x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Cercetătorii de la CERN, din ce în ce mai aproape de "particula lui Dumnezeu"

Cercetătorii de la CERN, din ce în ce mai aproape de "particula lui Dumnezeu"

de Agerpres    |    13 Dec 2011   •   16:30
Cercetătorii de la CERN, din ce în ce mai aproape de "particula lui Dumnezeu"

Oamenii de stiinta care lucreaza cu cel mai mare accelerator de particule din lume, la CERN, langa Geneva, au anuntat ca sunt mai aproape decat oricand de descoperirea secolului in fizica, observarea in premiera a bosonului lui Higgs, piesa lipsa supranumita si "particula lui Dumnezeu", despre care se crede ca ar conferi masa tuturor elementelor, conform LiveScience.com.

Cercetatorii de la CERN au anuntat marti ca au intocmit o "lista scurta" cu locurile unde ar putea sa se ascunda bosonul lui Higgs si au obtinut si o serie de indicii ca se afla aproape de descoperirea sa.

"Cred ca ne aflam foarte aproape", spune Vivek Sharma, fizician la University of California, San Diego, coordonatorul echipei de cercetatori aflati in cautarea bosonului la CERN. "Am obtinut deja o serie de rezultate, dar sunt doar urmele proaspete lasate de particula lui Dumnezeu si nu chiar particula in sine", a mai spus Sharma.

Anuntul confirmarii empirice a existentei bosonului lui Higgs este asteptat de multi ani de comunitatea stiintifica. Desi anuntul facut marti nu confirma existenta acestei particule, el pastreaza optimismul la un nivel ridicat, indicand faptul ca descoperirea este aproape.

"Este ceva cu adevarat extraordinar si cred ca putem fi cu totii mandri de munca noastra", a comentat si Fabiola Gianotti, fizician CERN si purtator de cuvant pentru experimentul ATLAS din cadrul CERN, experiment ce are drept obiectiv confirmarea sau infirmarea existentei misterioasei particule.

Despre bosonul lui Higgs se crede ca este legat de un camp energetic (campul lui Higgs), ce le confera tuturor celorlalte particule o masa. In mod ironic, fizicienii nu dispun de nicio estimare a masei pe care ar putea sa o aiba particula care confera masa tuturor celorlalte particule, asa ca au avut de examinat o plaja foarte larga de posibilitati in cautarea sa.

Pornind de la o serie de date obtinute in cadrul experimentelor CMS si ATLAS de la CERN, oamenii de stiinta sustin ca au eliminat o mare parte din posibilele mase ale bosonului lui Higgs, ramanand doar o serie mica de posibilitati.

"Cu datele obtinute in cursul acestui an am putut elimina o plaja vasta de posibile mase si am ramas cu o mica fereastra spre o regiune care este si cea mai interesanta dintre toate", a comentat Jonas Strandberg, cercetator in cadrul CERN.

Fizicienii au ajuns la concluzia ca masa particulei lui Dumnezeu ar trebui sa se afle in intervalul dintre 114,4 si 131 gigaelectronvolti (GeV). Pentru comparatie, masa unui proton este de 1 GeV. Fizicienii sunt aproape siguri ca bosonul lui Higgs nu poate exista in afara acestui interval.

In cadrul acestui interval, cercetatorii din cadrul experimentului ATLAS au anuntat ca au descoperit un posibil semnal de la bosonul lui Higgs in jurul valorii de 126 GeV, insa datele obtinute nu sunt suficient de concludente pentru a putea certifica descoperirea.

"Stim ca ne apropiem din ce in ce mai mult. Avem nevoie doar de ceva mai mult date. Cred ca datele pe care le vom aduna in cursul anului 2012 ne vor certifica un raspuns cu privire la existenta bosonului lui Higgs", a mai adaugat Strandberg pentru LiveScience.

Acceleratorul de particule al CERN este o bucla ovala inchisa, subterana, lunga de 27 de kilometri. in interiorul sau, fascicule de protoni sunt accelerate pana la viteze apropiate de cea a luminii in asteptarea producerii coliziunilor care elibereaza mari cantitati de energie si duc la formarea unor noi particule subatomice, dintre care unele foarte exotice, printre care ar putea fi si bosonul Higgs. Noile rezultate au fost publicate dupa analizarea a peste 500 de mii de miliarde de coliziuni proton cu proton in cadrul acceleratorului.

Existenta bosonului lui Higgs si a campului lui Higgs a fost o predictie teoretica lansata in 1964 de fizicianul Peter Higgs. Desi mecanismul lui Higgs de explicare a felului in care particulele au capatat masa este cel mai bun mecanism teoretic gandit pana in prezent, el nu poate fi confirmat pana la descoperirea bosonului ce-i poarta numele.

×