze mici dispozitive cu ajutorul mişcărilor şi al luminii solare, relatează vineri presa chineză citată de EFE.

Componenţa şi fabricaţia acestei ţesături permit ca o bucată de 5 cm lungime pe 4 cm lăţime să poată genera suficientă energie pentru a încărca un telefon mobil, sau pentru funcţionarea unui ceas de mână printr-o mişcare constantă şi în momente de lumină suficientă.

Acest material este compus din fibre de poliester în combinaţie cu un strat de metal, semiconductori pentru a capta şi înmagazina energie, celule solare şi generatori nanometrici incorporaţi.

Materialul este foarte subţire, având o grosime de 0,32 milimetri.

Capacitatea generatoare a acestui material se datorează unui proces numit 'efectul triboelectric' prin care anumite materiale se dotează cu o încărcătură electrică, atunci când intră în contact cu altele.

Cercetătorii de la Universitatea din Chongqing au realizat acest material în colaborare cu oameni de ştiinţă de la Institutul Tehnologic din Georgia (SUA) şi au publicat rezultatele în revista ştiinţifică Nature Energy din septembrie.

"Materialul este sigur pentru corpul uman" a precizat Fan Xing, profesor de inginerie chimică de la Universitatea din Chongqing, în declaraţii citate de agenţia chineză de ştiri Xinhua.

AGERPRES

×